Linkovi

Cyber napad na Ukrajinu. Među metama vlada, vojska, banke


Ilustracija
Ilustracija

Internet stranica ukrajinskih oružanih snaga i nekoliko ukrajinskih ministarstava pogođene su cyber napadom 15. februara, saopštila je ukrajinska vlada. Stranica ministarstva odbrane “vjerovatno je pretrpila DDoS napad kada je zabilježen preveliki broj zahtjeva u sekundi”, naveli su iz ministarstva.

DDoS je hakerski napad, koji se realizuje tako što se sa IP više adresa pokuša spojiti na neku stranicu.

Centar za komunikacijsko-informacionu sigurnost u okviru Ministarstva kulture i informacione politike nije saopštio za koga sumnjaju da stoji iza napada, ali je u saopštenju implicirano da se vjeruje da je Rusija krivac.

"Nije isključeno da je agresor koristio taktiku malih prljavih trikova jer njegovi agresivni planovi ne funkcionišu u velikim razmjerama", navodi se u saopštenju.

Odnosi između zapadnih zemalja i Rusije zategnuti su zbog više od 130.000 vojnika raspoređenih u blizini granice s Ukrajinom, što izaziva strah od rata.

Najmanje dvije banke, Privatbank i Oschadbank, također su bile na meti cyber napada, a smetnje u radu Privatbank uzrokovane su DDoS napadom, navodi centar.

Korisnici Privat24 online aplikacije Privatbank prijavili su probleme s plaćanjem i kao i aplikacijom općenito. Neki korisnici se nisu mogli prijaviti na Privat24, dok drugi nisu mogli vidjeti stanje na računu i nedavne transakcije.

Banka je saopštila da je cyber napad uticao samo na aplikaciju Privat24 i da nije bilo prijetnje po sredstva štediša.

Oschadbank je također imala kvarove, a njena usluga internet bankarstva bila je u prekidu.

Evropska unija je nakon cyber napada koji su pogodili ukrajinske institucije u januaru saopštila da će mobilizirati resurse kako bi pomogli Ukrajini da se izbori sa cyber napadom na svojim vladinim web stranicama.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je tada da nije poznato ko stoji iza napada, ali da “možemo nagađati".

Cyber službenica Bijele kuće Anne Neuberger rekla je ranije ovog mjeseca da bi Rusija mogla koristiti cyber napade kao dio svojih napora da destabilizira i dalje napadne Ukrajinu.

Dvije američke tehnološke kompanije, Microsoft i Palo Alto Networks, su 4. februara rekle da je hakerski tim za koji Ukrajina kaže da ga kontroliraju ruske obavještajne službe ciljao na širok spektar organizacija u zemlji.

XS
SM
MD
LG