Linkovi

Demokrate ocijenile argumente Trumpove odbrane kao "normalizaciju bezakonja"


Vođa tima demokrata iz Predstavničkog doma Adam Schiff za argumente Trumpove odbrane kaže da su "očajnički"

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsjedniku Donaldu Trumpu. U ovoj fazi senatori postavljaju pitanja demokratama iz Predstavničkog doma, koji traže Trumpovu smenu, i advokatima Bijele kuće koji tvrde da predsjednik nije učinio ništa zbog čega zaslužuje opoziv.

Rasprava u četvrtak vodila se oko tvrdnje koju je dan ranije u odgovoru na pitanja senatora izieo Trumpov advokat ​Alan Dershowitz. ​On je kazao da je legitimno sve što predsjednik radi ako oceni da je to u nacionalnom interesu.

"Ako predsjednik uradi nešto što mu pomaže da bude ponovo izabran u javnom intersu, to se ne može tumačiti kao 'usluga za uslugu' koja rezultira opozivom", kazao je Trumpov advokat.

Vođa tima demokrata Adam Schiff ocijenio je prije početka rasprave u četvrtak da su tvrdnje Dershowitza "nevjerovatni argumenti proizašli iz očaja".

"Ako predsjednik vjeruje da će mu neka 'usluga za uslugu' pomoći da bude reizabran i ako vjeruje da je njegov reizbor u javnom interesu, onda nema veze koliko je ta 'usluga za uslugu' bazirana na korupciji. Ne mogu da vjerujem da neko ovde uopšte iznosi takav argument. Odbrana predsjednika se nije na tome bazirala. Mi treba da prihvatimo premisu da predsjednik može da radi šta hoće, da traži usluge za uslugu, da nekome daje vojnu pomoć ili traži stranoj zemlji da se miješa u američke izbore, ako mu sve to pomaže da bude reizabran? Jedini razlog za takav argument je da je vaš klijent kriv. To je očajnički argument… Ovo je normalizacija bezakonja”, rekao je Schiff.

U petak bi Senat trebalo da raspravlja o prijedlogu demokrata da se na suđenju saslušaju i svjedoci, među kojima je i Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton. Međutim, republikanci koji imaju većinu u Senatu, rekli su ranije da postoji šansa da se suđenje završi u petak. Republikanski senator John Barrasso rekao je da je "jasno da sve ide ka tome da u petak bude izrečena presuda", prenosi Reuters.

Očekuje se da Donald Trump bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - zbog čega je demokratski Predstavnički dom u decembru 2019. izglasao njegov opoziv.

Donald Trump
Donald Trump

Trump je optužen da je ukrajiskog predsjednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći i od njega tražio da istraži poslovanje sina potencijalnog protivkandidata na izborima Joea Bidena.

Trumpovi advokati i demokrate iz Predstavničkog doma imaju još osam sati da odgovore na pitanja senatora.

Budući da su senatori u ulozi porotnika, oni ne mogu da učestvuju u raspravi, pa pitanja postavljaju preko glavnog sudije Vrhovnog suda Johna Robertsa, koji predsjedava suđenjem u Senatu.

Pošto završe sa pitanjima, očekuje se da u petak obje strane iznesu završne riječi, a da se potom raspravlja o potencijalnim svjedocima.

Demokrate insistiraju na svjedocima, a posebno žele da čuju bivšeg Trumpovog savetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Trump želio da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok predsjednik Zelenski ne sprovede istragu o Bidenu.

Joe Biden
Joe Biden

Bijela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži "značajan broj povjerljivih informacija" i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

O tome da li će biti svjedoka na suđenju predsedniku Senat odlučuje prostom većinom od 51 glasa, što znači da bi uz 47 demokrata za to trebalo da glasa i četvoro republikanaca. Za sada nije poznato da li demokrate imaju dovoljan broj glasova.

Ali, čak i ako bude svjedoka, ishod suđenja je poznat. Očekuje se da Trump ostane na funkciji, jer su za njegovu smjenu potrebni glasovi dvije trećine senatora - što je malo vjerovatno u situaciji kada repbulikanci imaju većinu.

XS
SM
MD
LG