Linkovi

Theresa May se povlači sa funkcije


Theresa May
Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May danas je saopštila da se povlači, prenosi BBC.

"Duboko žalim što nisam bila u stanju da realizujem Brexit. Moj nasljednik će morati da pronađe konsenzus. Konsenzus će biti moguć samo ako sa obje strane debate budu kompromisi", rekla je Mej, obraćajući se medijima ispred Downing Streeta.

"Sada mi je jasno da je u najboljem interesu Velike Britanije da novi premijer vodi taj napor", kaže ona. "Danas objavljujem da ću u petak 7. juna podnijeti ostavku na poziciju lidera konzervativaca", rekla je i dodala da će proces za izbor novog lidera početi slijedeće nedelje.

Mej je u svom obraćanju navela i da je ponosna na uspjehe ostvarene tokom njenog mandata i iskazala optimizam u pogledu budućnosti Konzervativne stranke, koja se kako je rekla "može obnoviti u godinama koje dolaze", i rekla: "Znam da možemo realizovati Brexit."

Obraćanje je završila rekavši da je funkcija premijera koju je obavljala za nju najveća čast u životu.

Jedan od prvih koji je odao priznanje radu Tereze Mej je Džeremi Hant ministar spoljnih poslova Velike Britanije. On je na Twitteru pohvalio hrabrost i upornost kojima se Mej suočila sa izazovom kao što je Bregzit i dodao da ona ostavlja zemlju sigurnijom.

Mej je bila pod pritiskom da podnese ostavku, nakon što su poslanici njene partije reagovali protiv njenog najnovijeg plana za Brexit. Od januara, Parlament je tri puta odbacio sporazum o povlačenju o kome je Mej pregovarala sa EU. Nedavni pokušaji pronalaženja formalnog kompromisa sa Laburistima takođe nisu uspjeli.

Tereza Mej je 23. maja odložila glasanje o novom nacrtu zakonu o Brexitu koji je predstavila kao posljednju priliku za izlazak iz krize.

Tekst je bio predmet kritika opozicione Laburističke stranke, euroskeptika ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG