Linkovi

New York Times: Bolton u knjizi tvrdi da je Trump želio zamrznuti pomoć Ukrajini zbog Bidena


Predsjednik Donald Trump i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton
Predsjednik Donald Trump i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Američki predsjednik Donald Trump želio je zamrznuti vojnu pomoć Ukrajini ukoliko ne pokrene istragu protiv njegovih političkih rivala, tvrdi u još uvijek neobjavljenoj knjizi bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, otkriva New York Times.

I dok demokrate ponovo traže da Bolton bude pozvan na svjedočenje u suđenju za opoziv pred Senatom, Trump u seriji tweetova poriče da je bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost rekao da će uskratiti vojnu pomoć Ukrajini.

U izvještaju New York Timesa navodi se kako Bolton u svojoj knjizi piše da mu je Trump rekao da želi uskratiti stotine miliona pomoći Ukrajini sve dok mu ne pomognu sa istragama, uključujući i istragu bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huntera koji je služio u nadzornom odboru ukrajinske energetske kompanije 'Burisma'.

Trumpov pravni tim uporno insistira da američki predsjednik nije vojnu pomoć Ukrajini dovodio u vezu sa istragama.

Nakon što je izvještaj New York Timesa objavljen, demokrate su ponovo zatražile da Bolton bude pozvan na svjedočenje u Trumpovom suđenju za opoziv pred Senatom.

Trump je prošle sedmice rekao novinarima da ne želi da John Bolton svjedoči u procesu suđenja zbog pitanja nacionalne sigurnosti.

"Problem sa John (Boltonom) jeste da se radi o pitanju nacionalne sigurnosti", rekao je Trump u obraćanju po odlasku sa Svjetskog ekonomskog foruma. "On zna neka moja mišljenja, zna šta mislim o liderima. Šta bi se desilo kada bi otkrio da ja o nekom lideru nemam baš pozitivno mišljenje?".

Trump je opzvan po optužbi za zloupotrebu položaja, tačnije da je zamrznuo pomoć zvaničnom Kijevu od skoro 400 miliona dolara da bi izvršio pritisak na njega da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena, najozbiljnijeg kandidata za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020, i poslovne aktivnosti njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske gasne kompanije "Burisma".

Ako dvije trećine senatora, ili 67 od 100, bude glasalo da je kriv za optužbe, Trump će biti smijenjen sa dužnosti.

Međutim, mogućnost za to je mala. Republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu, što znači da bi skoro 20 njihovih članova moralo preći stranačku liniju i glasati za smjenu republikanskog predsjednika.

Sedmi dan suđenja u Senatu nastavlja se danas, 27. januara.

Trump: 'Bolton želi prodati knjigu'

Trump je u ponedeljak ujutro odbacio optužbe u seriji tweetova.

"Nisam nikada rekao Johnu Boltonu da je pomoć Ukrajini bila vezana za istrage protiv demokrata, uključujući Bidena i njegovog sina", napisao je Trump na svom Twitteru.

"Zapravo, on se nikada nije žalio na to dok je radio u javnoj službi. Ako je John Bolton to sada rekao, to je samo da bi prodao svoju knjigu", naglasio je Trump.

Kritičari tvrde da je Trump neophodnu vojnu pomoć koristio za ucjenu.

"John Bolton ima dokaze", napisao je na Twitteru lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

"Republikanci u Senatu treba da osiguraju da John Bolton, trenutni šef kabineta u Bijeloj kući Mick Mulvaney, ali i ostali koji imaju konkretne informacije, svjedoče na suđenju u Senatu".

Put ka opozivu započeo je telefonskim pozivom 25. jula prošle godine između američkog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Boltonova knjiga poslana je i u Bijelu kuću na provjeru prije objavljivanja, što je praksa koja važi za sve trenutne i bivše javne službenike koji napišu knjigu.

Bolton je Bijelu kuću napustio dan prije nego što je Trump konačno odobrio pomoć Kijevu, 11. septembra, i rekao da je spreman da svjedoči u procesu, uprkos tome što je predsjednik svojim saradnicima zabranio učešće u procesu opoziva.

Bolton je napustio svoju poziciju nakon neslaganja sa predsjednikom. Trump kaže da ga je otpustio, no Bolton kaže da je sam dao ostavku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG