Linkovi

Bidenova uredba o obaveznoj vakcinaciji ponovo na snazi poslije odluke suda


Arhiv - Biden govori o vakcinaciji protiv Covida 19 u Illinoisu (Foto: AP /Susan Walsh)
Arhiv - Biden govori o vakcinaciji protiv Covida 19 u Illinoisu (Foto: AP /Susan Walsh)

Federalni apelacioni sud u Cinsinnatiju dozvolio je sprovođenje uredbe predsjednika SAD Joea Bidena o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u velikim kompanijama, čime je poništena prethodna, odvojena sudska presuda kojom je suspendovana Bidenova odluka.

Uredbom o obaveznoj vakcinaciji, koja je trebalo da stupi na snagu 4. januara, moglo bi da bude obuhvaćeno oko 84 miliona američkih radnika. Bijela kuća poručila je u saopštenju da će štititi radnike.

"Dok se Sjedinjene Države suočavaju sa veoma zaraznom omicron varijantom, ključno je da se hitno sprovedu obavezna vakcinacija i zaštita radnika", navodi se u saopštenju.

Glavni tužioci 27 saveznih država u kojima republikanci imaju vlast i konzervativne organizacije, koji su tužili Bidenovu administraciju zbog uredbe o imunizaciji, najavili su da će pred Vrhovnim sudom podnijeti žalbu protiv odluke apelacionog suda.

Bidena odluka o obaveznoj vakcinaciji odnosila bi se na kompanije sa 100 ili više radnika. Zaposleni koji nisu u potpunosti imunizovani morali bi da nose maske ili da se redovno testiraju na Covid. Postojali bi izuzeci, uključujući i za one koji rade na otvorenom prostoru ili samo kod kuće.

Prema procjenama administracije, uredba bi spasila 6.500 života i spriječila 250.000 hospitalizacija tokom 6 mjeseci.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG