Linkovi

Šta treba da znate o najnovijim presudama Vrhovnog suda SAD


Vrhovni sud SAD-a u Washingtonu, DC. (Diaa Bekheet/VOA)
Vrhovni sud SAD-a u Washingtonu, DC. (Diaa Bekheet/VOA)

Vrhovni sud SAD donio je najveće odluke u dosadašnjem mandatu.

WASHINGTON — Vrhovni sud SAD-a je završio izdavanje svojih najvećih odluka u mandatu, srušivši plan predsjednika Joea Bidena vrijedan 400 milijardi dolara da otkaže ili smanji dugove saveznih studentskih kredita, okončavši afirmativnu akciju u visokom obrazovanju i donijevši veliku odluku koja utiče na prava homoseksualaca.

Odluke u protekloj sedmici ograničavaju mandat koji je počeo u oktobru u kojem su sudije također razmatrale velika pitanja koja se tiču prava glasa i vjeroispovijesti. Sud će se sljedeći put sastati na jesen kako bi nastavio sa suđenjem u predmetima.

Evo nekoliko stvari koje treba znati o posljednjem mandatu Vrhovnog suda:

Bilo je iznenađenja

Sud ima solidnu konzervativnu većinu od šest sudija, ali je na kraju donio neke odluke u kojima nije pobijedila najkonzervativnija pozicija. To je iznenadilo neke sudske posmatrače.

U četiri velika slučaja, konzervativne i liberalne sudije udružile su se kako bi odbacile najagresivnije pravne argumente koje su iznijeli konzervativni državni izabrani zvaničnici i zagovaračke grupe. To uključuje odluke o glasanju, zakon o dobrobiti djece Indijanaca i politiku imigracije Bidenove administracije.

Što se tiče prava glasa, na primjer, sudije su odbile nastojanje republikanaca da se oslabi značajan zakon o glasačkim pravima. Umjesto toga, presudili su u korist crnačkih glasača u Alabami u slučaju promjene okruga u Kongresu. Država, u kojoj su više od četvrtine glasača crnci, sada će morati da prekroji svoje kongresne okruge na način koji daje crnim biračima više moći. Odluka je bila 5-4, a glavni sudija John Roberts i sudija Brett Kavanaugh pridružili su se trojici liberala sudija.

Odvojeno, dok su sudije tek prošle godine poništile Roe protiv Wadea i dozvolile državama da zabrane abortus, sud je u aprilu odbacio nastojanje konzervativaca da se lijek koji se koristi u najčešćem metodu abortusa povuče s tržišta. Sudije su dozvolile da lijek, mifepriston, za sada ostane na tržištu dok traje sudski proces.

Konzervativci su ipak pobijedili

Iako je bilo iznenađenja među presudama sudija, konzervativci su ipak pobijedili. Afirmativnom akcijom ostvarili su dugo željenu pobjedu. Dok je sud usko podržavao rasno osviještene programe upisa na fakultete u posljednjih 20 godina, konzervativno krilo suda ojačano sa troje imenovanih osoba bivšeg predsjednika Donalda Trumpa poništilo je praksu sa 6-3.

Slično, u pogledu studentskih zajmova, sud se podijelio 6-3 po ideološkim linijama kako bi srušio Bidenov administrativni program. Druge velike presude u kojima su konzervativci pobijedili uključivale su odluku 5-4 koja je oštro ograničila ovlasti savezne vlade nad kontrolpom zagađenja vode.

Glavni sudija John Roberts je imao kontrolu

Glavni sudija John Roberts predvodio je najveće sudske presude, pišući mišljenja većine o studentskim kreditima, afirmativnim akcijama i slučajevima glasanja iz Sjeverne Karoline i Alabame. Prošle godine, pet konzervativaca s Robertsove desne strane formiralo je većinu kako bi ponekad djelovali agresivnije nego što je glavni sudija želio, uključujući i poništavanje Roea protiv Wadea bez njegovog glasa. Robertsova pozicija u ovom slučaju bi umjesto toga smanjila prava na abortus.

Kao šef, Roberts odlučuje ko će napisati većinsko mišljenje u slučajevima kada je saglasan. Ovaj put je ta glavna mišljenja dodijelio sebi, osiguravajući da njegova ruka upravlja sudom.

Sudija Ketanji Brown Jackson učinila je da se njen glas čuje

Najnovija sutkinja suda također je postala najglasnija. Džeksonova je svoj prvi mandat na sudu započela u oktobru, a rano je bilo jasno da će ona biti aktivni učesnik u neslaganjima. Tokom 59 rasprava, izgovorila je oko 78.800 riječi, što je daleko više od sljedećeg najglasnijeg suca, prema istraživanju Adama Feldmana i Jakea Truscotta.

Kao i njene kolege, Džekson je u ovom terminu napisala oko pola tuceta mišljenja većine. Njen prvi put je bio spor između država oko nepotraženog novca, dok je njena najznačajnija možda bila presuda 7-2 u kojoj je sud odbio da široko ograniči pravo na tužbu državnih radnika. Ona je također autor brojnih neslaganja, uključujući i jedno u afirmativnoj akciji u kojoj je Jackson, prva crnkinja na sudu, poručila svojim kolegeama u većini da "jedu kolače nesvjesnosti".

Sudac Neil Gorsuch je ponovo branio prava domorodaca

Od kada se pridružio sudu 2017. godine, sudija Neil Gorsuch se pojavio kao pobornik prava domorodaca, ponekad se ne slažući sa kolegama konzervativcima po pitanju domorodaca. 2020. godine, na primjer, bio je autor odluke 5-4 u kojoj je sud presudio da veliki dio istočne Oklahome ostaje rezervat američkih Indijanaca.

Ovaj sudac je strastveno napisao dva slučaja prava domorodaca. On se ne slaže s presudom protiv Navaho nacije u sporu koji uključuje vodu iz rijeke Kolorado pogođene sušom. I dok je bio u većini u sudskom slučaju koji se odnosio na indijski zakon o dobrobiti djece, on je ipak pisao odvojeno. Mišljenje ima 34 stranice. Gorsuch je napisao 38.

Etička pitanja suda

Pitanja visokog profila nisu bila jedini razlog zašto je Vrhovni sud bio u vijestima ovog mandata. Niz priča doveo je u pitanje etičku praksu sudija, posebno sudije Clarencea Thomasa, ali i sudije Samuela Alita. Istraživački sajt ProPublica detaljno je opisao niz raskošnih putovanja i drugih poklona koje je Thomasu dao republikanski megadonator Harlan Crow.

I Tomas i Alito su odlučno poricali da su učinili bilo šta loše. Ali priče su dovele do poziva demokrata u Kongresu, posebno na reforme i veću transparentnost. Republikanci su jasno stavili do znanja da se protive tom naporu. U maju je Roberts rekao, ne iznoseći konkretne detalje da sud može učiniti više da bi se "poštivao najviših standarda" etičkog ponašanja.

XS
SM
MD
LG