Linkovi

SAD: Vakcina za koronavirus mogla bi biti spremna do 2021. godine


Dr. Sonia Macieiewski (R) and Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, look at a sample of a respiratory virus at Novavax labs in Rockville, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronaviru
Dr. Sonia Macieiewski (R) and Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, look at a sample of a respiratory virus at Novavax labs in Rockville, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronaviru

Američki farmaceutski gigant Johnson & Johnson kaže da će testiranje eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa na ljudima početi do septembra i da bi vakcina mogla biti dostupna za hitnu upotrebu početkom sljedeće godine.

Kompanija je u ponedjeljak saopćila kako je zajednički sa američkim Odjelom za zdravstvo i ljudske usluge namijenila više od milijardu dolara za razvoj i testiranje cjepiva zajedno. Rečeno je da je kompanija, ako se ispitivanja sa cjepivom pokažu uspješnim, spremna da proizvede više od milijardu doza.

Johnson & Johnson su rekli da predviđaju da će prve serije cjepiva biti spremne za upotrebu u hitnim situacijama do početka 2021. godine.

Direktor kompanije Alex Gorsky rekao je za NBC-ov program "Today" da rane indikacije istraživanja pokazuju da bi eksperimentalna vakcina vjerovatno bila efikasna.

Predsjednik Trump na sastanku sa vodećim farmaceutskim kompanijama
Predsjednik Trump na sastanku sa vodećim farmaceutskim kompanijama

„Imamo kandidata koji ima visoku vjerovatnoću da bude uspješan protiv virusa COVID-19“, rekao je.

„Imamo proizvodne mogućnosti da bismo mogli da pojačamo proizvodnju ovog proizvoda u relativno kratkom vremenskom periodu kako bi on mogao da postane dostupan“, dodao je.

Gorsky je rekao da ta kompanija planira povećati proizvodnju vakcine u narednim sedmicama, s ciljem da do sredine sljedeće godine bude na raspolaganju nekoliko stotina miliona doza i da ima milijardu doza do kraja 2021. godine.

Johnson & Johnson saopćili su da razvijaju cjepivo na neprofitnoj osnovi, i da nisu procijenili koliko to može koštati potrošača. Dionice kompanije su skočile u ponedjeljak.

Druga američka kompanija, Moderna Therapeutics iz Cambridgea, Massachusetts, u partnerstvu s američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, već je započela ispitivanja na ljudima svoje verzije cjepiva protiv koronavirusa.

Američko Ministarstvo zdravlja u izjavi od ponedjeljka reklo je da zajedno s Johnson & Johnson i Modernom radi na ubrzavanju razvoja cjepiva.

U izjavi, ministarstvo je reklo da će sarađivati s kompanijama i američkom upravom za hranu i lijekove „na pojednostavljenju razvojnih i regulatornih procesa kako bi što brže bila dostupna bezbjedna i efikasna vakcina“.

Sva potencijalna cjepiva moraju proći kroz nekoliko faza ispitivanja kako bi dokazali da djeluju i da su sigurna. Naučnici pažljivo prate sve ispitanike kako bi utvrdili da li eksperimentalna vakcina izaziva imunološki odgovor na koronavirus, te da li kod pacijenata izaziva potencijalne nuspojave.

Naučnici širom svijeta, uključujući Kinu gdje je započeo virus, takođe rade na razvoju vakcine protiv COVID-19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG