Linkovi

Ponovo odbijen sporazum o Brexitu, vanredni Evropski savjet 10. aprila


Theresa May
Theresa May

Britanski poslanici su u petak ponovo, po treći put odbili sporazum premjerke Therese May i EU o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Glasanje je okončano sa 344 glasa protiv i 286 za.

May je nakon glasanja rekla da će posljedice ovog glasanja biti "teške".

Lider Laburističke stranke Jermey Corbyn je pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora. Corbyn je pozvao premijerku da podnese ostavku.

Da je vrijeme da ode, premijerki je poručio i Steve Baker, konzervativni pro-Brexiter, koji je promijenio mišljenje i ovoga puta podržao plan May, ali nije bilo dovoljno.

"Ovo mora biti konačan poraz sporazuma Therese May. Nije prošao, neće proći. Žao mi je, ali moram reći da je vrijeme da Theresa May slijedi svoje riječi i napravi prostor da novi lider može osigurati sporazum koji će proći u parlamentu".

Škotska SNP je tražila da se sada opozove Član 50, mehanizam o izlasku iz EU.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk na Twitteru je napisao da je odučio da sazove vanredni sastanak Evropskog savjeta za 10.april, nakon što je vidio rezultat glasanja u Londonu.

Neposredo uoči glasanja vođena je žustra rasprava tokom koje je premijerka Theresa May apelovala na poslanike da podrže njen sporazum o razvodu sa Evropskom unijom, poručujući da je to jedini način koji garantuje da će se Brexit zaista i dogoditi.

Premijerka Theresa May obećala je prije dva dana da će podnijeti ostavku ukoliko se osigura da sporazum o povlačenju bude potvrđen u parlamentu. To je podcrtala i danas u obraćanju House of Commons.

"Ja ostajem posvećena tome da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Evropsku uniju. Ovo je posljednja prilika koja garantuje Brexit", rekla je May.

Prema dogovoru sa EU liderima u Briselu, prošle sedmice, izlazak Britanije je trebalo da bude odgođen do 22. maja, ako premijerka uspije da osigura podršku za plan u parlamentu ove sedmice.

Umjesto toga, ona će sada morati da se vrati u Brisel, prije 12. aprila, i da traži duže odlaganje, što će značiti učešće UK na izborima za Evropski parlament u maju, ili prihvatanje izlaska bez sporazuma.

Britanski poslanici će održati još jednu seriju "indikativnih glasanja" u ponedjeljak, koji će dati neke nazanake u kojem će se smjeru proces kretati.

XS
SM
MD
LG