Linkovi

Federalni apelacioni sud SAD stopirao Bidenovu obaveznu vakcinaciju u kompanijama


Arhiv - Red za testiranje na Covid 19 u Nilesu, Illinois, 21. oktobra 2021.
Arhiv - Red za testiranje na Covid 19 u Nilesu, Illinois, 21. oktobra 2021.

Federalni apelacioni sud SAD u subotu stopirao je napore Bidenove administracije da zahtijeva od radnika u američkim kompanijama sa najmanje 100 zaposlenih da budu vakcinisani protiv Covida 19 ili da se testiraju svake nedjelje, navodeći "ozbiljna zakonska i ustavna" pitanja u vezi sa tim nalogom.

Odluka Apelacionog suda za peti okrug Sjedinjenih Država dolazi nakon što su brojne države predvođene republikancima podnijele pravne prigovore protiv naloga administracije, koja bi trebalo da stupi na snagu 4. januara.

Bijela kuća je odbila da komentariše presudu upućujući na Sekretarijat za rad, gdje portparoli nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Stopiranje dolazi dva dana nakon što je Bidenova administracija objavila pravilo, koje su republikanski guverneri i drugi odmah dočekali pokretanjem pravnih postupaka, tvrdeći da odredba prekoračuje zakonska ovlaštenja administracije.

Akcije u vezi sa vakcinacijom u privatnom sektoru preduzete u skladu sa hitnim ovlaštenjima američke administracije za bezbjednost i zdravlje na radu (OSHA), rekli su zvaničnici. Pravilo se odnosi na 84,2 miliona radnika kod 1,9 miliona poslodavaca u privatnom sektoru, navodi OSHA.

Sudski nalog od subote došao je kao odgovor na zajedničku peticiju nekoliko preduzeća, advokatskih grupa i država Texas, Louisiana, Mississiopi, Južna Karolina i Utah. Ovo pravilo se također suočava sa zasebnim pravnim izazovima pred drugim sudovima.

Naredba pisana na dvije stranice nalaže Bidenovoj administraciji da odgovori na zahtjev za trajnu zabranu protiv pravila do 17 časova u ponedjeljak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG