Linkovi

EU: Rusija potezima u Ukrajini ugrožava mir u Evropi


Flags - Ukraine, US, EU, Russia
Flags - Ukraine, US, EU, Russia

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je u srijedu (16. februar) da Rusija svojom politikom ne ugrožava samo integritet Ukrajine, već i evropski mir te međunarodni poredak koji se temelji na pravilima.

Michel je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izjavio da je Rusija rasporedila vojne snage "bez presedana" na granici s Ukrajinom te da je riječ o "agresivnom i prijetećem ponašanju".

"Takvo ponašanje ne potkopava samo stabilnost i integritet Ukrajine, već mir i sigurnost Evrope i međunarodnog Sistema koji se temelji na pravilima", istaknuo je Michel. Ipak, rekao je kako je jučerašnjim povlačenjem dijela vojske Rusija dala signal da je spremna za diplomatiju.

"Apelujem na Rusiju da poduzme konkretne i opipljive korake prema deeskalaciji. To je preduslov za iskren politički dijalog. Nema diplomatije s jedne strane, dok se s druge strane gomilaju trupe", kazao je Michel.

Rusija je u utorak (15. februara) povukla dio snaga raspoređenih blizu granice s Ukrajinom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova nakon toga je izjavio da je Kijev "zajedno s našim partnerima" spriječio eskalaciju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. godine. Rusija te optužbe energično odbacuje. Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike - kao što je Ukrajina - za nove članice. Moskva takođe zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sistema, uključujući američki protivraketni sistem, blizu ruskih granica.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je krizu uzrokovala "svjesna politika ruskog vođstva". "Ukrajina je suverena zemlja i sama donosi odluke o svojoj budućnosti. Kremlj to ne voli pa prijeti ratom. To je suština trenutne eskalacije", istaknula je na plenarnoj sjednici.

Predsjednica Komisije istaknula je kako je Rusija juče slala "kontradiktorne signale" jer je s jedne strane objavila da povlači dio postrojbi, dok je Duma pozvala predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije separatističke proruske regije na istoku Ukrajine.

Izvor: Reuters, AFP
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG