Linkovi

Senat potvrdio Trumpovog kandidata za izvršnog direktora Agencije za globalne medije


Michael Pack na pretresu u Senatu, 19. septembra 2019. godine
Michael Pack na pretresu u Senatu, 19. septembra 2019. godine

Senat SAD potvrdio je u četvrtak kandidata, kojeg je predsjednik Donald Trump nominovao za izvršnog direktora Agencije za globalne medije SAD (USAGM), nezavisne federalne agencije koja rukovodi Glasom Amerike i drugim entitetima, koji emituju program za inostranstvo.    

Glasanjem striktno po partijskoj liniji, sa 53 glasa za i 38 protiv, Senat koji kontrolišu republikanci, potvrdio je konzervativnog autora dokumentarnih filmova Michael Packa za prvog čovjeka USAGM na period od tri godine. Packova nominacija razmatrana je dvije godine, dijelom zbog zabrinutosti demokrata u vezi sa navodnim finansijskim malverzacijama.

U okviru svoje kompanije "Manifold Productions, Inc.", Pack je napisao, režirao i producirao brojne dokumentarne filmove od kojih su mnogi emitovani na američkoj javnoj televiziji - PBS. Služio je kao izvršni direktor konzervativnog Instituta Claremont i imao funkcije u Nacionalnoj zadužbini za humanistiku i Korporaciji za javno emitovanje (Corporation for Public Broadcasting). Takođe je radio na filmskim projektima sa bivšim Trumpovim glavnim strategom i osnivačem Breitbart ​Newsa Stephenom Bannonom.​

Pack ima ranije iskustvo u radu američkih mreža za emitovanje programa u inostranstvu, kao direktor WORLDNET-a, globalne satelitske mreže Agencije za informisanje SAD, koja je postala televizijska jedinica Glasa Amerike.

"Ovaj čovjek je jedinstveno kavlifikovan za ovaj položaj", izjavio je predsjedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja James Risch​ u četvrtak.

"Obavio je izuzetan posao - svako bi trebalo da pogleda njegov najnoviji dokumentarni film o Vrhovnom sudu - bio je izvanredan. Vodila se politička borba oko njega dvije godine i jedan dan - danas je trenutak istine".

Tokom pretresa o svojoj potvrdi u septembru 2019. godine Pack je pokušao da umanji zabrinutost članova Kongresa i javnosti da bi mogao da u propagandnu mašinu pretvori vladine medijske agencije, kao što je Glas Amerike, koje su zakonom obavezne da budu nepristrasne i izbalansirane u svojim izvještajima.

“Cjelokupna agencija počiva na principu da su novinari nezavisni i da ni jedna politička struja ne može da im kaže kako i o čemu da izvještavaju. Bez tog povjerenja, agencija bi u potpunosti bila urušena”, rekao je Pack tada u Odboru za spoljnopolitička pitanja.

Dok je Packova nominacija i dalje bila zaglavljena u tom senatskom odboru, predsjednik Trump je prošlog mjeseca izrazio nezadovoljstvo, navodeći da demokrate opstruišu proces. Prethodno, Trump je prijetio da će raspustiti Kongres kako bi (koristeći politički manevar) potvrdio nominaciju.

Uprkos izvještajima da su Packovi poslovi bili predmet istrage državnog tužioca Distrikta Columbia, Odbor za spoljnopolitička pitanja Senata potvrdio je Packovu nominaciju 20. maja, takođe glasanjem striktno po partijskim linijama 12-10, i posalo je Senatu u punom sastavu na glasanje.

U tom trenutku, senator James Risch​je rekao da je odbor spreman da odustane od nominacije "ukoliko Sekretarijat za pravosuđe to zatraži". "To se nije dogodilo u ovom slučaju".

Demokrate tvrde da je potvrda Packa loš presedan

Senator Bob Menendez, najviši predstavnik demokrata u Odboru za spoljnopolitička pitanja, izjavio je da je konačno glasanje o potvrdi Packa ugrozilo istorijsku ulogu Senata da savjetuje i prihvati predsjedničke nominacije, u svjetlu načina na koji je "progurano", a da nisu potpuno ispitani Packovi poslovni potezi.

Senator Bob Menendez (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
Senator Bob Menendez (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Kancelarija državnog tužioca Distrikta Columbia saopštila je da je otvorila istragu u vezi sa tim da li je Pack nezakonito koristio sredstva iz svoje neprofitne organizacije "Public Media Lab", u svoju ličnu korist.

“Znam da je predsjednik i javno i privatno govorio o svojoj strašnoj želji da se gospodin Pack potvrdi”, rekao je senator Menedez u četvrtak.

“Primjedbe koje sam iznio danas i koje iznosim mjesecima nisu političke ili partijske. One se odnose na najosnovnije i ključno pitanje - da li Michael Pack zadovoljva uslove da bude izabran? Da li bi trebalo da bude potvrđen dok se protiv njega vodi istraga i pošto je bio neiskren prema Senatu i poreskoj upravi?”

Senator Menedez obrazložio je primjedbe demokrata, navodeći da je Pack poreskoj upravi pogrešno predstavio odnos između svoje neprofitne organizacije Public media lab i druge, profitne organizacije koju je vodio.

Bijela kuća odbacila je zabrinutost demokrata navodeći da “predsjednik podržava Michaela Packa i da je razočaran, ali da nije izneađen zbog toga što su" - kako je navedeno - "demokrate koje ništa ne rade odlučile da bace politički ukaljaju ugled čovjeka u službi javnosti”.

Kako je naveo Menendez, Packova filmska kompanija "Manifold Productions Inc" primila je milione dolara u grantovima od njegove neprofitne organizacije. Pa opet, Pack je više puta rekao poreskoj upravi (IRS) da ne postoji veza između te dvije organizacije, iako je bio na čelu obje, istakao je demokratski senator iz Menendez. On kaže da Pack još nije ispravio pogrešne informacije koje je dostavio poreskoj službi, a da spoljnopolitičkom odboru nije dostavio tražena dokumenta.

Menendez je rekao da Pack nije dostavio Odboru za spoljnopolitička pitanja dokumenta koja su tražena u kojima je detaljno opisan odnos između njegove neprofitne organizacije i firme, navodeći da se radi o osjetljivim poslovnim podacima.

“Poslovna dokumenta su toliko osjetljiva da senatori SAD, koji imaju dozvolu da pregledaju najosjetljivije povjerljive informacije ne mogu da ih vide", rekao je Menedez.

Glas Amerike takođe nije odobio odgovor od Packovog predstavnika za medije kada je zatražio komentar.

Stav agencije i Glasa Amerike

Proteklih nedjelja predsjednik Trump je kritikovao Glas Amerike zbog načina u vezi sa izvještavanjem o Kini tokom pandemije koronavirusa. Kada su ga pitali o Packovoj nominaciji 15. maja, Trump je rekao:

“Glas Amerike se vodi na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno glasu Amerike".

Direktorica Glasa Amerike Amanda Bennett, u saopštenju prošlog mjeseca​, branila je misiju i izvještavanje medijske kuće koju finansira američka vlada.

“Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom svijeta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i vjerodostojnim informacijama", istakla je.

“To je razlog što više od 80 odsto od naših ukupno 280 miliona gledalaca i slušalaca koji prate program na 47 jezika u više od 60 zemalja kaže da ima povjerenja u rad Glasa Amerike", poručila je Bennett.

Senator Menendez je prije konačnog glasanja u četvrtak u Senatu rekao da povezanost sa publikom u inostranstvu zavisi od toga kako će agencija biti zaštićena od političkog miješanja.

“Ljudi širom svijeta vide proizvode svih naših medijskih entiteta kao povjerljive i vjerodostojne izvore vijesti, što je pandemija pokazala”, rekao je Menendez.

“Apsolutno je ključno da bilo koja osoba na ovom položaju očuva snažan zaštitni zid između rada medijskih mreža i političkog miješanja ili uticaja iz Bijele kuće ili odakle god drugo".

Američka agencija za globalne medije (USAGM) nadzire rade pet američkih mreža u koje spadaju Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG