Linkovi

Aktuelno

Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić je namjeravala prodati stanove koje je stekla na sumnjiv način, ali u tome nije uspjela jer joj je Tužilaštvo KS blokiralo imovinu (Foto: CIN)

Kuće, stanovi i poslovni prostori sarajevskih Jevreja stradalih u holokaustu preknjiženi su na nove vlasnike, zahvaljujući nezakonitim presudama sutkinje koja je na isti način i sama prisvojila dvije nekretnine u najužem dijelu grada.

Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, dijelila je pravdu i živima i mrtvima. U njenoj sudnici su se godinama odvijali lažni imovinski sporovi u kojima su ponekad i tuženi i tužioci bili stanovnici onoga svijeta. Bez obzira na okolnosti, rezultat je uvijek bio isti – nekretnine pokojnika su na kraju izrežiranih procesa postajale vlasništvo sutkinje Fazlagić, njenih srodnika ili poznanika.

Ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih preduzeća. U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom prošle godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM. U tome su joj pomagali: pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Neke nekretnine su nedugo nakon preknjižbe prodane, a Fazlagić i njen otac su za sebe zadržali dva stana u samom centru Sarajeva, vrijedna 1,46 miliona maraka.

Sutkinja Fazlagić je nakon otvaranja istrage 2016. godine dala otkaz, a zatim je pobjegla u Hrvatsku. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su je pronašli u malom mjestu na Makarskoj rivijeri i razgovarali sa njom. Rekla je da nije član nikakve grupe i da joj je sve namješteno.

Umrla nana − put do stana

Posljednje godine sudijske karijere Lejle Fazlagić u Sarajevu su, prema optužnici, obilježene ilegalnim poslovima − zloupotrebom ovlasti, pranjem novca, krivotvorenjem isprava i prevarama koje je činila zahvaljujući dobrim vezama u institucijama.

Tužilaštvo KS je tereti za organizovanje lažnih parničnih postupaka o podjeli imovine u kojima je zloupotrebljavala lične podatke uglavnom umrlih osoba te donosila presude na osnovu falsifikovanih dokumenata i lažnih saglasnosti.

U optužnici piše da je informacije o nekim nekretninama koje su bile predmet parnica dobijala od svoje poznanice Lejle Cerić, bivše šefice Odjela za imovinskopravne poslove Općine Stari Grad u Sarajevu.

Cerić se nekoliko puta interesovala za napuštenu imovinu Jevreja, otkriva u razgovoru sa novinarom CIN-a Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu, dodavši da se uglavnom radilo o nekretninama stradalih u holokaustu.

„Ona je vodila postupke i na određeni način slala upite u ovu zajednicu da vidi da li postoje nasljednici za određene stanove, zemljišta itd“, kaže Kožemjakin.

Cerić nije željela komentarisati optužbe o ulozi u grupi, a Fazlagić tvrdi da joj bivša službenica Općine Stari Grad nije javljala informacije o napuštenim stanovima te da njih dvije nisu u dobrim odnosima: „Nemam pojma šta je ona radila niti ja znam oko Opštine Stari Grad“.

Kada je Fazlagić saznala da se u samom centru grada, kod Sarajevske katedrale, nalazi napuštena zgrada jevrejskih porodica Cindorf, Baruh i Maestro, odlučila je da prisvoji ovu nekretninu. Početkom 2012. godine Fazlagić je iz arhive povukla predmet na kojem je ranije radila i na osnovu njega formirala novi, koji je dodijelila sama sebi. Na taj način je izigrala automatizovani sistem raspodjele predmeta koji je uveden kako bi sudije bile spriječene da same biraju šta će raditi.

Kuća Cindorf Sarajevo
Kuća Cindorf Sarajevo

Fazlagić za CIN kaže da to nije njena krivica te odgovornost prebacuje na advokate i sudske zaposlenike koji rade na održavanju tog sistema. Ona je u novi predmet protiv Albina i Erne Cindorf uložila lažnu tužbu svoje nane Selvete Crnalić. Crnalić, koja je umrla 26 godina prije, tražila je više od pola njihove zgrade. Prema informacijama iz Jevrejske općine, i Cindorfi su umrli u Izraelu.

U optužnici je opisano da je Fazlagić, kako bi postupak učinila legalnim, u maju 2013. godine putem kurira Zaima Spahovića poslala tužbu na izmišljene adrese u Hrasnici i Butmiru, sarajevskim prigradskim naseljima.

Spahović je vratio u Sud dostavnice sa falsifikovanim potpisima Cindorfa čime je potvrđeno da su primili tužbu. Fazlagić je u spis uložila i lažni dokument kojim Cindorfi prihvataju tužbu. Spahović nije želio za CIN govoriti o ovome.

Na osnovu ovih dokumenata sutkinja je odlučila u korist svoje mrtve nane pa je sredinom 2013. godine Selveta Crnalić postala vlasnica 4/7 nekretnine od 243 kvadratna metra u centru Sarajeva.

Nakon uknjižbe Crnalić ponovo postaje umrla osoba, a sutkinja Fazlagić pokreće ostavinsku raspravu u kojoj naninu novostečenu imovinu preknjižava na svog oca Fahrudina Fazlagića. Učinila je to bez njegovog znanja, falsifikujući punomoć o zastupanju kojom je angažovala advokata Ismeta Hamzića, navode u Tužilaštvu.

Hamzić je rekao za CIN da je punomoć bila ispravna i da je to za njega bio rutinski posao.

Imovina je u martu 2014. godine uknjižena na Fahrudina Fazlagića. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijedi više od 1,2 miliona maraka.

Saglasnost ubijenih Jevreja

Nakon što je imovinu Jevreja preknjižila na srodnike, sutkinja Fazlagić je krenula u osvajanje novih površina u istoj zgradi. Službi za urbanizam Općine Stari Grad Fazlagić šalje zahtjev za preuređenje tavanskog u stambeno-poslovni prostor. Uz zahtjev je priložila i potpisanu saglasnost svih vlasnika i korisnika stanova u zgradi. Osim nane, još dvoje među njima nije bilo živo. Smrtni listovi pokazuju da su Regina Maestro i Roza Baruh umrle 1942. godine u ustaškim logorima Jasenovac i Đakovo.

No, prema dokumentaciji koju je priložila sutkinja, sve tri žene su u trenutku planiranja rekonstrukcije tavana boravile u Njemačkoj, odakle su poslale saglasnosti ovjerene pečatom bosanskohercegovačkog konzulata u Frankfurtu. Diplomatsko predstavništvo je kasnije obavijestilo Tužilaštvo KS da je riječ o falsifikatima.

Jedini živi potpisnik je bio sarajevski advokat Kemo Kapur kojeg optužnica tereti da je znao da su vlasnici zgrade mrtvi, ali je to prešutio. On je sa porodicom živio u ovoj zgradi na osnovu ugovora sa Stambenim fondom Sarajeva. Na istoj adresi je i njegov advokatski ured.

Općina je odobrila adaptaciju, a sutkinja Fazlagić se 2015. godine na osnovu lažnih saglasnosti uknjižila kao vlasnica tavanskog stana od 87 kvadratnih metara, procijenjenog na oko 235 hiljada maraka.

Nekoliko mjeseci prije davanja saglasnosti za adaptaciju tavana, advokat Kapur je u ime svoje supruge Fatime pokrenuo lažnu tužbu protiv pokojnica Regine Maestro i Roze Baruh radi uknjižbe stana u istoj zgradi. Parnicu je uzela u rad sutkinja Fazlagić, još jednom zaobilazeći automatizovani sistem dodjele predmeta. U spis je priložen i falsifikovani odgovor davno umrlih Maestro i Baruh u kojem su one saglasne sa tužbom. Prema navodima Tužilaštva Kantona Sarajevo, odgovor je sročio i potpisao Kemo Kapur. Sutkinja je presudila u korist Fatime Kapur koja je koncem 2013. godine postala vlasnica stana vrijednog 614.285 KM. Ovaj sarajevski advokat nije želio govoriti za CIN o optužbama protiv njega.

Majčina tužba

Lejla Fazlagić je u lažnim imovinskim parnicama više puta zloupotrijebila identitet umrle nane, a u jednoj je koristila i podatke svoje majke Džemile koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1988. godine. Kako bi prikrila trag koji bi mogao voditi do nje, sutkinja je koristila djevojačko prezime majke − Filipović.

Fazlagić je ponovo uradila isto − u stari arhivirani predmet je priložila tužbu Džemile Filipović protiv pokojne Šarike Farhi. Plijen je bila njezina kuća u sarajevskom starogradskom naselju Alifakovac. I ovaj put lažirani su dokumenti da je Farhi primila tužbu.

Budući da se ona nije odazvala na poziv Suda, Fazlagić je presudila u korist svoje majke koja je upisana kao vlasnica kuće.

Lejla Fazlagić kaže da ne može govoriti detaljnije o optužbama jer priprema odbranu. Istražujući rodoslov jevrejske porodice Farhi, novinari CIN-a su pronašli da je Šarika umrla u Srbiji 1985. godine te da je nasljednik njene imovine sin Boris Farkić, ljekar iz Loznice. Porodica Farhi je zbog antisemitskog raspoloženja nakon Drugog svjetskog rata promijenila prezime u Farkić.

Borisov sin, beogradski internista Mihajlo Farkić, bio je iznenađen kada je od novinara CIN-a čuo za sudbinu kuće njegove bake. Prema procjeni koja je napravljena prema nalogu Tužilaštva, nasljednici Šarike Farhi su oštećeni za 340.000 KM.

Držati kuću na majčinom imenu bilo je previše rizično za sutkinju Fazlagić pa je osmislila novi spor. Ovaj put je Arif Ibrahimović, čovjek koji je radio kao vodoinstalater i moler kod sutkinje Fazlagić, tužio njenu majku, tvrdeći da nekretnina pripada njemu.

Ovu parnicu je vodila sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Milena Rajić. Ona je u junu 2015. godine presudila u korist Ibrahimovića, objašnjavajući da je Filipović priznala tužbu. Tužilaštvo KS je optužilo Rajić da je donijela nezakonitu odluku jer je znala da je tužena osoba mrtva.

Novinari CIN-a su pokušali razgovarati sa sutkinjom Rajić, ali se ona nije odazvala na poziv za razgovor.

Sredinom naredne godine, za 180.000 KM Ibrahimović je kuću prodao sarajevskom ugostitelju Almiru Hamamdžiću, a on je na istom placu izgradio hotel. Unatoč dobroj zaradi od prodaje nekretnine na Alifakovcu, Ibrahimović stanuje u podrumskom dijelu trošne kuće na padinama sarajevskog brda Hum. Ni on nije želio razgovarati sa novinarima.

Iako u razgovoru za CIN tvrdi da je materijalne stvari ne interesuju, sutkinja Fazlagić je vlasnica više vrijednih nekretnina u BiH i Hrvatskoj. Osim sarajevskih stanova do kojih su došli sumnjivim procesima, sutkinja i njen otac imaju i vikendicu u Maloj Dubi, lijepom mjestu na Makarskoj rivijeri, gdje ona trenutno živi sa kćerkom. Fazlagić je u Hrvatskoj i suvlasnica apartmana u Malom Stonu na poluotoku Pelješac. Tu nekretninu je kupila sa Goranom Cerićem, direktorom javnog preduzeća „Pokop“ iz Sarajeva. Prema podacima iz ugovora, Cerić i Fazlagić su četvrtinu ruševne kuće od 61 kvadrata i 263 kvadratna metra bašte platili 20 hiljada eura. Kuća je kasnije renovirana, a njih dvoje su rekli za CIN da je Cerić skoro isplatio sutkinji njen dio ulaganja.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je kolegama u susjednoj državi uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić, ali nadležno Ministarstvo pravde Republike Hrvatske još nije donijelo odluku.

„Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sudija“, kaže Fazlagić.

See all News Updates of the Day

Počinju javna saslušanja u slučaju Trumpovog opoziva

Top U.S. diplomat in Ukraine William Taylor, arrives to testify before the House Intelligence Committee on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Nov. 13, 2019, during the first public impeachment hearings

Nova faza procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom tokom kojeg je Trump tražio da Ukrajina, odnosno predsjednik Volodimir Zelenski, povede istragu o demokratskom predsjedničkom kandidatu Joe Bidenu, počinje danas sa prvim javnim saslušanjima.

Predsjedavajući Odbora za obavještajnu službu, demokrata Adam Schiff predvodi proces saslušanja.

Tokom uvodnih riječi, kongresmen Schiff rekao je kako je ukrajinski predsjednik Zelenski bio "novi u politici kada je izabran na ovu poziciju te da je težio dobrom odnosu sa Sjedinjenim Državama". Schiff je također rekao da je Trump pokušao da "iskoristi ranjivost saveznika u svoju korist".

Prvi svjedok u istrazi američkog Kongresa o tome da li je Trump tražio od lidera strane zemlje da istraži njegovog političkog rivala, bit će diplomata William Taylor koji je istražiteljima Zastupničkog doma američkog Kongresa ranije rekao da je administracija uskratila pomoć Ukrajini zbog političke istrage. Pored Taylota na pred Odborom će se danas pojaviti i zamjenik asistenta američkog državnog sekretara George Kent.

Bivša američka ambasadorica u Ukrajini, Marie Yovanovitch također će svjedočiti ove sedmice.

Oni su već ranije svjedočili pred Komitetom iza zatvorenih vrata, tako da, kako piše BBC, transkripti njihovih svjedočenja već su ranije objavljeni javno.

Ovosedmična saslušanja, tokom kojih će Amerikanci po prvi put imati priliku da čuju svjedočenja ljudi direktno uključenih u događaje koji su potaknuli istragu Kongresa, mogla bi otvoriti put Predstavničkog doma, kojeg kontrolišu demokrate, da odobre nastavak procesa opoziva.

Ovaj potez bi doveo do suđenja u Senatu gdje bi bilo odlučeno da li će Trump biti uklonjen iz predsjedničkog kabineta. Republikanci imaju većinu u Senatu i do sada nisu pokazali mnogo podrške za smjenu Trumpa.

Rpublikanski senator i Trumpov pristalica, Lindsey Graham rekao je za američku Fox News televiziju da neće gledati današnja saslušanja jer su "neamerička".

Trump tvrdi da je transkript poziva između njega i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog bio 'savršen' te odbacuje istragu označivši je kao 'lovom na vještice'.

Pored ova tri svjedoka, još osam osoba svjedočit će javno tokom naredne sedmice. Očekuje se, prenosi AP, da će republikanci tvrditi kako niko od svjedoka ne zna iz prve ruke ništa o postupcima predsjednika.

Zašto je pokrenut ovaj proces?

Put ka opozivu započeo je telefonskim pozivom 25. jula između američkog i ukrajinskog predsjednika.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Demokratski zastupnici Kongresa, piše CNN su također prikupili dokaze koji pokazuju da je Trumpov lični advokat Rudy Giuliani pokušavao da postigne dogovor sa Ukrajinom pri čemu je zaobišao američke diplomate.

Kako funkcioniše opoziv?

Proces sa ispitivanjima svjedoka traje više od mjesec dana, no ovo je prvi put da će svjedočenja biti prikazana javno na televiziji.

Postupak opoziva se odvija u tri faze. U prvoj, jedan od odbora pokreće istragu. Predsjedavajuća zastupničkog doma, Nancy Pelosi je saopštila da će šest odbora istraživati postupke predsjednika Trumpa.

U drugoj, Predstavnički dom, nakon iznošenja dokaza, treba da većinom glasova potvrdi pokretanje opoziva. Na kraju, Senat sudi optuženom.

Demokrate se nadaju da bi veća javna podrška mogla uvjeriti pokolebane republikance da podrže smjenu aktuelnog predsjednika.

"Težina i drama prvih televizijskih saslušanja o predsjedničkom mandatu Donalda Trumpa utisnut će se u historiju i odjeknuti mnogo dalje od Washingtona", piše američki CNN.

U dosadašnjoj američkoj historiji samo su se dva predsjednika suočila sa procesom opoziva: Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1998. godine. Richard Nixon dao je ostavku 1974. kako bi izbjegao opoziv.

Niti jedan od američkih predsjednika nije bio uklonjen iz kancelarije kao rezultat ovog procesa.

Džindić: Federacija ima nalazišta nafte, Vlada ide u davanje koncesija

Džindić: Federacija ima nalazišta nafte, Vlada ide u davanje koncesija
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Erdoan u Bijeloj kući – gost kojem se jedino Tramp raduje

Juli 2018.

Predsjednici Turske i SAD-a, Redžep Tajip Erdoan i Donald Tramp, u Bijeloj kući će razmotriti ključna pitanja koja opterećuju odnose dvije zemlje – tursku kupovinu ruskog oružja i ofanzivu na sjeveru Sirije protiv Kurda.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan dolazi u srijedu u SAD da bi popravio odnose dvije zemlje, ali osim predsjednika Donalda Trampa (Trump), u Vašingtonu nema puno razumijevanja za turskog lidera, naročito poslije odluka kao što su kupovina naprednog ruskog oružja ili pokretanje ofanzive na Kurde na sjeveru Sirije, pišu svjetski mediji.

Crveni tepih za Erdogana

Dok američki predsjednik s nestrpljenjem očekuje susret s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, u Vašingtonu je teško pronaći nekog drugog ko dijeli taj enutzijazam, ukazuje CNN ističući da će Tramp, u trenutku kad je optužen za zloupotrebu vlastite moći, stajati uz stranog lidera koji je optužen za suzbijanje drugačijih mišljenja i slobode izražavanja.

Turski predsjednik je nepoželjan gost u mnogim dijelovima američke prijestolnice. Posljednji put kada je dolazio, njegov tjelohranitelj uletio je u gužvu s demonstrantima u divljačkom izlivu autoritarizma na ulicama glavnog grada SAD-a. Nadalje, navodi CNN, njegov upad na sjeveroistok Sirije izazvao je gotovo sveopšti gnjev u američkom Kongresu - kao i to što Turska, kao NATO saveznik, kupuje sofisticirano rusko naoružanje i udružuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ipak, Erdogan može očekivati crveni tepih od predsjednika koji se dodvorava stranim moćnicima. Taj nastup samo će pojačati neprijateljstvo zastupnika koji već misle da je Tramp možda bio izmanipulisan kada je dao zeleno svjetlo Erdoganovom maršu na Siriju. "Nemojte biti jak momak. Nemojte biti budala", napisao je prošlog mjeseca u bizarnom pismu Erdoganu, upozoravajući ga da ne ide predaleko s operacijom.

Ali Tramp će se susresti s Erdoganom osmjehujući se jer, kako ističe američka televizija, želi pohvale zbog toga što je američke trupe sklonio od opasnosti.

Također, sastanak s Erdoganom američki predsjednik može posmatrati kao kontraprogram početka javnog saslušanja u postupku opoziva, što može rezulturati uspjehom, napisao je CNN.

Bliskost lidera, animozitet birokratija

Mnoštvo pitanja narušilo je odnose Turske i SAD-a, ali jedini razlog zašto se oni nisu u potpunosti urušili je Trampova višegodišnja naklonost prema Erdoganu, ocjenjuje Rojters (Reuters) ističući da je pak animozitet unutar vladinih agencija obje zemlje sve veći.

Vašington i Ankara su u novoj krizi od prošlog mjeseca nakon što je Erdogan započeo prekograničnu invaziju u Siriji na američke kurdske saveznike i ograničio američko prisustvo u tom dijelu svijeta. Mjesecima ranije, Sjedinjene Države su bile ljute i zbog kupovine ruskih protivraketnih odbrambenih sistema, te je Turskoj zaprijećeno sankcijama. Nakon što je počela prihvatati isporuke S-400, Vašington je uklonio Tursku iz programa borbenih aviona F-35, u kojem je Ankara bila proizvođač i kupac.

Američki Predstavnički dom prošlog je mjeseca usvojio paket sankcija kako bi kaznio Tursku zbog njene operacije u Siriji. Kongres je također izglasao neobavezujuću rezoluciju priznavši genocid na Jermenima, zločin u kojem je prije 100 godina ubijeno 1,5 miliona ljudi – što je razljutilo Ankaru.

Pitanja koja se tiču NATO saveznika protežu se i izvan Sirije i Rusije, ukazuje Rojters. Vašington uglavnom ostaje miran u odnosu na sve autoritarnijim Erdoganom jer želi da Ankara odbaci optužbe protiv američkih konzularnih radnika procesuiranih u Turskoj.

Za Ankaru je sporno pitanje i njen dugogodišnji zahtjev za izručenje Fetulaha Gulena, kojeg optužuje za orkestriranje državnog udara 2016. godine, a koji živi u SAD. Također, ističe Rojters, za regulisanje odnosa dviju država sporne su i američke optužbe za tursku državnu Halkbank zbog ukidanja sankcija Iranu.

Trampova administracija očekuje da će nakon sastanka u srijedu u Bijeloj kući, Erdogan odustati od planova za korištenje ruskog protivraketnog sistema S-400 i da će pristati na trajni prekid vatre u Siriji. Ako se Turska složi, Vašington bi na kraju mogao da dozvoli Ankari povratak u program borbenih aviona F-35 i ponudi joj da potpiše trgovinski sporazum vrijedan 100 milijardi dolara, piše Rojters, ističući da Ankara najprije treba da signalizira preokret.

Nova era o sigurnosti

Turska želi okrenuti novu stranicu u odnosima sa SAD-om dok se Erdogan priprema za razgovore s Trampom o nizu pitanja koja dijele NATO saveznike, posebno kupovini ruskog protivraketnog sistema odbrane S-400, piše Blumberg (Bloomberg).

Uoči polaska za Vašington, Erdogan je rekao da želi "započeti novu eru oko zajedničkih sigurnosnih pitanja" sa SAD-om, te da se dogovarao s Trampom kako razviti veze "uprkos maglovitom periodu odnosa dviju zemalja".

Erdogan smatra da je ovosedmični susret u Bijeloj kući ključan za oblikovanje budućih veza sa SAD-om, izjavio je šef za komunikacije turskog predsjednika, Fahretin Altun, dodajući da će "kritičan" sastanak biti onaj na kojem će se razgovarati o ruskom protivraketnom sistemu.

"Više puta smo izrazili svoje stajalište" o S-400, rekao je Altun, pozivajući se na Erdoganovo stajalište da su ruske rakete apsolutno neophodne za nacionalnu sigurnost Turske.

Pred odlazak u SAD, turski predsjednik nije spominjao spor oko ruskih projektila, ali je rekao da će nakon razgovora s Trampom razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ističe Blumberg. Također, Erdogan je inzistirao na aktiviranju ruskog protivraketnog sistema, prkoseći pozivima Vašingtona da od tog odustane.

Pismo iz Kongresa

Posjeta Erdogana Bijeloj kući dolazi u posebno burnom vremenu u američko-turskim odnosima, istakli su zastupnici Predstavničkog doma SAD-a zatraživši od Trampa da povuče poziv za posjetu turskom predsjedniku, navodi portal Politiko (Politico).

U pismu, kojeg je potpisao predsjedavajući Doma za pitanja vanjskih poslova, Eliot Engel, 15 demokrata i dva republikanca su zatražili opoziv poziva upućenog Erdoganu ističući da je invazija Turske na sjever Sirije prošlog mjeseca "imala katastrofalne posljedice za američku nacionalnu sigurnost, dovela je do dubokih podjela u NATO savezu i izazvala humanitarnu krizu na terenu".

Zastupnici su tursku kupovinu ruskog raketnog sistema S-400 i druge poteze nazvali približavanjem Ankare Moskvi, te kao Erdoganovo podrivanje domaćih demokratskih institucija.

U intervjuu u nedjelju, podsjeća Politiko, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert Obrajen (O'Brien) rekao je da se Tramp planira suočiti s Erdoganom zbog kupovine S-400 upozorivši da će Turska u suprotnom "osjetiti uticaj" sankcija.

Patnje Sirije

Od početka ofanzive turske vojske na sjeveru Sirije, turski predsjednik Erdogan pokušao je odvratiti pažnju od patnji koje je njegova politika izazvala. Uprkos insistiranju turske vlade da je potrebna vojna operacija kako bi se zaustavio terorizam i osigurao mir, ona je nanijela nezamislivu štetu civilima, napisala je Margaret Huang, izvršna direktorica organizacije Amnesti Internešenal Ju-Es-Ej (Amnesty International USA), u komentaru kojeg objavljuje Vašington post (The Washinton Post).

Huang navodi kako je u proljeće ove godine boravila u Kamišliju, gradu na sjeveroistoku Sirije u blizini granice s Turskom. Bilo je to jedno od rijetkih mjesta gdje su se smjestile hiljade muslimana, hrišćana, Jazida, Arapa i Kurda koji su bježali od sirijskih barel-bombi, ruskih ratnih aviona, turske artiljerije i ponora terorističke organizacije 'Islamska država', napisala je.

Ljudi širom sjeverne Sirije imali su vrlo malo, ali su usred ratne neimaštine izgradili određenu mjeru normalnosti i tolerancije. Turska vojna ofanziva je tu normalnost brutalno prekinula - na tom području počinjeni su ratni zločini – novinari, civilni konvoji i djeca bili su među žrtvama neselektivnih napada, ističe direktorica Amnesti Internešenala, u komentaru za Vašington post.

S druge strane, Turska je nesumnjivo velikodušno ugostila 3,6 miliona sirijskih izbjeglica. Amnesti je otkrio da su vjerovatno stotine sirijskih izbjeglica širom Turske pritvorene i prevezene u Siriju između jula i septembra. Deportovanje bilo koga u aktivnu konfliktnu zonu, poput Sirije, ugrožava njihove živote i krši najosnovnije propise međunarodnog prava, podvlači Margaret Huang za Vašington post.

Tekst je u cijelosti prenijet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

BiH: Policijska akcija zbog nezakonitog izdavanja diploma

ilustracija

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona je saopšteno da je tokom policijske akcije koju je provela Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, u srijedu prijepodne, bilo obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih osoba, koji se terete da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Navodi se da su osumnjičeni stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma.

Tim je, kako se ističe, budžet Federacije BiH oštećen za blizu 100 hiljada eura neplaćenog poreza.

Prethodno je Luka Miladinović, portparol Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio za Radio Slobodna Evropa da pripadnici te agencije provode policijsku akciju na području nekoliko gradova u Bosni I Hercegovini, te da se aktivnosti provode po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać.

“U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca”, izjavio je Miladinović.

Aktivnosti se provode po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać.

U Tužilaštvu USK kažu da su zadnjih mjeseci dokumentovali više od 300 lažnih diploma.

Web site centra koji je meta istrage ima brojne greške, ali pruža uvid u desetine vještina i obrazovanja koje centar nudi.

Centar je registrovan odlukom kantonalnog ministarstva za obrazovanje.

Mediji su objavili da je vlasnik centra političar, bivši predsjednik kantonalne (USK) skupštine i delegat u entitetskom parlamentu (FBIH) Admir Hadžipašić (A-SDA).

Hadžipašić je i jedan od aktera ranije afere koju su otkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Novinari su tada otkrili da delegati, među njima i Hadžipašić, zloupotrebljavaju javni novac za smještaj.

Vijeće za implementaciju mira u BiH odbacilo zaključke NSRS. Rusija se ne slaže sa izjavom

Fotografija sa sastanka Vijeća iz 2017.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira odbacuju usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, s obzirom da se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma, prva je rečenica izjave ambasadora u Vijeću za implementaciju mira u BiH.

Interesima Republike Srpske se služi ne putem poništavanja suštinskih reformi, nego putem provođenja reformi okrenutih ka budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njeno oslanjanje na međunarodnu superviziju, navedeno je u izjavi.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u izjavi je podsjetio na nekoliko činjenica:

  1. BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.
  2. BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.
  3. Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje; djeluje u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH;
  4. Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH.
  5. Republika Srpska na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da „pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju institucije na državnom nivou koje su potrebne za uspješno funkcioniranje oba entiteta i pozivaju organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja tih institucija stoji u izjavi.

Navedeno je i da "ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za napore visokog predstavnika u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira također pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma. Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma."

"Ruska Federacija se ne slaže sa ovom izjavom" stoji u fusnoti medijima poslate izjave.

Vijeće za implementaciju mira je međunarodno tijelo zaduženo za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Osnovano je u decembru 1995. godine na sastanku u Londonu.

Članice upravnog odbora Vijeća su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Predsjedništvo EU i EK i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG