Linkovi

Biden: Građani Rusije nisu meta i neprijatelj. Još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu


Bajden: Još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Bajden: Još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu

Američki predsjednik Joseph Biden izjavio je još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu – i da izvještaje o povlačenju dijela ruskih trupa sa rusko-ukrajinske granice Sjedinjene Države još nisu potvrdile.

Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost”, rekao je Biden tokom obraćanja medijima u Bijeloj kući.

Biden je podvukao da Sjedinjene Države neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, podsjetivši na američke isporuke naoružanja i obuku tamošnjih vojnih snaga.

Međutim, ukazao je na moguće korake ukoliko bi se pod napadom našla članica NATO-a.

Amerika će braniti saveznike iz Sjevernoatlantske alijanse. Napad na članicu NATO-a je napad na sve nas. Poslali smo trupe u države koje se nalaze na istočnom boku Alijanse. Nastavićemo da održavamo vojne vježbe sa našim saveznicima. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu pojačaćemo naše prisustvo u NATO-u”, poručio je Biden.

Prema njegovim riječima, američka administracija je posljednjih nedelja bila angažovana u diplomatskim naporima kako bi se smirile tenzije.

U posljednjem razgovoru sa predsjednikom Vladimirom Putinom nastojali smo da postignemo razumijevanje o zabrinutostima obje strane. Saglasili smo se da diplomatiji treba pružiti svaku šansu da uspije. Predložene su konkretne mjere u vezi sa stvaranjem bezbjednosnog okruženja u Evropi – koje bi se istovremeno odnosile na Sjevernoatlantsku alijansu i Rusiju. Ali, nećemo zanemariti važne principe”, rekao je Biden aludirajući na pravo država na nacionalni integritet, suverenitet i pravo izbora o pristupanju savezništvima.

Naši analitičari upozoravaju da i dalje postoje prijetnje. Rusija raspolaže sa 150.000 trupa koje su raspoređene duž granice sa Ukrajinom i u Bjelorusiji. Tražili smo od Amerikanaca da napuste Ukrajinu i izmjestili smo ambasadu iz Kijeva”, podsjetio je u obraćanju Biden.

Ukazao je da Sjedinjenje Države, NATO i Ukrajina ne predstavljaju prijetnju Rusiji.

Sjedinjene Države i NATO nisu rasporedili projektile u Ukrajini. Nismo i ne namjeravamo to da učinimo. Građani Rusije nisu na meti i ne nastojimo da destabilizujemo Rusiju. Poručujem građanima Rusije da nam nisu neprijatelj. I ne vjerujem da želite krvav i razarajući rat protiv Ukrajine - države sa kojom dijelite čvrste porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Biden.

"Prije 77 godina naši narodi zajedno su se borili u Drugom svjetskom ratu. To je bio rat iz potrebe. Napad Rusije na Ukrajinu bio bi rat izbora, a ne potrebe”, istakao je američki predsjednik.

Pozivajući se na princip odgovornosti Biden je rekao da će u slučaju invazije posljedice biti znatne.

Rusija će biti na meti međunarodnih osuda i svijet neće zaboraviti da je izazvala rat i nasilje. Zapad je ujedinjen, naše savezništvo je snažno. Dijelimo demokratske vrijednosti. Čitava ova stvar prevazilazi Ukrajinu i Rusiju - ovdje se radi o budućnosti svijeta u kom živimo”, rekao je američki predsjednik.

Biden je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da u slučaju ruske invazije na Ukrajinu neće biti gasovoda Sjeverni tok 2 - koji Njemačku povezuje sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene države i saveznici spremni su da primijene moćne sankcije protiv Rusije.

Vršimo pritisak na njihove najznačajnije institucije i industriju što će se odraziti na ruske strateške i ekonomske sposobnosti”, ukazao je Biden.

Između Rusije i Zapada posljednjih mjeseci su pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Bjelorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbjednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze uslijedila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika.

I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG