Linkovi

Vojska SAD radi na vakcini protiv koronavirusa


S lijeva: Brigadni general Majkl J. Tali, pukovnica Vendi Samons-Džekson, dr Nelson Majkl i dr Kajvon Modžarad tokom konferencije za novinare u Pentagonu, 5. marta 2020.
S lijeva: Brigadni general Majkl J. Tali, pukovnica Vendi Samons-Džekson, dr Nelson Majkl i dr Kajvon Modžarad tokom konferencije za novinare u Pentagonu, 5. marta 2020.

Vojska Sjedinjenih Država pomaže razvoju vakcine za smrtonosni koronavirus, ali doktori su najmanje 12 do 18 mjeseci daleko od situacije u kojoj bi vakcina bila javno dostupna.

Doktori iz Fort Detrik i Volter Rid vojnog instituta za istraživanje rekli su novinarima u četvrtak u Pentagonu da su timovi identifikovali potencijalnu vakcinu koja je "višestruko podržavajuća", ali ne i duplirajuća za potencijalne vakcine na kojima se radi na Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Kandidat za vakcinu cilja ono što doktor Kajvon Modžard, direktor za infektivne bolesti na Voter Ridu, naziva "zubac", ili "šiljati protein", koji pomaže da se virus zakači i prodre u ljudske ćelije.

On kaže da Vojska sada testira kandidata za vakcinu na miševima. Nakon toga, potencijalna vakcina biće testirana na većim životinjama i konačno na ljudima, kako bi se utvrdilo da li je bezbjedna.

Ukoliko se kanidat za vakcinu uspješno pokaže tokom testiranja, kaže Modžard, moglo bi se ući u drugu fazu testiranja na ljudima do sljedeće zime, kada će doktori evaluirati efektivnost vakcine na zaustavljanju koronavirusa.

"Naj, naj, naj, najranije je vjerovatno potrebno 12 do 18 meseci da bi se dobilo nešto za stanovništvo", rekao je Modžard.

Uz rad na vakcini, Vojska uzgaja koronavirus iz uzorka uzetih od pacijenata u državi Vašington, kako bi testirala potencijalne vakcine, kaže pukovnica Vendi Samons-Džekson, direktorka programa za istraživanje zaraznih bolesti u Vojnoj komandi za medicinska istraživanja i razvoj.

Pentagon se priprema za prodor koronavirusa

Sekretar za obranu Mark Esper rekao je u četvrtak da Pentagon izrađuje planove za potencijalni scenario prodora koronavirusa u džinovski centar Vojske SAD.

Esper je novinarima rekao da Pentagon u fazi finalizacije plana koji će mu biti predstavljen naredne nedelje, po pitanju toga kako odgovoriti ukoliko neko od zaposlenih u zgradi bude pozitivan na testu za COVID-19.

On je dodao da je uvjeren da će Pentagon biti u stanju da nastavi da obavlja sve neophodne funkcije tokom razvoja događaja.

"Naš nacionalni vojni komandni centar ima kapacitete da radi nedjeljama, ukoliko mora da bude zaključan iznutra u zgradi, u slučajevima nekakavog razvoj događaja tog tipa", rekao je Esper.

Sekretar za odbranu rekao je da je 90 minuta u četvrtak ujutro raspravljao o mjerama predostrožnosti pred koronavirusom sa vojnim liderima. Rekao je da bi Pentagon mogao da započne sa "jednostavnim stvarima", poput brisanja kvaka i ograničavanju fizičkog kontakta kako bi se spriječilo širenje virusa, dodajući da bi Sekretarijat za odbranu takođe mogao da preispita buduća putovanja.

Oko 22.000 ljudi radi u vojnoj centrali, koja se često naziva najvećom kancelarijom na svijetu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG