Linkovi

Sekretar za pravosuđe demantuje Boltona: Trump nije činio usluge liderima Kine i Turske


Sekretar za pravosuđe William Barr
Sekretar za pravosuđe William Barr

Sekretarijat za pravosuđe SAD demantovao je izvještaj New York Timesa da su bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton i sekretar za pravosuđe William Barr bili zabrinuti zbog toga što je predsjednik Donald Trump, navodno, činio lične usluge liderima Kine i Turske.

"Nije bilo riječi ni o kakvim 'ličnim uslugama' niti 'uticaju' na istrage, niti je sekretar za pravosuđe Barr rekao da su razgovori predsjednika sa stranim liderima bili neprimjereni", napisala je na Twitteru portparolka sekretarijata Kerri Kupec​.

New York Times je svoju priču bazirao na radnoj verziji knjige Johna Boltona koja je procurila u javnost.

Bolton piše da je u privatnim razgovorima sa Barrom pominjao komentare koje je predsjednik Trump iznio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu o kineskoj kompaniji ZTE - za koju je američki Sekretarijat za trgovinu ustanovio da krši sankcije time što šalje proizvode u Iran i Sjevernu Koreju. Trump je, uprkos protivljenju Kongresa, ukinuo te sankcije nakon lične molbe kineskog predsjednika.

Prema izvještaju Timesa, Bolton je rekao da je sa Barrom razmatrao i razgovor Trumpa i turskog predsjednika Recepa Tayypa Erdogana o istrazi o poslovanju turske Halkbanke. Bolton je napisao da je Barr bio zabrinut zbog Trumpovog neprimjerenog uticaja na nezavisnu istragu.

List piše i da se u radnoj verziji Boltonove knjige opisuje "zabrinutost stručnjaka i visokih zvaničnika u administraciji zaduženih za spoljnu politiku zbog Trumpove naklonosti prema autoritarnim liderima".

Radna verzija knjige Johna Boltona procurila je u javnost u isto vrijeme kada Bijela kuća iznosi svoju odbranu na suđenju Donaldu Trumpu u Senatu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG