Linkovi

Vrhovni sud SAD razmatra obaveznu vakcinaciju protiv COVID19


Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 30. novembra 2021.
Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u Vašingtonu, 30. novembra 2021.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država zakazao je za petak saslušanje usmenih argumenta protiv dvije politike administracije predsjednika Joe Bidena o vakcinama protiv COVID19 koje su izdale vladine agencije za borbu protiv smrtonosnog koronavirusa.

Politike su "kritične za odgovor naše nacije na COVID-19", rekla je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki u saopštenju.

Obaveznu vakcinaciju, koja se razmatra, uveli su Uprava za bezbjednost i zdravlje na radu (OCHA) i Centri za medicinsku zaštitu i službu medicinske njege (CMS).

Politika OSHA zahtijeva od poslodavaca sa 100 ili više zaposlenih da obezbijede da su njihovi radnici u potpunosti vakcinisani ili testirani jednom nedeljno.

Obaveza vakcinisanja CMS-a za radnike u zdravstvenim ustanovama koje prihvataju federalna sredstva za medicinsku zaštitu i medicinsku pomoć, zahtijeva da radnici budu u potpunosti vakcinisani, uz izuzetke, uključujući i za iskrena religijska uvjerenja.

Države koje predvode republikanci i savez poslovnih i vjerskih grupa osporavaju široki zahvat politike i efekte koje obaveza ima na kompanije i radnike.

Takvu politiku su, međutim, podržale Američko medicinsko udruženje i Američko udruženje za javno zdravlje i određeni broj bivših federalnih zdravstvenih zvaničnika.

Osporavanje se predstavlja pred Vrhovnim sudom nakon što je jedan broj nižih sudova dao različita mišljenja o politici.

COVID19 zarazio je milione ljudi u SAD i ubio više od 800.000.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG