Linkovi

Naredne sedmice glasanje o opozivu Trumpa


Lead manager House Intelligence Committee Chairman Adam Schiff (D-CA) speaks during opening arguments in the U.S. Senate impeachment trial of U.S. President Donald Trump.
Lead manager House Intelligence Committee Chairman Adam Schiff (D-CA) speaks during opening arguments in the U.S. Senate impeachment trial of U.S. President Donald Trump.

Sa 51 glasom za i 49 protiv, članovi Senata glasali su protiv pozivanja novih svjedoka i razmatranja novih dokumenata na suđenju predsjedniku Donaldu Trumpu.

Od republikanskih senatora, zahtjev da se pozovu novi svjedoci podržali su samo Susan Colins i Mitt Romney.

Senatori naredne srijede, 5. februara, glasaju o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen sa položaja predsjednika.

S obzirom na to da republikanci imaju većinu, očekuje se da Trump ne bude opozvan sa dužnosti i ostane u Bijeloj kući.

Demokratama je potrebno četiri republikanska glasa da bi se u suđenje Trumpu uveli i svjedoci, a po svemu sudeći tu podršku neće dobiti.

Republikanski senator iz Mitt Romney rekao je da bi podržao da se za svjedoka pozove John Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost i tako se pridružio Susan Colins, takođe republikanskoj senatorki koja je najavila da bi podržala da se pozovu svjedoci.

Međutim, za svjedoke su samo njih dvoje od 53 republikanaca u Senatu koji ima 100 članova, a da bi bio usvojen zahtjev demokrata potreban je 51 glas.

Senator Lamar Alexander, koji je bio neodlučan, prelomio je u četvrtak uveče i rekao da su demokrate dokazale slučaj protiv Trumpa, ali da „predsjednikova djela nisu za opoziv, čiji su vrlo zahtjevni uslovi propisani Ustavom SAD“.

Alexander je dodao da je neprilično da predsjednik traži pomoć inostranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i da blokira pomoć Sjedinjenih Država da bi ohrabrio takvu odluku.

Novi navodi Johna Boltona

John Bolton
John Bolton

New York Times koji je već ranije izvještavao o optužbama koje je iznio Bolton u još neobjavljenoj knjizi, u petak je objavio nove detalje. Times je ranije prenio da Bolton tvrdi da mu je predsjednik rekao da je želio da zamrzne pomoć Ukrajini od vrijednosti od 391 milion dolara, dok Kijev ne pokrene istragu protiv Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

List u izdanju od petka piše da je Bolton napisao da mu je Trump u maju tražio da pomogne u kampanji pritiska, kako bi se od ukrajinskih zvaničnika došlo do informacija koje bi škodile demokratama.

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost napisao je da je Trump usmeno isto to tražio i od vršioca dužnosti šefa osoblja Bijele kuće Micka Mulvaneyja​, svog advokata Rudyja Giulianija i savjetnika Pata Cipollonea, koji je dio predsjednikovog tima odbrane, prenosi New York Times.

Bolton navodi da mu je Trump rekao da pozove ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, da bi se uvjerio da će se on sastati sa Giulianijem.

Bijela kuća se protivi objavljivanju knjige, jer - kako navodi - u njoj ima povjerljivih informacija koje mogu da ugroze nacionalnu bezbjednost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG