Linkovi

Brexit: Parlamentarci odbacili svih osam prijedloga


Detalj sa protesta protivnika Brexita u vrijeme izjašnjavanja britanskih poslanika - foto AP/Kirsty Wigglesworth
Detalj sa protesta protivnika Brexita u vrijeme izjašnjavanja britanskih poslanika - foto AP/Kirsty Wigglesworth

Britanski parlament nije usvojio nijedan od osam ponuđenih prijedloga o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Ishod je to gotovo cjelodnevne rasprave i izjašnjavanja poslanika o potencijalnim rješenjima, koja su između ostalog bili i potvrda sporazuma o napuštanju Unije, odlazak bez dogovora, dugotrajno proširenje - ili čak ukidanje člana 50 i ostanak te zemlje u EU.

Prema rezultatima glasanja koje je na društvenoj mreži Twitter objavio britanski parlament – prijedlog o formiranju carinske unije Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije odbijen je skorom 272 glasa protiv naspram 264 poslanika koji su podržali takav prijedlog. Istovremeno, opciju da se odobri bilo kakav predlog istupanja Britanije odbilo je 295 poslanika prema 268 članova parlamenta koji su se saglasili sa tim potencijalnim rješenjem.

Prije toga britanski parlament je ubedljivom većinom podržao odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 12. aprila ili 22. maja. Za odlaganje Brexita, prvobitno predviđenog za 29. mart, glasao je 441 poslanik, a protiv njih 105, objavljeno je na Twitter profilu parlamenta.

U procesu koji traje bezmalo tri godine i dalje je nejasno kako, kada i da li će Britanija napustiti Evropsku uniju – uprkos tome što se premijerka Theresa May nada da će u parlamentu uspjeti da organizuje glasanje o dvostruko odbijenom sporazumu – koji je predložila.

May obećala povlačenje ako prođe njen prijedlog Brexita

Theresa May, britanska premijerka, je prije glasanja objelodanila da je spremna da se povuče sa funkcije, kako se izrazila ranije nego što je namjeravala, u namjeri da obezbjedi podršku za njen prijedlog sporazuma o napuštanju Evropske unije.

Tokom debate sa poslanicima Konzervativne stranke, koju predvodi, May je ukazala da će odstupiti sa pozicije premijerke ukoliko bi njen prijedlog sporazuma o napuštanju EU bio usvojen. Sve to, kako je navela, da bi se osigurao nesmetan put novom lideru da započne naredni korak pregovora o budućem odnosu sa Evropskom unijom.

“Svjesna sam da postoji potreba za novim pristupom i novim vođstvom u drugoj fazi pregovora o Brexitu. I tome neću stajati na putu”, rekla je May.

Theresa May
Theresa May

Prethodno je James Cartlidge, poslanik Konzervativne stranke koju predvodi britanska premijerka, rekao novinarima da je May tokom razgovora navela da neće ostati na poziciji tokom naredne faze pregovora o istupanju Britanije iz Evropske unije. Taj sporazum treba da odredi buduće veze Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Cijena koju bi britanska premijerka mogla da plati je gubitak premijerske funkcije iako je nejasano da li je čak i to dovoljno da bi sporazum koji je predložila bio odobren.

Okončanje Brexita tokom nedhelje možemo garantovati isključivo ako svi podržimo sporazum”, bio je odgovor Therese May poslaniku Andrewu Bridgenu, poslaniku iz redova njene partije i zagovaraču Brexita – koji je zatražio njenu ostavku.

Neizvjesnosti povodom Brexita, najznačajnijeg političkog i ekonomskog poteza Ujedinjenog Kraljevstva nakon Drugog svjetskog rata, ostavila je saveznike te države, kao i investitore u strahu.

Reakcije ostatka Evrope

Istovremeno, u danu kada djeluje da se u Britaniji rešava sudbina Brexita, u Evropskom parlamentu su se čuli glasovi da ne bi trebalo ignorisati britanske građane koji žele da ostanu unutar Evropske unije.

Donald Tusk, šef Evropskog saveta pozvao je Evropski parlament da bude otvoren za dugotrajno proširenje i čuje glas šest miliona Britanaca koji se protive članu 50 Lisabonskog sporazuma o napuštanju EU.

"Ne možete izdati ni milion ljudi koji su marširali u ime onih koji žele novi referendum. Moguće da oni osjećaju da nisu dovoljno zastupljeni u britanskom parlamentu. Međutim, moraju da osjećaju da su predstavljeni u ovom, Evropskom parlamentu, jer su i oni Evropljani", istakao je Tusk.

Dok se lider Socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Udo Bullmann zalaže da bi, ukoliko se blokada o Bregzitu u Britaniji nastavi, da se o tome ponovo izjasni narod.

"Da, pitajte ljude. Znam zašto to izbjegavate jer strahujete od onoga što se dešava na ulicama Londona", primećuje on.

Takođe, trenutno stanje, kako se moglo čuti među evropskim parlamentarcima, probudio je škotske snove o nezavisnosti.

"Ako nas odvoje od EU protiv naše volje, protiv našeg demokratski izrečenog stava, nezavisnost će tada biti naša opcija. Drage kolege, ne tražim od vas da rješavate naše unutrašnje probleme, tražim od vas da ostavite svjetlo upaljeno, kako bi smo mogli da se izborimo i vratimo našoj evropskoj kući", poručila je Alyn Smith, predstavnica partije Zelenih u Evropskom parlamentu.

Prvobitno, Velika Britanija je Evropsku uniju trebalo da napusti 29. marta, ali joj je prošle nedjelje EU odobrila produženje tog roka do 12. aprila.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG