Linkovi

Američki radnici se protive obaveznoj vakcinaciji


Nezadovoljni radnici kompanije Boeing protestuju zbog obavezne vakcinacije strahujući da će izgubiti radna mjesta, Washington, 15. oktobar 2021. (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)
Nezadovoljni radnici kompanije Boeing protestuju zbog obavezne vakcinacije strahujući da će izgubiti radna mjesta, Washington, 15. oktobar 2021. (Foto: REUTERS/Lindsey Wasson)

Gotovo polovina od ukupno 10.000 zaposlenih u fabrikama za proizvodnju aviona Textron i Spirit AeroSystems u gradu Wichita u američkoj državi Kansas nisu vakcinisani protiv Covida.

To se kosi sa obavezom uvedenom na federalnom nivou, zbog čega rizikuju da ostanu bez svojih radnih mjesta, izjavio je jedan od sindikalnih funkcionera.

Izgubićemo mnogo zaposlenih zbog ovoga”, izjavio je Cornell ​Adams, šef lokalnog sindikata mašinista.

Kako je ukazao, brojni radnici ne protive se postupku vakcinisanja, već onome što tumače kao miješanje vlasti u lične zdravstvene odluke.

Tim povodom angažovan je pravni zastupnik sa sjedištem u Texasu da pomogne zaposlenima i pripremi potencijalne tužbe protiv kompanija ukoliko zahtjevi za medicinska ili vjerska izuzeća od vakcinacije budu odbijeni.

Adams, dugodišnji pristalica i glasač demokrata, poručio je da više neće podržavati tu političku partiju.

Nikad više neće dobiti moj glas, a radnicima govorim da urade isto”, rekao je Adams agenciji Reuters.

Vrijeme ističe za kompanije koje nastoje da budu posluju na osnovu federalnih ugovora da postupe po izvršnoj uredbi američkog predsjednika Joe Bidena, prema kojoj svi zaposleni koji sarađuju sa federalnim institucijama moraju biti kompletno imunizovani do 8. decembra.

Ta obaveza izazvala je nezadovoljstvo i proteste radnika i republikanskih zvaničnika širom zemlje.

Protivljenje bi, kako se tumači u dijelu javnosti, moglo uticati na to da hiljade američkih radnika izgubi posao, što bi ugrozilo spor ekonomski oporavak, upozoravaju sindikalni lideri, radnici, ali i rukovodioci kompanija.

Međutim, američki zvaničnici više puta su isticali da nove smjernice ne bi značile i otpuštanja jer bi nevakcinisani građani bili u obavezi da se nedjeljno testiraju na Covid, ali ne bi bili u opasnosti da dobiju otkaz.

U kompaniji Boeing, više od 7.000 radnika podnijelo je zahtjev za izuzeće od vakcinacije usljed vjerskih razloga, dok njih oko 1.000 zahtijeva izuzeće iz medicinskih razloga. To, kako ukazuje Reuters, iznosi oko 6 posto od ukupno 125.000 zaposlenih u kompaniji.

Prema smjernicama američkih vlasti objavljenim u ponedjeljak, kompanije će imati fleksibilnost u pogledu sprovođenja obavezne vakcinacije - što im može omogućiti da izbjegnu masovna otpuštanja.

Podaci iz 2020. godine pokazuju da američka federalna vlada zapošljava oko 2,2 miliona civilnih radnika i još 570.000 koji rade za Poštu (USPS). Prema istraživanju univerziteta u New Yorku, za vladu pod ugovorom radi 3,7 miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG