Linkovi

Senatski odbor podržao kandidata za direktora medija koje finansira američka vlada


Kandidat za direktora Američke agencije za globalne medije Micahel Pack svjedoči u Senatu (arhivski snimak)
Kandidat za direktora Američke agencije za globalne medije Micahel Pack svjedoči u Senatu (arhivski snimak)

Spoljnopolitički odbor američkog Senata, u kojem većinu imaju republikanci, podržao je kandidata predsjednika Donalda Trumpa za direktora Američke agencije za globalne medije (USAGM), konzervativnog producenta dokumentarnih filmova Michaela Packa.

Packovu nominaciju podržalo je 12 republikanskih članova odbora, dok je 10 demokrata bilo protiv. O nominaciji bi trebalo da se izjasni Senat u punom sastavku, ali još nije poznato kada.

Nominacija se razmatra već skoro dvije godine, a potvrda je zakočena djelimično zbog primjedbi demokrata, koje sumnjaju da je Pack za ličnu dobit koristio finansijska sredstva svoje neprofitne organizacije.

Trump je, prije gotovo gotovo dvije godine, imenovao Packa za direktora Agencije za globalne medije, koja nadzire pet medijskih mreža koje se finansiraju iz federalnog budžeta.

Među njima je i Glas Amerike, kojeg je predsjednik Trump kritikovao zbog načina izvještavanja o Kini tokom krize izazvane širenjem koronavirusa.

U saopštenju koje je objavila prošlog petka, direktorica Glasa Amerike Amanda Bennett ponovo je stala iza misije i izvještavanja medijske kuće koju finansira američka vlada.

"Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom svijeta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i vjerodostojnim informacijama", istakla je Bennett.

Demokratski senatori pokušavali su da odlože glasanje o Packu nakon što je tužilaštvo u prijestolnici Washingtonu pokrenulo istragu o tome da li je nezakonito koristio sredstva svoje neprofitne organizacije Public Media Lab.

Michael Pack je bliski saveznik Stevea Bannona, bivšeg saradnika predsjednika Trumpa i jednog od osnivača ekstremno desničarskog webisitra Breitbart, prenosi agencija Reuters.

Američka agencija za globalne medije nadzire rad pet američkih mreža u koje osim Glasa Amerike spadaju Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

Amanda Bennett, direktorica Glasa Amerike, nekoliko puta je objavila saopštenje podsjećajući na misiju i nezavisno izvještavanje medijske kuće koju finansira američka vlada.
Amanda Bennett, direktorica Glasa Amerike, nekoliko puta je objavila saopštenje podsjećajući na misiju i nezavisno izvještavanje medijske kuće koju finansira američka vlada.

Na pretresu u četvrtak, više demokratskih senatora je nadglasano u pokušaju da odlože glasanje dok Pack ne odgovori na pitanja o svojim finansijama ili dok kancelarija tužilaštva ne završi svoju istragu.

"Michael Pack je prekršio obećanje meni i odbio da otvoreno učestvuje u ozbiljnim pitanjima", izjavio je najviše rangirani demokrata u senatskom odboru za spoljnopolitička pitanja Bob Menendez, koji je dodao da odbor, koji predvode republikanci, nije uspio da se na dvostranački način bavi nominacijom. "Niste čak ni odgovorili na zabrinutost kompletnog demokratskog dijela odbora", rekao je Menendez predsjedavajućem republikancu Jimu Rischu.

Risch je izjavio da je odbor spreman da odustane od nominacije "ukoliko Sekretarijat za pravosuđe to zatraži od nas. To se nije dogodilo". Glas Amerike zatražio je dodatni komentar od portparola senatora Rischa.

Konflikt interesa?

Senator Menedez obrazložio je primjedbe demokrata, navodeći da je Pack poreskoj službi pogrešno predstavio odnos između svoje neprofitne organizacije Public media lab i druge, profitne organizacije koju je vodio.

Kako navodi demokrata, Packova filmska kompanija "Manifold Productions Inc" primila je milione dolara u grantovima od njegove neprofitne organizacije. Pa opet, Micahel Pack je više puta rekao poreskoj službi (IRS) da ne postoji veza između te dvije organizacije, iako je bio na čelu obje", ističe demokratski senator Menendez.

On kaže da Pack još nije ispravio pogrešne informacije koje je dostavio poreskoj službi, a da spoljnopolitičkom odboru nije dostavio tražena dokumenta.

Glas Amerike takođe je zatražio komentar Packovog predstavnika za medije.

XS
SM
MD
LG