Linkovi

Dr. Peter Hotez za Glas Amerike: Razvijamo potencijalne vakcine protiv COVID-19


Dr. Peter Hotez
Dr. Peter Hotez

Uz potragu za adekvatnim lijekovima i protokolima kombinacija lijekova koji mogu biti efikasni u terapiji bolesnika s COVID-19, još su važniji napori u pronalaženju vakcine koja će nas u budućnosti zaštititi od uzročnika ove bolesti – novog koronavirusa SARS-CoV-2. Testiranja na zdravim pojedincima nekih od kandidata za vakcine su počela prije par dana.

Danas je jedno od najaktuelnijih pitanja – kada ćemo dobiti zaštitu, vakcinu protiv COVID-19?

Trenutno, oko 30 vakcina su potencijalni kandidati za vakcinu protiv COVID-19. Jedna od takvih vakcina je mRNA-1273 koja je proizvod saradnje Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i biotehnološke kompanije Moderna Inc. iz savezne države Massachusetts. Prva dobrovoljka za testiranje ove vakcine bila je Jennifer Haller, iz Seattlea.

Dobra je vijest da nisu svi resursi skoncentrisani samo na razvoj jedne jedine vakcine, nego da se širom svijeta – u Australiji, Južnoj Koreji, Kini te na području EU pokušavaju razviti i testirati kandidatske vakcine. Čak i u SAD nekoliko drugih laboratorija i institucija nastoji pridonijeti nadi u pronalazak vakcine. Što budemo imali više potencijalnih kandidata za ovu vakcinu, veća je vjerovatnoća da će neki od njih biti uspješan i stabilan.

„Naša grupa radi na razvoju vakcine protiv COVID-19”, izjavio je za Glas Amerike BiH dr. Peter Hotez iz Odjela za razvoj vakcina Texas Children's Hospital, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na polju razvoja vakcina i oblasti tropskih bolesti, inače profesor molekularne virologije i mikrobiologije pri Baylor College of Medicine Houston, savezna država Texas.

„Sveukupno će biti najmanje 6 različitih vakcina koja će napredovati prema kliničkim ispitivanjima u narednim sedmicama i mjesecima. Nadamo se da ćemo znati više do sljedeće godine - da li je neka od ovih vakcina sigurna i efikasna u zaštiti od virusa”, objašnjava Hotez.

Treba imati na umu da vakcine, kao i svako drugo medicinsko sredstvo, odnosno, lijek, moraju proći odgovarajuća testiranja i zbog toga njihov razvoj i puštanje u promet ne može biti brzo. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da ćemo tek za 18 mjeseci imati ovu vakcinu. Ne postoje vakcine protiv SARS i MERS, koje izazivaju virusi veoma slični SARS-CoV-2, ali ohrabrujuća je činjenica da postoje vakcine protiv drugih koronavirusa, poput onih koji inficiraju mačke i pse, pa čak i ptice. To daje nadu da je moguće razviti vakcinu protiv COVID-19.

Mehanizmi pomoću kojih bi većina kandidatskih vakcina protiv COVID-19 djelovala su ili mehanizmi informacione RNK (mRNA) ili rekombinantne tehnike. Većina kandidata, koliko je do sada poznato, neće sadržavati umrtvljenog ili mrtvog uzročnika bolesti, što znači da ne mogu ni pod kojim uslovima izazvati čak ni blagi oblik bolesti. Pravo pitanje je pitanje da li će neka od njih izazvati imuni odgovor našeg organizma i pružiti stabilnu zaštitu bar neko vrijeme, a postoje velike šanse da je to ostvarivo.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG