Linkovi

Treći dan pretresa o nominaciji: Beret kaže da Vrhovni sud ne može kontrolisati predsjednika


Drugi dan propitivanja kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Drugi dan propitivanja kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda

Amy Coney Barrett, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je na tu poziciju nominovao predsjednik Donald Trump, izjavila je da je otvoreno pitanje da li bi američki predsjednik sam sebe mogao da pomiluje – dodajući da Vrhovni sud nije u mogućnosti da kontroliše poštuje li predsjednik odluke najviše američke federalne sudske institucije.

Predsjednik Donald Trump u junu je izjavio da ima apsolutnu moć da pomiluje sam sebe, objašnjavajući to dijelom izvršnog ovlaštenja za pomilovanje, kojim raspolaže.

Upitana da li predsjednik mogao samog sebe pomilovati za zločin - sudija Beret je odgovorila da pitanje tog tipa nikada nije pokrenuto u parnici.

"To pitanje može ili ne mora biti postavljeno - ali tako nešto bi zahtijevalo pravnu analizu obima ovlaštenja za pomilovanje. Imajući u vidu da bih saopštavala mišljenje o pitanju za koje je potrebno proći kroz pravni proces - to nije nešto o čemu bih mogla da dam svoje gledište", rekla je kandidatkinja za sudiju Vrhoovnog suda.

Sudija Beret je tokom pretresa o potvrdi njene nominacije, koji tri dana traje u Odboru za pravosuđe američkog Senata, nastojala da ublaži strahovanja demokrata da će po automatizmu glasati za stavljanje van snage "Obamakera" (Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi).

Ona je obećala da će tom slučaju, kako se izrazila, prići otvorenog uma.

Ukoliko bi joj bila potvrđena nominacija - Beret bi se mogla naći među sudijama Vrhovnog suda koji će 10. novembra razmatrati taj zakon, donijet 2010. godine, koji je milionima američkih građana omogućio finansijski povoljniju zdravstvenu zaštitu.

Na ukidanje tog zakona pozivaju predsjednik SAD-a Donald Trump i američke države u kojima je na vlasti Republikanska partija. Američki predsjednik u javnosti je više puta isticao da je umjesto Obamakera pripremljeno mnogo bolje zakonsko rješenje.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom tijelu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sljedeće nedelje, a cio Senat do kraja mjeseca.

Republikanci su obezbijedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvjesna.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Prije toga, Trump ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG