Linkovi

Ponovo izabrani delegati koji su lažirali putne naloge i smještaj


Pravo na naknadu za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće u prošlom mandatu koristilo je 35 delegata koji su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka. Njih osam je ponovo izabrano u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Reizabran je i Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući ovog doma, za kojeg su novinari CIN-a otkrili da je lažirao putne naloge i tako naplatio najmanje 28.000 maraka.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu

U klupama Doma naroda Federalnog parlamenta naredne četiri godine sjedit će Edim Fejzić iz Goražda, delegat iz reda hrvatskog naroda. U prošlom mandatu je bio član Stranke dijaspore BiH, a danas je u novoosnovanoj stranci Goraždanska priča. U stanu koji je Parlament plaćao za njega živjeli su drugi podstanari, a na pitanje novinara gdje se stan nalazi, Fejzić nije čak ni znao odgovoriti.

Vlasnica tog stana bila je rodica Fejzićevog stranačkog kolege Sejada Tatarina. On je, također, od ove godine u Domu naroda, ali mu mandat zbog zakonskih procedura još uvijek nije potvrđen. Tatarin je tada novinarima CIN-a rekao da mu je stan „trebao kroz papire“ i kako Fejzić tu uopće neće stanovati.

Njihova sugrađanka iz Liberalne stranke BiH Daliborka Milović je, također, ponovo izabrana u Dom naroda u Klub srpskog naroda. Njoj je Parlament FBiH plaćao zakup dijela kuće, ali ju komšinica koja tu živi 11 godina nikada nije srela.

Novom-starom delegatu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH iz Posušja Zdravku Bešliću Parlamet FBiH je plaćao zakup stana kod Rešada Kusturice. Novinari CIN-a su utvrdili da u tom stanu živi Kusturicina porodica, a Bešlić je priznao da inače spava u hotelu.

„Ja sam Vas ganj’o, mrtva će glava pasti! P…. Vam materina! Još jednom dođite na vrata!“, zaprijetio je tada Kusturica novinarima.

Bešlićev stranački kolega iz Čitluka Tomislav Martinović nije znao da garsonjeru koju mu plaća Parlament FBiH dijeli sa sinom vlasnika stana koji ga tu nikada nije sreo. Na pitanje novinara kako ne poznaje tog čovjeka, Martinović je rekao: „To je njegov problem!“

Tuzlak Slađan Ilić iz Socijaldemokratske partije BiH i Tomislav Mandić, član HDZ-a BiH iz Širokog Brijega, dijelili su sobu u sarajevskom naselju Mihrivode. Ilić je tada u razgovoru sa novinarima CIN-a rekao da ne zna da mu je Mandić sustanar.

Stan su dijelili i delegati Laburističke stranke Rasim Kantarević iz Velike Kladuše i Mirvet Beganović iz Cazina. Kantarević je ponovo izabran u Dom naroda Federalnog parlamenta. Novinarima CIN-a je 2017. godine rekao kako oni ne stanuju u zakupljenom stanu.

„Ja znam da je to nemoralno, ali sa druge strane, to je jedini način kojim je u ovom momentu zakonom omogućeno da Vi naplatite neke svoje troškove putovanja, dolaska i boravka“.

Dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda Dragu Puzigaću iz Drvara komšije iz ulaza gdje se nalazio njegov zakupljeni stan nikada nisu srele, a on o tome sa novinarima nije htio razgovarati. Puzigaća je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata i ponovo je izabran u Dom naroda.

Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH koja odlučuje o ovim naknadama se nije sastala više od godinu i po.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda, kaže kako će na prvoj sjednici Komisije u novom mandatu biti predloženi novi uvjeti za ostvarivanje prava na ove naknade.

„Teško je tome u kraj stati, tako da… Do ovog saziva, ne sjećam se da je neko na ovako grub način zloupotrebljavao“, rekao je Hadžiavdić.

Nakon objave priče Federalna uprava policije je na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo od Doma naroda Federalnog parlamenta zatražila dokumentaciju o korištenju naknada za odvojeni život delegata ovog doma. Istraga je u toku.

I zastupnici Parlamenta FBiH manipulisali naknadama

Novinari CIN-a su sredinom prošle godine otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milion maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Ove privilegije u 2018. godini koristilo je još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Nakon objave priče Služba računovodstva Federalnog parlamenta je izmijenila pravila za korištenje ovih naknada ubuduće. Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će od ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život Stručnoj službi dostaviti dokaz da oni i članovi njihove porodice ne posjeduju nekretninu u Kantonu Sarajevo.

XS
SM
MD
LG