Linkovi

Tusk: Postignut dogovor o odlaganju Bregzita do 31. oktobra


A copy of a letter from Britain's Prime Minister Theresa May, to European Council President, Donald Tusk, regarding Brexit is seen in this picture illustration at the EU Council, April 5, 2019.
A copy of a letter from Britain's Prime Minister Theresa May, to European Council President, Donald Tusk, regarding Brexit is seen in this picture illustration at the EU Council, April 5, 2019.

Britanska premijerka Tereza Mej i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, izjavio je noćas predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

"To znači još šest mjeseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rješenje", rekao je Tusk.

U Briselu je sinoć na vanrednom samitu lidera EU odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji.

Takođe, Velika Britanija bi i dalje mogla da napusti Evropsku uniju 22. maja uprkos odlaganju roka za Bregzit do 31. oktobra, izjavila je noćas britanska premijerka Tereza Mej.

"Ako sada uspijemo da postignemo sporazum (...) i dalje možemo da izađemo 22. maja", rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu.

Sporazum bi trebalo da prihvate britanski poslanici koji su ga do sada odbacivali, kao i sve alternative koje su im predložene.

Istovremeno, francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Bregzita i ocijenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

"Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti" jer je u pitanju "ključni datum, prije uspostavljanja nove Evropske komisije", rekao je Makron poslije vanrednog samita lidera EU.

On je rekao da treba "poštovati britanske glasove" koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba "ometati nesmetano funkcionisanje EU".

Taj stav Francuske podržale su Belgija, Luksemburg, Španija i Malta.

Njemački ministar za odnose sa EU Mihael Rot rekao je da su za Britaniju sve opcije na stolu.

"Sve opcije su na stolu. Dragi britanski prijatelji, odlučite se sada", napisao je Rot na Tviteru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG