Linkovi

Opet odbačeni svi prijedlozi za Brexit


Pristalica Brexita pred britanskim parlamentom, foto Reuters/Dylan Martinez
Pristalica Brexita pred britanskim parlamentom, foto Reuters/Dylan Martinez

Britanski parlamentarci odbacili su četiri prijedloga za istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije o kojima su se izjašnjavali uoči 12. aprila, termina do kada joj je EU odredila rok za napuštanje.

Tim ishodom Britanija je ostala i dalje udaljena od rješenja za Brexit koji bi predstavljao alternativu dogovoru koji je premijerka Theresa May postigla sa zvaničnicima Evropske unije – ukupno tri puta odbačenom u parlamentu.

Prijedlog koji je bio najbliži izglasavanju bio je ostanak u carinskoj uniji sa EU – kome su falila tri poslanička glasa.

Najviše poslaničkih glasova, 280, osvojio je prijedlog o održavanju novog referenduma – ali je protivnika bilo više - 292.

Steven Barclay​, ministar za Brexit, izjavio je nakon objave rezultata da je aktuelna pozicija takva da će Britanija EU napustiti 12. aprila bez ikakvog dogovora – što je, kako je ocijenio, noćna mora za mnoštvo međunarodnih kompanija.

“Jedino rješenje je iznaći način da Britanija istupi na osnovu sporazuma”, rekao je on u parlamentu.

Nagovijestio je da bi premijerka Theresa May svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, ponovo predloži za glasanje što bi, kako smatra, omogućilo propisno istupanje prije izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. – 26. maja.

“Ako bismo se usaglasili o sporazumu ove nedjelje to bi značilo da izbjegnemo održavanje izbora za članove Evropskog parlamenta”, rekao je Barclay​.

Theresa May bi, svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, mogla bi ponovo predložiti za glasanje.
Theresa May bi, svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, mogla bi ponovo predložiti za glasanje.

Predsjedavajući Donjeg doma prethodno je izabrao četiri prijedloga o kojima su se poslanici izjasnili – uključujući carinsku uniju, ali i održavanje novog referenduma o članstvu. Njihova odluka, međutim, nije obavezujuća.

Novo glasanje održano je pošto su poslanici odbacili svih osam prijedloga za istupanje Britanije iz Unije protekle nedjelje – i pošto je ukupno tri puta odbijen prijedlog koji je vlada premijerke Theresa May usaglasila sa Evropskom unijom. To Britaniju suočava sa mogućnošću da se Brexit dogodi bez sporazuma.

Tobias Elwood, ministar odbrane Velike Britanije, pozvao je kolege na kompromis kako bi se Brexit neometano sproveo.

“Kada tri puta uputite prijedlog kolege i ostali ga ne prihvate, a vi i dalje želite da sprovedete rezultat referendum i napustite Evrosku uniju, podržavanje sporazuma je mali ustupak”, rekao je on.

Rok za istupanje do 12. aprila, koji je odredila EU, premijerki May ostavio je dvije nedjelje da prenebregne podjelu u vladi na one koji se zalažu za prekidanje veze sa EU i članove koje žele ostanak u tom bloku.

Nije isključena ni mogućnost da May pokuša da izdejstvuje glasanje o sporazumu koji je do sada poslanici odbacili ukupno četiri puta. U namjeri da obezbjedi podršku za njen prijedlog sporazuma o Brexitu prošle nedjelje Theresa May je saopštila da je spremna da se povuče sa funkcije.

Prvobitno, Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta, ali je taj rok produžen jer nije obezbeđena saglasnost poslanika za sporazum o tome. Evropska unija produžila je taj rok za 12. april.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG