Linkovi

Trump odbija da odobri sredstva za vladu bez novca za zid. Moguće "zatvaranje" vlade u petak u ponoć


Predsjednik Trump neće potpisati zakon usvojen u Senatu, kojim bi se spriječilo zatvaranje nekih vladinih agencija u petak u ponoć, zato što taj zakonski paket ne uključuje novac za izgradnju zida na granici Meksika i SAD, saopštili su najviši republikanski lideri u Kongresu.

Poslije sastanka sa Trumpom u Bijeloj kući, predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rayan izjavio je da je predsjednik veoma zabrinut zbog granične bezbjednosti. On je dodao da republikanci žele da omoguće nastavak rada vlade, ali i da se postigne dogovor o zaštiti granice.

Republikanci iz Predstavnčkog doma najavili su da će u svojoj verziji zakona kojim bi se omogućio nastavak rada vlade izaći u susret predsjednikovim zahtjevima.

Predstavnički dom glasao je u četvrtak popodne 217 prema 187 za odluku kojom se predviđa 5 milijardi dolara za "Trumpov zid" koji bi prema procjenama trebalo da košta 20 milijardi dolara.

Ipak, uprkos rezultatu glasanja u Predstavničkom domu, zakon zbog rasporeda političkih snaga u Senatu nema šansi da prođe ovaj dom.

Izvjesno je da će u petak u ponoć doći do takozvanog "zatvaranja" vlade, procesa u kojem zbog neodobravanja finansija američka administracija zaustavlja oko četvrtine operacija svojih agencija.

Trump je prošle sedmice izjavio da će "sa ponosom" prihvatiti odgovornost za gašenje vlade dok njegovi oponenti odgovaraju da u cijeloj stvari nema ništa na što se može biti ponosan.

Slična situacija desila se i početkom 2018. godine kada je vlada nakratko bila "zatvorena".

U nastavku pogledajte objašnjenje pojma "Zidovi".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG