Linkovi

Drugi dan pretresa o nominaciji: Beret poručila da nema obaveza prema Bijeloj kući


Amy Coney Barrett tokom drugog dana zasijedanja Odbora za pravosuđe američkog Senata (Foto: Tom Williams/Pool via REUTERS)

Amy Coney Barrett, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je predložio predsjednik SAD Donald Trump, poručila da se Bijeloj kući ni na koji način nije obavezala o načinu na koji bi glasala u slučaju "Obamakera" (Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi) ili o sporovima u vezi sa izborima. 

Beret nije željela da odgovori da li bi se povukla sa izbornih slučajeva povezanim sa predsjednikom Trampom - rekavši da bi poštovala pravila o izuzimanju.

Ona je, tokom pretresa pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o svojoj nominaciji za sudiju Vrhovnog suda koji se održava 21 uoči predsjedničkih izbora, precizirala da nije neprijateljski nastrojena prema "Obamakeru" (Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj njezi), kako su to demokratski senatori predstavili.

Sudija Beret nije željela da se obaveže da će se izuzeti iz razmatranja "Obamakera", ali je rekla da će poštovati pravila o izuzimanju.

Istovremeno, nije željela da diskutuje o tome kakav će biti njen pristup slučaju "Obamakera" koji se nalazi pred Vrhovnim sudom.

Drugi dan zasijedanja protekao je u postavljanju pitanja članova odbora sudiji Beret. Svaki član imao je po 30 minuta da ispita kandidatkinju.

Beret je prevashodno odgovarala da pitanja o zdravstvenoj zaštiti, odnosu prema dosadašnjim sudskim odlukama i eventualnim pravnim pitanjima koja bi mogla da se nađu pred Vrhovnim sudom poslije izbora 3. novembra.

"Moja vjerska uverenja neće uticati na odluke koje ću donositi, bila je jedna od poruka Beret za vrijeme pretresa pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Beret nije željela da se izjasni da li su odluke Vrhovnog suda o legalizaciji abortusa i istopolnim brakovima donijete na pravilan način.

Drugi dan pretresa u Senatu: Ejmi Koni Beret odgovara na pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Govoreći o abortusu, koji je u Sjedinjenim Državama ozakonjen 1973. presudom Vrhovnog suda u slučaju Ro protiv Vejd, Beret je rekla da bi, kao i u drugim slučajevima, uzela u obzir različite faktore kojim se obično koriste sudovi kada tumače prethodno donijete presude.

"Obećavam da ću tako postupiti u svakom slučaju u vezi sa bilo čime - abortus ili bilo kojim drugim pitanjem. Poštovaću zakon", rekla je Beret.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom tijelu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sljedeće nedelje, a cio Senat do kraja mjeseca.

Republikanci su obijezbedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvjesna.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Prije toga, Trump ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

XS
SM
MD
LG