Linkovi

Odgovor VOA na napad iz Bijele kuće: Izvještavamo o činjenicama


USAGM

Bijela kuća je napala Glas Amerike (VOA) da izvještava "sramno" i "daje glas autoritarnim režimima" zbog izvještaja o ukidanju restrikcija u kineskom gradu Vuhanu, odakle je krenula pandemija koronavirusa.

Direktorka Glasa Amerike odgovorila je da se izvještaji baziraju na činjenicama i da na to obavezuje i zakon.

Glas Amerike se finansira novcem poreskih obveznika, budžet mu određuje Kongres, i već decenijama nezavinsno izvještava širom sveta na 47 jezika.

Na zvaničnom sajtu Bijele kuće Glas Amerike je kritikovan zbog izvještavanja o situaciji u Kini i da "troši novac poreskih obveznika kako bi govorio u ime autoritarih režima". Povod za to je bio izvještaj o ukidanju restrikcija u kineskom gradu Vuhanu.

U tom članku piše da bi Glas Amerike trebalo koristi 200 miliona dolara svog godišnjeg budžeta da "ispriča priču o Americi" i "jasno i efektivno predstavi politiku SAD publici širom svijeta". Umjesto toga, konstatuje se u tekstu, Glas Amerike govori u ime "američkih neprijatelja, a ne svojih građana".

Ovaj tekst Bijele kuće uslijedio je pošto je Glas Amerike u četvrtak na Tviteru napao i direktor za društvene mreže u Bijeloj kući Den Skavino, koji je Glas Amerike nazvao "sramotom" i optužio VOA da širi kinesku propagandu o trošku američkih poreskih obveznika. Skavino je priložio video snimak Glasa Amerike koji pokazuje ukidanje restrikcija u Vuhanu.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet mu je odgovorila na tu objavu.

"Vjerujemo da zdrava demokratija znači da postoje nezavisni mediji i volimo dobar dijalog. Volimo i činjenice. Ovaj video upravo prikazuje činjenicu - da su u Vuhanu podignute restrikcije", napisala je Benet i priložila link o misiji i finansiranju Glasa Amerike.

Amanda Benet odgovorila je i na tekst na zvaničnom sajtu Bijele kuće, uz opasku da je Glas Amerike zakonom obavezan da u izvještavanju pokrije sve strane neke priče.

"Jedna od velikih razlika između nezavisnih medija koji se finasiraju iz budžeta, kao što je Glas Amerike, i medija koje kontroliše država, jeste da mi imamo slobodu da prikažemo sve strane neke priče, a na to nas obavezuje i zakon - kao što i piše u Povelji Glasa Amerike", napisala je Benet u dugačkom odgovoru u kojem je navela i brojne primjere izvještaja o propustima Kine u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Benet je podsjetila da je Glasu Amerike, poput još nekih američkih medija, zabranjeno da radi u KIni, ali da nastavlja da izvještava iz te zemlje.

Glas Amerike je dio Američke agencije za globalne medije (USAGM) u čijem su sastavu još i Radio Slobodna Evropa i Radio Slobodna Azija.

XS
SM
MD
LG