Linkovi

Velike TV kuće u SAD prenosile kongresni pretres o 6. januaru - sem jedne


Svjedočenje nekadašnjih zaposlenih u Bijeloj kući na kongresnom pretresu o neredima 6. januara
Svjedočenje nekadašnjih zaposlenih u Bijeloj kući na kongresnom pretresu o neredima 6. januara

Vodeće američke televizije uživo su prenosile kongresni pretres o neredima na Kapitol hilu 6. januara, sa izuzetkom jedne. Fox News je u prime timeu emitovao svoj program.

Voditelj Šon Heniti kritikovao je pretres u Kongresu, čija je glavna tema bila uloga bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u neredima 6. januara, i nazvao ga "pokaznim suđenjem".

Heniti je u svojoj emisiji pustio sliku iz Kongresa, ali ne i ton, već se čuo njegov monolog u kojem je osudio proces.

"Ovo je jeftin i selektivno izmontiran politički marketing", komentarisao je Heniti.

Televizije ABC, CBS, NBC, PBS, CNN i MSNBC prenosile su uživo kongresni pretres u četvrtak uveče. Kongresni odbor koji istražuje šta se dogodilo 6. januara i ko je za to odgovoran, neće se sastajati do septembra.

"Ovo je zvučalo kao završna riječ, barem za ovaj dio istrage, i bila je intenzivna", rekao je voditelj na ABC Newsu Dejvid Mjur.

Procjenjuje se da je oko 20 miliona ljudi pratilo prethodni uživo prenošeni pretres 9. juna, objavila je agencija Nilsen.

Fox News nije prenosio ni taj pretres, iako je prenosio dijelove nekih kongresnih pretresa ali ne u prime timeu. Ali, skoro polovina gledalaca te televizije, pokazalo se, promijeni kanal kada počne priča o pretresu i vrate se kada se završi. To je mnogo veći problem za Fox News kada je riječ o prime timeu, jer se broj gledalaca u tom periodu udvostruči u odnosu na broj tokom dana.

Zbog toga neki medijski stručnjaci smatraju da je odluka da se ne emituje kongresni pretres zapravo vođena interesima publike.

Kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara 2021, zaključio je da je bivši predsjednik Tramp svjesno riješio da ne reaguje više od tri sata, dok su njegove pristalice pravile nerede po Kongresu.

U završnoj riječi, članica odbora i republikanca Liz Čejni, zaključila je da su republikanci najviše doprinijeli da se formira slučaj protiv Trumpa.

Međutim, republikanci koji su gledali Fox News nisu to mogli da čuju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG