Linkovi

Komitet reportera traži od Kongresa da zaštiti uređivačku nezavisnost Glasa Amerike


Simbol Agencije za globalne medije SAD, na zidu u hodniku zgrade Koen, u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA)
Simbol Agencije za globalne medije SAD, na zidu u hodniku zgrade Koen, u kojoj se nalazi sedište Glasa Amerike (Foto: VOA)

Organizacija Komitetet reportera za slobodu medija uputila je pisma Odboru za spoljne poslove u Senatu i Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem upozorava na to da se mora očuvati urednička nezavisnost Glasa Amerike (VOA).

Komitet reportera je u pismima upućenim predsjedavajućim senatskog odbora Džejmsu Rišu i Bobu Menendezu, kao i predsjedavajućima odbora u Predstavničkom domu Eliotu Engelu i Majklu Mekolu izrazio “duboku zabrinutost” zbog skorašnje izjave iz Bijele kuće u kojoj je napadnut Glas Amerike.

“Zakon koji brani spoljne uticaje na uređivačke odluke i sadržaj Glasa Amerike, koji je potvrdio i Kongres, ključan je za rad Glasa Amerike. Bilo koji pokušaj vlade ili nekog zvaničnika da utiče na nezavisnost medija koji se finansiraju iz javnih sredstava, ukazuje na pokušaj državne kontrole - što je napad na sve Amerikance. Tražimo od vas da primijenite svoju nadzornu ulogu, zaštitite autonomiju Glasa Amerike u skladu sa tim zakonom ”, navodi se u pismu i podsjeća na Povelju Glasa Amerike koja obavezuje na tačno, objektivno i sveobuhvatno izvještavanje, kao i niz pratećih zakona.

“Sve zajedno, elementi tih propisa štite uredničku nezavisnost Glasa Amerike, pogotovo kada se izvještava o politički osetljivim pričama poput pandemije koronavirusa. Glas Amerike je najveći međunarodni medij i izvor vijesti kojem ljudi širom svijeta veruju. Kongres mora da obezbijedi da autonomija novinara nije ugrožena”.

U pismu se navodi i napad na Glas Amerike iz Bijele kuće zbog izvještavanja o pandemiji u Kini i podsjeća se da je Glas Amerike nebrojeno puta razotkrio kineske dezinformacije, kao i da je novinarima VOA zabranjeno da rade u Kini.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet je ranije odgovorila Bijeloj kući da će “VOA i dalje izvještavati iz Kine za globalnu publiku” i podsjetila da VOA, po zakonu, ima obavezu da izvještava o svim stranama priče.

Tokom pandemije i krize javnog zdravlja, vlade moraju da štite uredničku nezavisnost, posebno kada je riječ o medijima koje finansira vlada. Zakonske barijere, poput zakona koji štiti VOA od spoljnih uticaja, ključne su u tome da se obezbijedi nezavisnost i oslobađanje od političkog pritiska”, zaključuje se u pismu Komiteta reportera za zaštitu medija.

Komitet reportera za zaštitu medija je organizacija sa sjedištem u Vašingtonu osnovana 1970. godine, kada su se mediji u SAD suočili s talasom vladinih zvaničnih naloga u kojima je od novinara traženo da otkriju svoje povjerljive izvore. Cilj organziacije je da se bori protiv pokušaja bilo koje od tri grane vlasti - izvršne, sudske ili zakonodavne - da ugrozi medijska prava koja im pruža "Prvi amandman". Trenutno, u savjetodavnom i izvršnom odboru organizacije, nalaze se mnogobrojni ugledni novinari najvećih medijskih organizacija u SAD i svijetu, kao što su AP, Reuters, Washington Post, New York Times, New Yorker, Time, Los Angeles Times, CNN, itd.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG