Linkovi

Bijela kuća uvjerena da će sudovi ipak podržati obaveznu vakcinaciju


Predsjednik SAD naredio je obaveznu vakcinaciju zaposlenih u državnim institucijama i privatnim kompanijama sa više od 100 zaposlenih
Predsjednik SAD naredio je obaveznu vakcinaciju zaposlenih u državnim institucijama i privatnim kompanijama sa više od 100 zaposlenih

Bijela kuća je saopštila da vjeruje da će sudovi u SAD na kraju ipak podržati uredbu predsjednika Joe Bidena o obaveznoj vakcinaciji u kompanijama koje imaju više od 100 zaposlenih. Tu odluku je već stopirao konzervativni federalni apelacioni sud.

Šef kabineta Bijele kuće Ron Klajn rekao je za NBC da je "uvjeren da će, na kraju, sudovi odlučiti u korist uredbe o obaveznoj vakcinaciji".

Bidenova uredba odnosi se na 84 miliona ljudi u privatnom sektoru i stupa na snagu 4. januara. Prethodno je donijeta odluka o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u državnim institucijama do 22. novembra, što je oko 4 miliona ljudi. Zaposlenima u privatnim kompanijama ostavljena je i opcija da se često testiraju, dok zaposleni u državnom sektoru nemaju tu opciju.

Vrhovni sud SAD je prethodno podržao obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika u saveznoj državi Mejn, ali tek treba da se izjasni o obaveznoj vakcinaciji na nivou cijelih SAD - bilo da je riječ o privatnim kompanijama ili federalnim agencijama.

Brojni republikanski guverneri saveznih država usprotivili su se Bidenovoj naredbi i tužili administraciju tvrdeći da je prekoračila ovlaštenja. Državni tužilac Teksasa Ken Pakston je naveo da je Bidenova odluka "zloupotreba ovlaštenja koja oduzima dah" i da je "nedvosmisleno neustavna".

Stotiine hiljada zaposlenih u državnim institucijama su se već vakcinisale, ali je najveći otpor među zaposlenima u policiji i obavještajnim službama. Neki sindikati zaposlenih u tim sektorima takođe su tužili Bidenovu administraciju.

Od oko 333 miliona stanovnika u SAD, potpuno je vakcinisano više od 193 miliona.

Broj zaraženih koronavirusom u SAD posljednjih nedelja opada, ali je i dalje na visokom nivou - oko 70.000 novih slučajeva dnevno.

U Americi je od kovida do sada umrlo 750.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG