Linkovi

U SAD počelo testiranje vakcina za coronavirus


Farmaceut Majkl Vite daje injekciju Nilu Brauningu u Sijetlu, u okviru prve faze testiranja nove vakcine za coronavirus (Foto: AP/Ted S. Warren)
Farmaceut Majkl Vite daje injekciju Nilu Brauningu u Sijetlu, u okviru prve faze testiranja nove vakcine za coronavirus (Foto: AP/Ted S. Warren)

Američki naučnici počeli su prvu fazu testiranja vakcine za coronavirus na ljudima u nadi da bi u rekordnom roku mogli da razviju potencijalnu COVID19 vakcinu. Prve injekcije primili su zdravi volonteri na Kajzer permanente vašingtonskom Institutu za istraživanja u Sijetlu.

"Mi smo koronavirus tim sada. Svi žele da urade što mogu u ovakom vanrednom stanju", rekla je šefica istraživanja dr Lisa Džekson.

Novinari Ap-a prisustvovali su vakcinisanju, kada je među prvima došla menadžerka u maloj IT kompaniji. Ispred, još troje u redu za test u kojem učestvuje 45 volontera, koji će primiti dvije doze, u razmaku od mjesec dana.

"Ne znam šta mogu da učinim. Ovo je odlična prilika za mene da uradim nešto", rekla je Dženifer Holer iz Sijetla, dok je čekala vakcinu. Ona ima 43 godine i dvije kćerke tinejdžerke, kojima je "kul što mama učestvuje u eksperimentu".

Prva faza testiranja vakcine za COVID-19
Prva faza testiranja vakcine za COVID-19

Posle injekcije, napustila je prostorije i rekla da se oseća sjajno.

Ovo je samo početak serije eksperimenata na ljudima, s ciljem da se pokaže da li su vakcine sigurne i da li su uopšte efikasne. Čak i da se pokaže da je sve u redu, injekcije ne bi ušle u upotrebu u narednih godinu, godinu i po dana, rekao je Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD.

Ipak, pronalaženje vakcine je vrlo hitno i prioritet za javno zdravlje, rekao je Fauči i naveo da je ovo prvi korak u tom smjeru.

Vakcina, sa kodnim imenom mRNA-1273 se pravi u saradnji Nacionalnog instituta za zdravlje i biotehnološke kompanije Moderna Inc. iz Masačusetsa. Ne postoji šansa da se učesnici zaraze, jer u vakcinama nema koronavirusa.

To međutim, nije jedini pokušaj za pronalaženje lijeka. Na desetine naučnika širom svijeta pokušava da napravi vakcinu.

XS
SM
MD
LG