Linkovi

Trump situaciju na granici opisuje kao nacionalnu sigurnosnu krizu. Razmatra uvođenje vanrednog stanja


Potpredsjednik Mike Pence govori u Bijeloj kući nakon sastanka sa liderima kongresa po pitanju bezbjednosti na granici, 4. januara 2019.
Potpredsjednik Mike Pence govori u Bijeloj kući nakon sastanka sa liderima kongresa po pitanju bezbjednosti na granici, 4. januara 2019.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa snažno se trudi da prikaže situaciju na granici sa Meksikom kao neposrednu "humanitarnu i nacionalnu bezbjednosnu krizu", kako bi obezbjedila podršku za finansiranje izgradnje zida, u borbi sa zakonodavcima koja je dovela zemlju do 18-odnevnog djelimičnog zatvaranja vlade.

Trump bi trebalo da se povodom toga obrati naciji putem televizije u utorak, prije nego što bude otputovao na granicu u četvrtak.

Pred obraćanje predsjednika, potpredsjednik Mike Pence brifovao je novinare u ponedeljak, naglašavajući da tamo postoji "bona fide (istinska) kriza", optužujući demokrate zato što "odbijaju da pregovaraju" o ponovnom otvaranju vlade.

Pence se pridružio sekretarki za nacionalnu bezbjednost Kirsten Nielsen, koja je rekla da status kvo finansiranje i zakoni nisu dovoljni za bavljenje krizom "sa kojom se suočavamo na granici".

Demokrate i nekoliko zastupnika prava imigranta tvrde da administracija netačno predstavlja situaciju i optužuju je za kreiranje krize iz političkog razloga izgradnje zida na granici, što je Trump obećao tokom predsjedničke kampanje 2016.

Predsjedavajuća Predstavničkim domom Nancy Pelosi i lider demokratske manjine u senatu Chuck Schumer izdali su saopštenje kasno u ponedeljak pozivajući televizijske mreže da daju demokratama šansu da odgovore na Trumpov govor, rekavši da njegova istorija sugeriše na to da će obraćanje biti "puno zlonamjernosti i pogrešnih informacija".

Takođe su rekli da predsjednik treba da prihvati to da njegov plan za zid nema dovoljno podrške u Kongresu.

"Demokrate i sve veći broj republikanaca u Kongresu ponavljaju zahtjeve predsjedniku i lideru (republikanske većine u Kogresu Miču) Mekonelu da okončaju Trumpovo zatvaranje i ponovno otvore vladu, dok Kongres raspravlja o Trumpovom skupom i neefikasnim zidu", rekli su Pelosi i Schumer.

Tokom protekle dvije nedjelje, demokratski lideri posjetili su Bijelu kuću dva puta kako bi pregovarali o sporazumu sa predsjednikom, ali u tome nisu uspjeli. Rekli su da pregovori tokom vikenda o bezbjednosti na granici nisu uspjeli da pokažu napredak.

Migranti beže od suzavca koji su bacili pripadnici američke granične patrole, na meksičkoj strani granične ograde, nakon što su probali da se popnu na ogradu kako bi došli do San Dijega, Kalifornia, nedaleko od Tihuane, Meksiko, 1. januara 2019.
Migranti beže od suzavca koji su bacili pripadnici američke granične patrole, na meksičkoj strani granične ograde, nakon što su probali da se popnu na ogradu kako bi došli do San Dijega, Kalifornia, nedaleko od Tihuane, Meksiko, 1. januara 2019.

Nacionalno vanredno stanje?

Bijela kuća istražuje legalnost proglašenja nacionalnog vanrednog stanja na granici kako bi započela izgradnju zida bez odobrenja Kogresa. Tokom svog brifinga, Pence je rekao da Trump nastavlja da vaga ideju, ali da tek treba da donese odluku.

Na vidiku nema kraja blokadi rada vlade, koja je obustavila četvrtinu operacija vlade SAD od 22. decembra i prisilila oko 800.000 federalnih službenika da rade bez plate ili da odu na prinudni odmor.

Upitan na koji način muke zaposlenih prevazilaze predsjednikovu želju za barijerom na granici, Pence je rekao da administracija razumije teret sa kojim se suočavaju vladini radnici, ali se nada da to "nećemo saznati".

Odgovarajući na zahtjev demokrata, Kancelarija za budžet i upravljanje poslala je prepravljenu procjenu predloga za finansiranje izgradnje zida senatovom komitetu za izdvajanja.

Uz 5.6 milijardi za zid, administracija traži dodatnih 800 miliona dolara za "hitne humanitarne potrebe" kako bi zbrinula migrante na granici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG