Linkovi

Trumpov pravni tim zatražio od Senata da predsjednika oslobodi optužbi


The Capitol is seen as defense arguments by the Republicans resume in the impeachment trial of President Donald Trump on charges of abuse of power and obstruction of Congress, in Washington, Monday, Jan. 27, 2020. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
The Capitol is seen as defense arguments by the Republicans resume in the impeachment trial of President Donald Trump on charges of abuse of power and obstruction of Congress, in Washington, Monday, Jan. 27, 2020. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Pravni tim predsjednika Donalda Trumpa završio je iznošenje argumenata u njegovu odbranu na suđenju u Senatu, pozivom senatorima da ga oslobode optužbi.

"Izbori se održavaju za samo nekoliko mjeseci. Amerikanci imaju pravo da biraju svog presjednika. Poništavanje prošlih izbora i miješanje u predstojeće bi nanijelo ozbiljnu i dugotrajnu štetu američkom narodu i našoj velikoj zemlji. Senat ne može da dozvoli da se to dogodi. Vrijeme je da se ovo okonča, ovdje i sada. Zbog toga pozivam Senat da odbaci ovaj prijedlog za opoziv", rekao je pravni savjetnik Bijele kuće Pat Cipollone

Trumpovi advokati tvrdili su i da predsjednici ne mogu da budu smijenjeni s položaja zbog "neodređenih" optužbi o prestupu.

"Ovi osnovi za opoziv moraju da se odbace. To zahtijevaju Ustav i pravda", rekao je advokat Jay Sekulov.

Poslije iznošenja argumenata optužbe i odbrane, senatori koji imaju ulogu porotnika imaju po osam sati u srijedu i četvrtak da dostave pitanja glavnom sudiji vrhovnog suda Johnu Robertsu, koji predsjedava suđenjem.

Suđenje u sjenci neobjavljenje knjige i rasprave o svedocima

Trumpovi advokati su na suđenju u utorak pokušali su da marginalizuju navode iz neobjavljenje knjige bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona o Trumpovoj politici prema Ukrajini, ističući da "ne mogu biti prihvaćeni" na procesu u Senatu.

"To nije igra procurjelih informacija i rukopisa bez izvora", rekao je Sekulov.

Bolton je, prema izvještaju dnevnika New York Times, u radnoj verziji svoje knjige napisao da mu je predsjednik rekao da želi da zamrzne vojnu pomoću Ukrajini, od 391 milion dolara, dok Kijev ne sprovede istrage demokrata, među kojima i kandidata za predsjedničku nominaciju Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Bolton, koji je položaj savjetnika za nacionalnu bezbjednost napustio u septembru, time je direktno osporio Trumpovu verziju događaja u vezi sa Ukrajinom.

Trump je demantovao Boltonove navode, koji su u centru optužbi protiv američkog predsjednika. Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio položaj tako što je pomoć Ukrajini, koju je Kongres već odobrio toj zemlji za borbu protiv proruskih separatista, iskoristio da bi izvršio pritisak na stranu silu da iznese informacije štetne po njegovog političkog rivala.

Republikanci u Senatu, koji su do sada odbijali da dozvole izvođenje svjedoka ili iznošenje novih dokaza, su pod sve većim pritiskom demokrata i pojedinih umjerenih republikanskih senatora da pozovu Boltona da svjedoči.

Član Trampovog pravnog tima, profesor ustavnog prava Alan Dershowitz, u ponedjeljak je rekao da "ništa u Boltonovim tvrdnjama, čak i ako se dokaže da su tačne, ne dostiže nivo zloupotrebe položaja ili prekršaja koji bi bio osnov za opoziv".

Republikanski senator Lindsay Graham, Trumpov saveznik u Kongresu, napisao je na Twitteru da podržava prijedlog da se rukopis Boltonove knjige dostavi Senatu, i da se razmotri van očiju javnosti. Kasnije je rekao novinarima da ne podržava zahtjev da se Bolton pozove kao svjedok.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer odbacio je taj prijedlog kao apsurdan i naglasio da nema potrebe da se rukopis knjige razmatra iza zatvorenih vrata, osim "ako ne želite da nešto krijete".

Republikanski senator James Lankford pozvao je u ponedjeljak Boltona da se oglasi u javnosti, van suđenja u Senatu.

"Ako John Bolton ima nešto da kaže, ima mnogo mikrofona širom zemlje. Trebalo bi da izađe u javnost i počne da priča", rekao je Lankford.

Očekuje se da će Trump biti oslobođen optužbi, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a za odluku o Trumpovoj smjeni potrebna je dvotrećinska većina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG