Linkovi

„Impeachment” na 47 jezika - kako novinari Glasa Amerike pokrivaju Trumpov opoziv


Novinari Glasa Amerike o "impičmentu" na 47 jezika
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Hiljade novinara iz svih dijelova Amerike i svijeta prate suđenje u okviru procesa opoziva predsjednika Trumpa u Washingtonu. Američki novinari informišu politički podijeljenu javnost, dok strani novinari moraju da objasne svojoj publici pojedinosti američkog političkog procesa.

Među svima njima, Glas Amerike nalazi se u specifičnoj situaciji – kao američki medij koji prati „impeachment“ na 47 različitih jezika, za publiku na svim kontinentima – od zemalja u kojima takođe postoji proces opoziva predsjednika, do onih u kojima je takav događaj nezamisliv.

Senator Lamar Alexander razgovara sa reporterima koji prate suđenje za opoziv Trumpa 30. januara 2020.
Senator Lamar Alexander razgovara sa reporterima koji prate suđenje za opoziv Trumpa 30. januara 2020.

Opoziv predsjednika Trumpa - politička je priča našeg vremena.

U Glasu Amerike, njom se bave desetine novinara – od reportera centralne američke redakcije do izvještača iz servisa na stranim jezicima. Veteran američke redakcije, Jim Malone, pratio je i suđenje predsjedniku Clintonu prije 20 godina. Sličnost je, kako kaže, što se ishod suđenja i tada znao unaprijed, ali se ovaj proces odvija u drugačijoj atmosferi.

“I u vrijeme Clintonovog opoziva smo bili u polarizovanoj eri, ali još više sada. Mimo političkog jaza, postoje skoro plemenske podjele u politici danas”.

Novinar Glasa Amerike Jim Malone
Novinar Glasa Amerike Jim Malone

U tako uzavreloj poltičikoj klimi, novinari Glasa Amerike imaju zadatak da svojoj publici objasne detalje procesa ali i pruže kontekst i širu sliku.

“Osnovna stvar je da izvještavate na osnovu činjenica, i pravedno. To ne znači da su svaki argument i kontraargument podjednake težine, nije situacija 50-50 ali želite da budete pravedni prema obje strane i uđete u političku motivaciju obje strane”, ističe Malone.

Od svih redakcija Glasa Amerike, u jedinstvenoj situaciji se nalazi ukrajinska.

„Ukrajina je u centru svega i zato je nama mnogo teže da radimo svoj posao. Želimo da prenesemo vijesti Ukrajincima, ali nije da se Ukrajina pomene jednom ili dva puta, sve je o Ukrajini, tako da pokušavamo da izdvojimo najvažnije vijesti i objasnimo Ukrajincima šta se dešava. I naravno pravimo balans, trudimo se da pokažemo obje strane priče, ali izdvojiti informacije koje su najrelevantnije za Ukrajince da bi shvatili šta se tačno dešava i zašto je njihova zemlja u centru svega je dosta teško“, ističe novinarka Yulia Yarmolenko.

Novinarka ruske redakcije Glasa Amerike Natalka Pisnya
Novinarka ruske redakcije Glasa Amerike Natalka Pisnya

Praćenje opoziva podrazumijeva mnogo priprema, izdržljivost i – adrenalin. Natalka Pisnya radi u redakciji na ruskom jeziku.

“Iscrpljeni smo, naravno na jedan dobar način, jer ovo je istorijski događaj. Izlaganja traju do 1, 2 noću i svi novinari sjede i slušaju sve to u Senatu i blizini. Stotine kolega rade isto što i ja, pažljivo sve prate i kada nam prođe radno vrijeme. Kad sam kod kuće slušam prenos jer ne želim ništa da propustim, nikad ne znate koji detalj može da vam promakne.”

Tokom suđenja za opoziv predsjednika Trumpa, u Senatu su odnedavno na snazi restriktivnija pravila rada za novinare. Reporteri su svedeni u male, ograđene prostore i više ne mogu da u hodu uzimaju izjave od senatora. S druge strane, na licu mjesta novinari mogu da primjete detalje koji se ne vide u TV prenosu.

“U samoj sali, novinari, isto kao i senatori, ne mogu da imaju telefon, tako da nemate konekciju, nemate priliku da pošaljete poruku svojoj redakciji: vidjela sam ovo ili ono. Ali opet, nova pravila važe i za TV prenos, pa može da postoji široki kadar ili je u krupnom kadru jedna osoba. Javnost ne može da vidi, na primjer, senatora Jima Rischa koji je zaspao a poslije je rekao da je to njegov način da prati suđenje, ili Toma Cottona kako nosi dvije čaše mlijeka sa sobom jer pravila dozvoljavaju senatorima mlijeko, ali ne i kafu. Ne smiju da pričaju ali smiju da razmjenjuju poruke”, priča Natalka Pisnya.

Novinar Glasa Amerike Jorge Agobian izvještava za publiku iz Latinske Amerike.
Novinar Glasa Amerike Jorge Agobian izvještava za publiku iz Latinske Amerike.

Jorge Agobian​, porijeklom iz Venecuele, izvještava na španskom jeziku za publiku širom Latinske Amerike.

„Mi kao novinari koji smo došli iz stranih zemalja moramo prvo sami da razumijemo kako se odvija ovaj proces. Moramo da puno učimo i čitamo da bismo informisali našu publiku šta se dešava i da jasno objasnimo kako funkcioniše impeachment i kako predsjednik SAD može da bude opozvan.“

Politički proces opoziva predsjednika postoji i u drugim zemljama, kao što su Indija, Brazil ili Rusija. U nekima, taj mehanizam postoji ali se ne primjenjuje dok je u drugim, sama ideja političkog suđenja predsjedniku skoro nezamisliva.

“Kod naše politike i procedura, bilo da je riječ o impeachmentu ili elektorskom koledžu, te stvari su malo zamršene za strane gledaoce. Dok izvještavate, usput morate da objašnjavate, ali istovremeno ne želite da djeluje da omalovažavate međunarodnu publiku koja je generalno vrlo obrazovana i informisana, ali nije tako upućena u pojedinosti američkog sistema vlasti ili izbornog procesa", navodi Jim Malone.

Yulia Yarmolenko, novinarka ukrajinske redakcije Glasa Amerike
Yulia Yarmolenko, novinarka ukrajinske redakcije Glasa Amerike

Proces opoziva je komplikovan i za američku publiku a posebno za stranu, kažu novinari Glasa Amerike. Yulia Yarmolenko ističe da Ukrajince zanima kako sve funkcioniše, na primjer, zašto je predsjednik opozvan, ali ne i smijenjen. Ipak, najviše ih zanima kakve će, na kraju suđenja biti posljedice po njihovu zemlju.

„To je za nas jedna od najvažnijih stvari, pokušavamo da shvatimo šta će na kraju to značiti za Ukrajinu. Da li će imati neke koristi od svega, da li će Ukrajina biti žrtva iako nije željela da se nađe u središtu priče. Tako da je teško i izazovno ali nalazimo se u centru svega, Washington je sjajno mjesto da budete novinar jer imate pristup političarima i događajima, sve se dešava ovdje i imamo osjećaj da radimo važan posao, još važniji u ova teška vremena.“

Ankete pokazuju da cijeli proces opoziva nije mnogo promijenio mišljenja američke javnosti, čiji je dio predsjednika Trumpa proglasio krivim, a dio oslobodio krivice i prije nego što je suđenje počelo. Reporteri Glasa Amerike izvještavaju publici koja takođe ima svoje mišljenje.

“Kada gledaoci komentarišu naše emisije na Facebooku ili Youtubeu, za dio njih je ovo sve velika politička predstava. Za veliki dio je nezamislivo, misle da se tako ne može odnositi prema predsjedniku. Oni imaju i neka predubijeđenja jer je Trump bio medijska ličnost i prije nego što je izabran na najviši položaj. Svi njegovi kontroverzni potezi i ekstravagantno ponašanje od ranije su uticali na njegov imidž”, primjećuje novinarka ruske redakcije Natalka Pisnja.

A u eri polarizovane politike i liberalnih i konzervativnih medija, kako novinari Glasa Amerike nalaze svoj kompas izvještavajući o impeachmentu? Kako podsjeća Jim Malone, rukovode se poveljom Glasa Amerike koja je usvojena u Kongresu 1976. i štiti ih od političkih uticaja ali i obavezuje na nepristrasnost.

“Glas Amerike je nastao kao vladin entitet i tako je i danas, ali ako odete unazad, naše izvještavanje o Vijetnamskom ratu i aferi Watergate naveli su Kongres da usvoje Povelju Glasa Amerike, koja je federalni zakon i zahtijeva od nas da budemo nepristrasni novinari. Mi ovdje ulazimo kao novinari, željni da slijedimo takvu politiku. Ne unosite lična mišljenja, pošteni ste prema objema stranama i izvještavate o američkoj politici ali i tome kako izgleda razumna debata o američkoj politici unutar SAD i u drugim zemljama. Povelja je naša zvijezda vodilja u svakodnevnom radu”, zaključuje Malone.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG