Linkovi

Britanski parlament preuzeo kontrolu na Brexitom, May protiv


An anti-Brexit campaigner shows her support for Europe waving a European Union flag outside Parliament in London, March 25, 2019.
An anti-Brexit campaigner shows her support for Europe waving a European Union flag outside Parliament in London, March 25, 2019.

Poslanici britanskog parlamenta usvojili su amandman koji će im omogućiti da preuzmu kontrolu nad procesom Brexita.

U seriji takozvanog "probnog glasanja" (indicative), poslanici će moći da se izjasne o različitim opcijama – uključujući "mekši Brexzit", ostanku u carinskoj uniji sa EU, izlazak bez sporazuma ili novom referendumu – da bi utvrdili da li postoji većina za neko od rješenja.

Tereza Mej (Theresa May) je istakla da je "skeptična" prema potezu parlamenta, jer ne garantuje da će iznjedriti većinu za bilo koju opciju, te da ne obavezuje njenu vladu.

Poslije duge rasprave, prijedlog je usvojen kasno sinoć sa 329 glasova za i 302 glasa protiv.

Za pomenutu odluku parlamenta glasalo je i 30 poslanika Konzervativne stranke Therese May, kao i tri ministra: Ričard Harington (Richard Harrington), Alister Bart (Alistir Burt) i Stiv Brajn (Steve Brine). Oni su podneli ostavke, a Harington, bivši ministar industrije, optužio je vladu da "igra rulet sa životima i imovinom" Britanaca.

On je dodao da je "apsurdno da smo se našli u političkom ćorsokaku i…. da parlament nije o tome razgovarao u Donjem domu. Ja to nazivam demokratskim deficitom".

Theresa May je nastojala da spriječi poraz svoje vlade nudeći poslanicama seriju glasanja o alternativnim rješenjima za Bregzit, koja bi organizovao njen kabinet.

Ona je istakla da bi preuzimanje agende u Donjem domu od strane poslanika, stvorilo "neželjeni presedan".

Međutim, poslanici koji su podržali prijedlog kolege iz Konzervativne partije Olivera Letvina (Letwin), ističu da nemaju povjerenja da će im Vlada omogućiti da iskažu svoj stav o najširem spektru rješenja za Brexit.

Među njima je i lider Laburističke partije Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), koji je kazao da Vlada "mora da ozbiljno shvati ovaj proces". Dodao je da poslanici žele da postignu sporazum kako izaći iz ćorsokaka, uključujući da građani glasanjem potvrde dogovor koji je postigla Theresa May sa Evropskom Unijom, a što ona ne želi jer bi se na glasačkim listićima našla i opcija "ostanka" u EU.

Poslanici koji su podržali pomenuti amandman upozorili su da u slučaju postojanja većine za plan drugačiji od sporazuma Therese May, biće "meteža" ukoliko ga ona bude ignorisala.

Naravno, moguće je i da pristalice Brexita, koji se protive vladinom sporazumu, ali ne podržavaju ni opciju da parlament preuzmu kontrolu nad procesom – na kraju stanu iza Therese May, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Taj scenario ne treba isključiti imajući u vidu da je dio poslanika sklon još mekšem Brexitu nego što predviđa sporazum britanske premijerke i EU.

Dakle, suočeni sa dvije opcije - glasanje za premijerkin plan ove sedmice ili mnogo duže natezanje koje može rezultirati još bližim odnosima sa Briselom – može dovesti do toga da pristalice Brexita koje su dva puta glasali protiv pomenutog dogovora, sada podrže ovaj dokument, dodaje Bi-Bi-Si.

Mej izgubila kontrolu

Ministar Vlade u senci za pitanja Bregzita Keir Starmer je napisao na Tviteru: "Još jedan poražavajući poraz za premijerku koja je potpuno izgubila kontrolu nad svojom partijom, vladom i procesom Bregzita.

Hilari Ben (Hilary Benn), predsedavajući odbora Donjeg doma parlamenta za izlazak iz EU, kazao je da su poslanici preuzeli odgovornost za ovaj proces jer Vlada ne radi svoj posao.

Poslanica Škotske nacionalne partije (SNP) Džoana Čeri (Joanna Cherry) istakla je da parlament preuzima kontrolu ne samo nad zasedanjem u sredu.

"Konsenzus koji sada nastojimo da izgradimo je nešto što je Theresa May trebalo da pokuša da postigne još prije dve godine", dodala je Cherry.

Bivša ministarka za Bregzit Suela Braverman (Suella Braverman) nazvala je odluku parlamenta "masakrom".

"Znamo da je većina poslanika protiv Brexita, oni ne poštuju obaveze koje proizilaze iz referenduma i sada teže da ponište njegove rezultate. To je neprihvatljivo", smatra Braverman.

Međutim, bivši ministar Harington je upozorio da je vladin pristup "rezultirao otkazivanjem investicija i prebacivanjem poslova u inostranstvo".

Po njegovim riječima, malo je verovatno da Donji dom parlamenta može da ukine član 50. koji reguliše napuštanje EU, ali organizovanje drugog referenduma da bi se utvrdilo "kakav je stav javnosti", bilo bi "veoma legitimno".

Probna glasanja

Theresa May je istakla da je "skeptična" prema potezu parlamenta, jer ne garantuje da će iznjedriti većinu za bilo koju opciju, te da ne obavezuje njenu vladu.

"Rezultat takvog glasanja može voditi ishodu o kome nije moguće pregovarati sa EU", poručila je premijerka poslanicima.

Portparol departmana britanske Vlade za izlazak iz EU je upozorio poslanike da treba da imaju u vidu koliko će dugo trajati pregovori o nekoj od opcija te da bi u tom slučaju Velika Britanija morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament krajem maja.

May nije u ponedjeljak dobila većinu u parlamentu da se po treći put glasa o sporazumu koji je postigla sa EU, ali je rekla da će nastaviti napore da dobije podršku za ovaj dokument.

EU je Velikoj Britaniji, koja je zatražila odlaganje Bregzita koji je trebalo da počne 29. marta, ponudila dvije opcije.

Prva opcija je odlaganje do 12. aprila ako Velika Britanija ne prihvati sporazum, ili 22. maj ako britanski parlament u trećem pokušaju usvoji sporazum o razlazu koji su London i Brisel postigli u novembru.

Opcija da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma mogla bi da izazove velike ekonomske poremećaje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG