Linkovi

CIN: Advokatska komora zažmirila na kriminal kolegice


Više od stotinu predmeta, u kojima je advokatica Marica Ćulum zastupala svoje klijente u posljednjih sedam godina, omogućili su joj da bude jedna od najplaćenijih braniteljica po službenoj dužnosti u Banjoj Luci (Foto: CIN)
Više od stotinu predmeta, u kojima je advokatica Marica Ćulum zastupala svoje klijente u posljednjih sedam godina, omogućili su joj da bude jedna od najplaćenijih braniteljica po službenoj dužnosti u Banjoj Luci (Foto: CIN)

Advokatica Marica Ćulum je prije sedam godina osuđena za organizovani kriminal zbog čega je trebala biti isključena iz advokature. Umjesto toga, ona je najplaćenija braniteljica po službenoj dužnosti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Banjalučka advokatica Marica Ćulum je u proteklih sedam godina pred sudovima u ovom gradu bila braniteljica po službenoj dužnosti u više od 100 slučajeva i tako zaradila skoro 180.000 KM. Ćulum je ovaj posao obavljala nakon što je pravosnažno osuđena na godinu dana zatvora jer je bila članica zločinačke organizacijekoja je trgovala drogom.

Advokatska komora Republike Srpske (RS) joj je 2012. godine, kada je pravosnažno osuđena, trebala izreći zabranu obavljanja djelatnosti, ali to se nije desilo, pokazuje istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

„Ja, koliko se sjećam, o tome nismo uopšte razgovarali“, kaže Branislav Rakić, tadašnji vršilac dužnosti predsjednika Izvršnog odbora, a današnji predsjednik Advokatske komore.

Zakon o advokaturi RS-a predviđa zabranu obavljanja prakse advokatima koji su osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci i duže.

Ćulum je u martu 2012. godine na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) osuđena jer je bila pripadnica zločinačke organizacije. Ona je, kao braniteljica pritvorenog Željka Ilića, prenosila njegove poruke i omogućila dogovore u vezi sa trgovinom i naplatom dugova od prodaje droge.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ćulum zloupotrijebila ovlasti i beneficije braniteljice, odnosno predstavnice pravosuđa. „Na ovaj način optužena izigrava kompletan krivičnopravni sistem čime nanosi nesagledivu štetu ugledu vlastite profesije“, piše u presudi.

Međutim, u Izvršnom odboru Advokatske komore, koji donosi odluke o zabrani bavljenja advokaturom, nisu tako smatrali. „Ma, nismo imali uopšte stava, vjerujte“, kaže Rakić. Na pitanje šta je sa propisanim procedurama, odgovara: „Džabe, tako je bilo. Ne možemo vratiti vrijeme“.

U septembru 2016. godine na zahtjev Marice Ćulum presuda je brisana iz kaznene evidencije. Ona nije odgovarala na pozive novinarke CIN-a.

Vrana vrani oči ne vadi

U vrijeme kada je Ćulum osuđena, u Izvršnom odboru Advokatske komore bila je i njena braniteljica Jasminka Jovišević. Ona ne želi govoriti o tome kako je Ćulum prošla bez sankcija pred Komorom.

„Ja mislim da ona uopšte nije učinila to krivično djelo“, dodaje Jovišević. Ni tadašnji predsjednik Advokatske komore Jovan Čizmović nije htio govoriti o slučaju Marice Ćulum.

Umjesto da kazni, Advokatska komora je izabrala da zaštiti Maricu Ćulum, potvrdio je novinarima CIN-a Darko Kremenović, predsjednik Zbora advokata Banje Luke.

Darko Kremenović kaže da Maricu Ćulum izuzetno cijeni kao pravnicu, advokaticu i osobu te smatra da je obaveza Advokatske komore da je zaštiti (Foto: CIN)
Darko Kremenović kaže da Maricu Ćulum izuzetno cijeni kao pravnicu, advokaticu i osobu te smatra da je obaveza Advokatske komore da je zaštiti (Foto: CIN)

„Smatram da je ona izuzetan, vrstan pravnik, dobar čovjek i dobar advokat (...) i velika bi šteta bila da Komora ostane bez advokata kao što je ona“, objašnjava on i dodaje da nikada neće pokrenuti postupak protiv advokata kojeg osudi Sud BiH. „Vi morate znati da ljudi u Republici Srpskoj, u Banjaluci, advokati u Banjaluci ne vjeruju Sudu BiH.“

Glavni disciplinski tužilac Komore Nebojša Milanović kaže da je po dolasku na ovo mjesto u martu 2015. godine zatekao veliki broj predmeta koji su zastarjeli jer nisu vođeni disciplinski postupci.

„Ovo je, za mene lično, za Komoru, sramota. Da mi nismo postupili, da smo našli u zastari, percepcija je poprilično loša. Vrana vrani oči ne vadi“, kaže on.

Pravila nisu ista za sve

Ćulum je po izricanju presude podnijela molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom jer, između ostalog, ima „ozbiljne psihičke poremećaje“ i njeno zdravstveno stanje bi se pogoršalo boravkom u zatvoru. Umjesto da ode u zatvor, platila je 24.700 KM. Četiri godine poslije, na njen zahtjev, presuda je brisana.

„Obzirom da osuđena obavlja advokatsku djelatnost, da je porodična, udata, majka dvoje djece, cijenjena u okolini u kojoj živi i radi, su dodatni razlozi da se uvaži njena molba za brisanje predmetne osude“, navedeno je u molbi.

Ćulum je sve ove godine nesmetano radila i dio svoje zarade ostvarivala i preko javnog budžeta.

CIN je 2017. godine radio istraživanje koje je pokazalo da je za sedam godina za odbrane po službenoj dužnosti iz budžeta izdvojeno više od 76 miliona maraka. Veliki dio tog novca podijelio je mali broj advokata − ostali rijetko zastupaju po službenoj dužnosti.

Osnovni sud u Banjoj Luci je tada odbio dostaviti podatke o zaradama advokata po službenoj dužnosti. CIN je podnio tužbu, a Okružni sud je 2018. godine donio presudu kojom poništava tu odluku. Nakon toga Osnovni sud je dostavio ove podatke koji se sada nalaze u CIN-ovoj bazi.

Podaci su pokazali da je advokatica Ćulum najplaćenija braniteljica po službenoj dužnosti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci. U posljednjih sedam godina tu je zaradila 127 hiljada KM.

Njenim kolegama to ne smeta.

Jasminka Jovišević, njena braniteljica na sudu, istovremeno je bila i članica organa Advokatske komore RS-a koji je Marici Ćulum mogao zabraniti obavljanje djelatnosti. O tome danas ne želi da govori (Foto: CIN)
Jasminka Jovišević, njena braniteljica na sudu, istovremeno je bila i članica organa Advokatske komore RS-a koji je Marici Ćulum mogao zabraniti obavljanje djelatnosti. O tome danas ne želi da govori (Foto: CIN)

„Odluka je bila kakva je bila. Marica nije osuđivana sada jer je brisana kazna“, kaže Jasminka Jovišević.

„Marica Ćulum je još advokat i biće još dugo godina advokat“, sa zadovoljstvom konstatuje Darko Kremenović.

Međutim, istu podršku kolega nije imao advokat Marijan Savić iz Teslića. On je u augustu 2017. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga. Na njegovom imanju je pronađeno 86 stabljika indijske konoplje koju je uzgajao.

Tužilaštvo u Doboju je tokom procesa tražilo da mu se zabrani bavljenje advokaturom, ali sud je to odbio jer je smatrao da djelo koje je Savić počinio nije zloupotreba advokatske djelatnosti. Komora je Saviću, ipak, zabranila da radi kao advokat.

„Za mene je neprihvatljivo da prije podne branim klijenta, a poslije podne uzgajam marihuanu“, kaže disciplinski tužilac Milanović.

Savić se na odluku o isključenju žalio pa je postupak još u toku.

XS
SM
MD
LG