Linkovi

Kada koronavirus napadne, pacijentove ćelije pretvaraju se u tvornice virusa


Researchers work on a vaccin against the new coronavirus COVID-19 at the Copenhagen's University research lab in Copenhagen, Denmark, on March 23, 2020.
Researchers work on a vaccin against the new coronavirus COVID-19 at the Copenhagen's University research lab in Copenhagen, Denmark, on March 23, 2020.

Počinje na površini ćelije, kada se virus veže za protein koji obično pomaže u regulisanju pacijentovog krvnog pritiska. Ćelija nesvjesno dovodi virus unutra, gdje napadač istovari svoj teret: upute za pravljenje više virusa.

Nemajući sopstvenu opremu, virus zapovijeda staničnoj mašineriji da napravi kopije svog genetskog koda, proizvede više školjki virusa i isporuči zapakirane klice na staničnu površinu, gdje dalje zarazi više ćelija.

Lijekovi koji se već nalaze na policama apoteka djeluju na različite dijelove te mašinerije. Iako možda nisu zamišljeni kao antivirusni lijekovi, u pokušaju da liječe porast broja infekcija COVID-19, naučnici se nadaju da bi ti postojeći lijekovi mogli ponuditi neku pomoć.

"Nemamo luksuz petogodišnjeg programa otkrivanja lijekova. Sada su nam potrebni agensi", rekao je Warner Greene, ljekar i istraživač sa Gladstone instituta za virusologiju i imunologiju.

Pretraga je našla neke čudne kandidate. Lijekovi protiv raka, lijekovi protiv srčanih bolesti, lijekovi protiv šizofrenije i za liječenje Parkinsonove bolesti pojavili su se kao mogućnosti. Već je u tijeku testiranje na klorokin, antimalarični lijek.

Dr. Sonia Macieiewski (R) and Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, look at a sample of a respiratory virus at Novavax labs in Rockville, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronaviru
Dr. Sonia Macieiewski (R) and Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, look at a sample of a respiratory virus at Novavax labs in Rockville, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronaviru

Uprkos nauci koja stoje iza razvoja lijekova, naučnici često ne znaju tačno kako talno lijekovi djeluju.

"U velikom broju slučajeva ne znamo sve njihove mehanizme djelovanja", rekao je Jason Kindrachuk sa virologa sa Univerziteta Manitoba. "Ponekad zapravo ustanovimo da postoje efekti koje u početku nismo prepoznali."

Ove se terapije mogu pokazati korisnim jer lijekovi često imaju višestruko djelovanje. Naše ćelije često koriste istu mašineriju za obavljanje različitih poslova, rekao je Kindrachuk, a lijek koji djeluje na jedan dio mašinerije može stvoriti više od jednog rezultata.

Ponekad su rezultati neželjeni sporedni efekti. Ali ponekad nude priliku za liječenje potpuno različitih stanja.

Kada je ćelavim muškarcima koji su uzimali lijek za krvni pritisak minoksidil izrasla kosa, lijek je zamijenjen kao Rogaine, proizvod za rast kose.

Viagra je izvorno razvijena za liječenje bolova u grudima od srčanih bolesti. Njegovi utjecaji na erektilnu disfunkciju bili su neočekivano - i unosno - iznenađenje.

Ali lijek dizajniran za nešto drugo možda i neće djelovati dobro protiv virusa.

"Mislim da bismo mogli pronaći lijek koji je umjereno efikasan, ili nekoliko lijekova koji su umjereno efikasni", rekao je Greene. "A onda je pitanje što, ako sastavite ta dva umjereno efikasna lijeka zajedno? Mogu li se sinergirati i možete li dobiti vrlo moćan antivirus? To je naš plan."

Njegova grupa pregleda hiljade lijekova kako bi se vidjelo djeluju li protiv virusa u epruveti. Nada se da će za dva ili tri mjeseca imati rezultate. Nekoliko timova slijedi slične strategije koristeći robote za izvođenje velikog broja testova odjednom.

Drugi naučnici rade na otkrivanju načina na koji virus utječe na različite procese koji se događaju u ljudskim ćelijama i traže lijekove koji djeluju na te procese.

To je istraživanje u ranoj fazi. Svaki lijek koji na ovim testovima izgleda dobro trebalo bi ga testirati na životinjama, a potom i na malim skupinama ljudi, da bi bili sigurni da ne čini više štete nego koristi.

"To je prvi korak", rekao je Green. "Tu ima puno lažnih tragova. Ali postoje i pravi."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG