Linkovi

SAD, NATO: Nema dokaza o ruskom povlačenju


Stoltenberg: Nema dokaza o ruskom povlačenju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Stoltenberg: Nema dokaza o ruskom povlačenju

Dužnosnici SAD-a i NATO-a rekli su u srijedu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga s ukrajinske granice, usljed kontinuirane zabrinutosti da su ruske trupe spremne na invaziju Ukrajine.

Rusija je u utorak i ponovno u srijedu objavila završetak nekih vojnih vježbi, uključujući i poluotok Krim koji je okupirao Rusiju, uz video na kojem se, kako je rekla, vojne jedinice vraćaju u svoje matične baze.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je za ABC Good Morning America da "Nažalost, postoji razlika između onoga što Rusija kaže i čini i onoga što vidimo da nije značajno povlačenje."

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga s ukrajinske granice i da je Rusija još uvijek sposobna pokrenuti "potpunu invaziju na Ukrajinu bez vremena upozorenja".

Stoltenberg je rekao novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara obrane NATO-a da kretanje ruskih snaga ne potvrđuje povlačenje, te da je u prethodnim prilikama Rusija povlačila trupe s određene lokacije, ostavljajući opremu na mjestu kako bi lako mogla premjestiti trupe nazad.

On je rekao da je suprotno od stvarnog povlačenja, NATO je vidio kako Rusija nastavlja svoje vojno jačanje. No, rekao je da se nada da će Rusija odlučiti krenuti u dijalog i "izabrati diplomatiju umjesto konfrontacije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin za pregovore i pozitivno gleda na spremnost američkog predsjednika Joea Bidena da se uključi u dijalog.

Biden je u utorak rekao da Sjedinjene Države vjeruju da je ruska invazija na Ukrajinu "još uvijek velika mogućnost", te je apelirao na Putina da nastavi razgovore - ili riskira teške posljedice.

Biden: Putin Invasion Would be ‘War of Choice’ 
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

“Drugi svjetski rat bio je rat iz nužde”, rekao je Biden. “Ali ako Rusija napadne Ukrajinu, to bi bio rat po izboru ili rat bez razloga ili razloga. Ne govorim te stvari da provociram, nego da govorim istinu, jer istina je bitna. Odgovornost je bitna. Ako Rusija izvrši invaziju u danima i sedmicama koje su pred nama, ljudska cijena za Ukrajinu bit će golema, a strateški troškovi za Rusiju također će biti golemi. Ako Rusija napadne Ukrajinu, naići će na veliku međunarodnu osudu. Svijet neće zaboraviti da je Rusija izabrala bespotrebnu smrt i uništenje. Invazija na Ukrajinu će se pokazati kao samonanesena rana. Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri će odlučno odgovoriti.”

Biden je rekao da su SAD dale nekoliko prijedloga za rješavanje sigurnosnih zabrinutosti Rusije i NATO-a, uključujući "nove mjere kontrole naoružanja, nove mjere transparentnosti, nove mjere strateške stabilnosti".

Putin je u utorak rekao da je spreman za pregovore sa SAD-om i njihovim saveznicima u NATO-u o raspoređivanju projektila i vojnim vježbama u Europi.

Nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Kremlju, Putin je rekao da je spreman surađivati sa Zapadom iako je on nastavio odbijati ključne zahtjeve Moskve da isključi moguće članstvo u NATO-u za Ukrajinu i druge bivše sovjetske države i povuče zapadne trupe u Istočna Europa najbliža Rusiji.

Stoltenberg je u srijedu ponovio da samo 30 država članica NATO-a može odlučiti koje nacije ispunjavaju uvjete za pridruživanje savezu.

"Rusija ne odlučuje ko će biti član NATO-a ili ne", rekao je.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa, Agence France-Presse i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG