Linkovi

Putin: Kremlj spreman na pregovore sa NATO savezom


Ruska najava povlačenja dijela trupa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Ruska najava povlačenja dijela trupa

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je spreman za pregovore sa SAD i njihovim saveznicima u NATO-u, o raspoređivanju projektila i vojnim vježbama u Evropi, nakon što je Moskva ranije objavila da povlači dio vojnika s granice s Ukrajinom.

Putin je, govoreći nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Kremlju, rekao da je spreman surađivati sa Zapadom iako je nastavio odbijati ključne zahtjeve Moskve da isključi moguće članstvo u NATO-u za Ukrajinu i druge bivše sovjetske države i povuče Zapadne postrojbe u istočnoj Europi najbliže Rusiji.

Ruski čelnik je rekao da će Moskva pokušati razviti mjere za izgradnju povjerenja s NATO-om, ali i dalje naglašava da Zapad mora obratiti pozornost na njihove glavne zahtjeve.

Putinov dogovor o većoj diplomaciji sa Zapadom i povlačenje neotkrivenog broja ruskih vojnika nakon što su završili obuku u blizini Ukrajine potaknuli su nadu da će se spriječiti neposredna ruska invazija na Ukrajinu.

Scholz je rekao da se slaže s Moskvom da su diplomatske opcije "daleko od iscrpljenja". Najava povlačenja trupa je "dobar signal", rekao je, dodajući da se nada da će "slijediti još".

No, dužnosnici NATO-a i Ukrajine rekli su da još nisu vidjeli dokaze o povlačenju na terenu.

Rusija nije rekla koliko se od procijenjenih 130.000 vojnika koje je prikupila na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine iselilo nakon nagomilavanja zbog kojeg su SAD i njihovi saveznici upozorili na rusku invaziju na Ukrajinu koja bi se mogla dogoditi svakog trenutka.

Zapad oprezan

Zapadni dužnosnici oprezni su u reagiranju na signale Rusije o mogućem povlačenju trupa s ukrajinskih granica. Zapad insistira na deeskalaciji kao preduvjetu za uspješan diplomatski dijalog s Rusijom. Moskva, s druge strane, insistira na hitnosti svojih zahtjeva za sigurnosnim jamstvima.

NATO tek treba vidjeti znakove deeskalacije, smanjenja ruske vojne prisutnosti u blizini ukrajinskih granica, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, organizacija će pomno pratiti ruske akcije. Također je istaknuo da signali Moskve daju "osnove za oprezan optimizam".

Američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith rekla je da Washington prati ruske postupke kako bi vidio jesu li navodi istiniti. Prema njezinim riječima, prethodne slične izjave Rusije u prosincu nisu potvrđene, a ruske trupe krenule su "u suprotnom smjeru".

Najava Moskve

Agencija Interfaks je prenijela da se vojne vježbe širom Rusije nastavljaju, ali da su određene jedinice u južnim i zapadnim distriktima vježbe završile, te da se vraćaju u svoje baze.

Dio ruskih vojnika u distriktima blizu Ukrajine povlači se u svoje baze po završetku vojnih vježbi, objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na sajtu ministarstva prenijeta je video poruka portparola Igora Konašenkova o povratku određenih vojnih jedinica u garnizone.

Ovaj potez Moskve je direktno suprotstavljen upozorenjima koja dolaze iz SAD i Velike Britanije da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku.

Britanska sekretarka za spoljne poslove Liz Tras kazala je da je potrebno da Rusija potpuno povuče vojsku sa granice da bi bilo uvjerljivo da Moskva ne planira invaziju.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, a u toku su i zajedničke vojne vježbe sa Bjelorusijom koje traju do 20. februara.

Rusko tržište je pozitivno reagovalo na povlačenje vojske, pa je rublja skočila za 1,5 odsto.

Moskva je negirala da planira invaziju na Ukrajinu, ali je od Zapada tražila da toj zemlji zabrani članstvo u NATO, o čemu su Washington i Brisel odbili da pregovaraju.

Obuka američkih i ukrajinskih vojnika
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Intenzivna diplomatska aktivnost na deeskalaciji krize u Ukrajini traje već nekoliko nedelja.

Njemački kancelar Olaf Šolc će tokom dana otputovati u Moskvu, gdje će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sa Putinom se nedavno sastao i francuski predsjednik Emanuel Makron, a američki predsjednik Džo Bajden i Putin su u subotu razgovarali telefonom. Poslije tog razgovora, koji je trajao nešto više od jednog sata, saopšteno je da nema napretka u deeskaliranju situacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG