Linkovi

Odbor za pravosuđe: Glasanje o potvrdi nominacije sutkinje Barrett 22. oktobra


Članovi Odbora za pravosuđe američkog Senata tokom sjednice o potvrđivanju nominacije sudije Amy Coney Barrett (Tom Williams/Pool via REUTERS)
Članovi Odbora za pravosuđe američkog Senata tokom sjednice o potvrđivanju nominacije sudije Amy Coney Barrett (Tom Williams/Pool via REUTERS)

Glasanje o potvrdi nominacije Amy Coney Barrett za sudiju Vrhovnog suda održaće se 22. oktobra, odlučio je Odbor za pravosuđe američkog Senata - tijelo koje je prethodna četiri dana razmatralo to pitanje.

Senatori iz redova Demokratske partije nisu uspjeli da spriječe republikance da predlože datum za izjašnjavanje o nominaciji sudije Beret - koje će biti održano prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Razočaranje demokrata zbog takve odluke propratio je komentar jednog od predstavnika senatskih republikanaca.

"Razumijem razočaranje demokrata - ali mislim da njihov poraz predstavlja dobit za američke građane", rekao je Džon Kornin senator iz Teksasa.

Sudija Beret nije prisustvovala posljednjem danu zasijedanja u procesu koji su obilježila dva duga dana pretresa tokom kojih je odgovarala na pitanja republikanskih i demokratskih senatora.

Demokrate se protive potvrdi i imenovanju sudije Beret, čime bi bio povećan broj konzervativnije orijentisanih sudija u Vrhovnom sudu. To bi moglo doprinijeti donošenju presuda koje bi išle u prilog konzervativnijoj struji američkog društva - koje se odnose pravo na pobačaj, vjerska prava i slobode, ograničavanje glasanja i druga pitanja.

Republikanci su obezbijedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvjesna.

Imenovanjem Amy Coney Barrett za sudiju Vrhovnog suda broj konzervativnije orijentisanih sudija u najvišoj američkoj federalnoj sudskoj instituciji iznosio bi šest dok će onih iz liberalnijeg opusa biti tri.

Okolnost koja je stvorila preduslov da predsednik Donald Trump nominuje Barrett bila je nedavno preminuće sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg - koja je svojim radom i dostignućima u SAD-u stekla izuzetan ugled i kultni status.

Amy Coney Barrett bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Prije toga, Trump ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG