Linkovi

Vrhovni sud ograničio zaštitu LGBTQ prava i blokirao poništavanje studentskih kredita


Natpis "Poništiti studentske dugove" ispred američkog Vrhovnog suda (Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib)
Natpis "Poništiti studentske dugove" ispred američkog Vrhovnog suda (Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib)

Podijeljeni američki Vrhovni sud presudio je u petak da je administracija predsjednika Joea Bidena prekoračila ovlaštenja kada je pokušala da poništi studentske kredite milionima Amerikanaca.

Konzervativne sudije, koje čine većinu, su u odluci - koju je podržalo šest sudija, dok je troje bilo protiv - u suštini ukinule plan od 400 milijarde dolara, koji je Biden najavio prošle godine. To znači da će oni koji su uzeli studentske kredite morati ponovo da počnu da plaćaju rate od jeseni.

Iz Bijele kuće je saopšteno da se očekuje da Biden u petak najavi nove mjere za zaštitu primaoca studentskih kredita.

Stav većine u sudu je da je administraciji bila potrebna podrška Kongresa za tako skup program i da ne važi argument da je Biden imao ovlaštenja da poništi kredite pod dvostranačkim zakonom o studentskim kreditima iz 2003. godine (HEROES Act).

"Šest država je podnijelo tužbu, tvrdeći da zakon ne daje ovlašćenja za plan o ukidanju kredita. Mi smo s tim saglasni", napisao je glavni sudija Vrhovnog suda John Roberts.

Sutkinja Elena Kagan napisala je u suprostavljenom mišljenju, koje je podržalo još dvoje liberalnih sudija, da većina u sudu "poništava zajedničku procjenu zakonodavne i izvršne grane vlasti" i da su posljedice da neće biti oproštaja dugova za 43 miliona Amerikanaca.

Očekuje se da će se rate za kredit nastaviti da se plaćaju u oktobru, najavljeno je iz Sekretarijata za obrazovanje. Otplaćivanje kredita bilo je zaustavljeno od početka pandemije koronavirusa prije više od tri godine.

Bidenov program predviđao je poništavanje studentskih kredita u iznosu od 10.000 dolara za one koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje ili domaćinstva sa prihodima manjim od 250.000 dolara. Za građane kojiima je u okviru jednog programa bila potrebna još veća finansijska pomoć, bilo je planirano poništavanje dodatnih 10.000 dolara duga.

Za poništavanje duga prijavilo se 26 miliona ljudi, a 43 miliona bi ispunjavalo uslove, saopšteno je prethodno iz administracije. Troškovi plana bili su 400 milijarde dolara tokom 30 godina.

Udarac LGBTQ pravima

Vrhovni sud je u petak također presudio da ustavno pravo na slobodu govora dozvoljava nekim firmama da odbiju da pruže usluge za istopolna vjenčanja.

Kozervativna većina, šest naprema tri, presudila je tako u korist jedne veb dizajnerke koja se pozvala na svoju hrišćansku vjeru kada je pokušala da ospori zakon protiv diskriminacije u Koloradu.

Sudije su poništile presudu nižeg suda koji je odbacio zahtjev preduzetnice iz okoline Denvera Lorie Smith da bude izuzeta iz zakona koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i drugih faktora.

Njena firma "303 Creative" dizajnira vebsajtove, a spor je bio usredsređen na zaštitu slobode govora garantovane prvim amandmanom američkog Ustava.

"Prema prvom amandmanu, Sjedinjene Države su zamišljene kao bogato i kompleksno mjesto u kojem su svi slobodni da razmišljaju i govore po volji, a ne kako to vlada zahtijeva", napisao je u mišljenju većine konzervativni sudija Neil Gorsuch.

Troje liberalnih sudija bilo je protiv odluke konzervativne većine. Sutkinja Sonia Sotomayor napisala je da je sud "prvi put u istoriji, biznisu otvorenom za javnost dao ustavno pravo da odbije da pruži uslugu pripadnicima zaštićene klase".

Predsjednik Biden izrazio je razočarenje odlukom Vrhovnog suda navodeći da je "duboko zabrinut" da bi mogla da dovede do još veće diskriminacije protiv LGBTQI+ zajednice.

"Današnja odluka slabi zakone koji su dugo na snazi, a koji štite sve Amerikance od diskriminacije na javnim mjestima - uključujući građane koji nisu bijelci, osobe sa invaliditetima, vjernike i žene", naveo je Biden u saopštenju.

Smith je evangelista koja kaže da vjeruje da brak mogu sklopiti samo muškarac i žena. Uanprijed je tužila komisiju Colorada za građanska prava i druge državne zvaničnike 2016. godine, ističući da se plašila da će biti kažnjena zato što odbija da pruža usluge za istopolna vjenčanja.

Liberalne sudije su tokom argumenata u decembru navodile da bi presuda u korist Smith mogla da omogući biznisima da diskriminišu. Smith i njeni advokati tvrdili su da ona ne diskriminiše nikoga, već da se protivi porukama suprostavljenim njenoj hrišćanskoj vjeri.

Državne vlasti, grupe za zaštitu ljudskih prava i brojni akademici upozorili su na posljedice presude u korist Smith, navodeći da će to omogućiti diskriminaciju ne samo na osnovu vjerskih uvjerenja vlasnika biznisa, već potencijalno njihovih rasističkih, šovinističkih i anti-vjerskih stavova.

Sud je i u prošlosti podržavao vjerska prava i slučajeve povezane sa slobodom govora. Međutim, sudije su podržale LGBTQ prava u odluci iz 2015. godine kojom su legalizovani istopolni brakovi širm zemlje, i u odluci iz 2020. godine da federalni zakon koji zabranjuje diskriminaciju na radnom mjestu, štiti transrodne osobe i pripadnike LGBTQ zajednice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG