Linkovi

Istraživanje CIN-a promijenilo federalna pravila


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će ubuduće za korištenje naknada za odvojeni život morati dokazati da ne posjeduju nekretnine u Sarajevu.

Izmjene su nastupile nakon što je CIN objavio priču o zloupotrebama zastupnika kojima je Parlament plaćao smještaj iako su imali nekretnine u glavnom gradu BiH.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život Stručnoj službi dostaviti dokaz da oni i članovi njihove porodice ne posjeduju nekretninu u Kantonu Sarajevo.

To je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdila Ljiljana Rašo, šefica Službe računovodstva Federalnog parlamenta, koja je zajedno sa v. d. sekretarkom tog doma Stelom Ibrović bila inicijator ovih promjena.

Osim toga, kako bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac će morati priložiti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

„To je upravo zbog vaših istraživanja i reportaža. Niko nije ništa provjeravao. (…) Sad će se ovako jednostavno uspostaviti neki kriterij da bi se nešto moglo ostvariti“, rekla je Rašo.

Odluku za ostvarivanje prava na odvojeni život i zakup stanova usvojila je jučer Administrativna komisija Federalnog parlamenta. Predsjednica ove komisije Melika Mahmutbegović kaže da će analizirati i druge odluke u vezi sa naknadama zastupnika: „Koliko je to moralno i sami znamo, ali ovdje nije u pitanju moral, ovdje se moraju postaviti pravila igre i način rada i sankcije“.

Novinari CIN-a su sredinom prošle godine otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milion maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Ove privilegije u 2018. godini koristilo je još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

XS
SM
MD
LG