Linkovi

Senatski odbor odobrio nominaciju sutkinje Barrett za Vrhovni sud uprkos bojkotu demokrata


Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda Amy Coney Barrett na pretresu o potvrdi njene nominacije u Odboru za pravosuđe u Senatu, 14. oktobar 2020. (Sarah Silbiger/Pool via Rojters)

Odbor za pravosuđe američkog Senata, u kojem većinu imaju republikanci, odobrio je nominaciju Amy Coney Barrett​ za sudiju Vrhovnog suda uprkos tome što su demokratski senatori bojkotovali sastanak.

Time je otvoren put za debatu i glasanje o kandidatkinji predsjednika Donalda Trumpa, za doživotni položaj u najvišem sudu zemlje, pred punim sastavam Senata.

Odbor je odobrio nominaciju Barrett glasovima svih 12 republikanskih članova, dok je 10 demokrata bojkotovalo sastanak.

Predsjedavajući odbora, republikanski senator Lindsay Graham, rekao je da je bojkot demokrata njihov izbor i dodao: "Nećemo im dozvoliti da preuzmu odbor. Ovo je ključni trenutak za konzervativce."

Najavljujući bojkot glasanja, lider demokrata u Senatu Chuck Schumer i demokratski članovi Odbora za pravosuđe ocijenili su da je nominacija Barrett "namješten proces od početka" i dodali da mu neće dati legitimitet svojim učešćem, samo 12 dana uoči predsjedničkih izbora na kojima su desetine miliona Amerikanaca glasale ranije.

Barret je sudija federalnog apelacionog suda, a potvrda njene nominacije učvrstila bi konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. Trump ju je imenovao za nasljednicu liberalne sudije Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula prošlog mjeseca. Trump je prethodno za sudije Vrhovnog suda imenovao Bretta Kavanaugha i Neila Gorsuch​a.

Barrett je tokom prošlonedjeljenog pretresa o potvrdi nominacije izazvala nezadovoljstvo demokratskih članova Odbora za pravosuđe, odbijanjem da direktno odgovori na pitanja o abortusu, predsjedničkim ovlaštenjima, klimatskim promjenama, biračkom pravu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznatom kao Obamacare i drugim temama.

Potvrda nominacije sutkinje Barrett jedan je od prioriteta za republikance u Senatu koji su preduzeli sve da bi osigurali da to bude urađeno prije izbora 3. novembra, što je Trump zahtijevao.

S obzirom na to da imaju većinu u gornjem domu Kongresa, potvrda nominacije Barrett je gotovo zagarantovana. Trump je rekao da vjeruje da će najviši sud zemlje odlučiti ishod izbora i stavio je do znanja da želi da Barrett bude u Vrhovnom sudu kada se bude odlučivalo o izbornim pitanjima.

Demokrate traže od Barrett da se izuzme iz tih slučajeva zbog konflikta interesa, jer bi potencijalno odlučivala o političkoj sudbini predsjednika koji ju je nominovao na položaj sudije Vrhovnog suda uoči izbora. Barett je odbacila taj zahtjev.

Ni jedan kandidat za položaj u Vrhovnom sudu nije potvrđen u Senatu ovoliko blizu predsjedničkih izbora.

Demokrate kritikuju odluku republikanaca da glasaju o nominaciji Barrett uoči izbora nakon što su 2016. odbili da razmatraju kandidata bivšeg predsjednika Baracka Obama za Vrhovni sud, zato što je bila izborna godina.

XS
SM
MD
LG