Linkovi

Dvoje bivših Trumpovih saradnika svjedočiće pred kongresnim odborom


Arhiva - Metju Potinger i Sara Metjuz
Arhiva - Metju Potinger i Sara Metjuz

Dvoje pomoćnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ove nedelje će svjedočiti pred specijalnom komisijom Kongresa koja istražuje Trumpovu neposrednu reakciju na napad na američki Kapitol 6. januara 2021, prenose američki medii.

Metju Potinger, zamjenik savjetnika bivšeg predsjednika za nacionalnu bezbjednost i tadašnja zamjenica sekretara za štampu Sara Metjuz pojaviće se pred odborom Predstavničkog doma tokom sednice u četvrtak, koji će se fokusirati na scenu u Bijeloj kući dok su Trumpove pristalice upadale u američki Kongres kako bi zaustavile zvaničnu potvrdu pobjede Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Očekuje se da će Potinger i Metjuz svjedočiti o mahnitim, ali neuspješnim naporima osoblja Bijele kuće, kao i Trumpove porodice, da ga natjeraju da izda saopštenje u prvim satima napada pozivajući svoje pristalice da se povuku. Prošlo je više od tri sata prije nego što je Trump konačno izdao saopštenje u kojem poziva izgrednike da se vrate kućama.

I Potinger i Metjuz su kasnije tog dana dali ostavke na svoje funkcije.

Saslušanje u četvrtak održava se noću kako bi se iskoristila veća televizijska publika širom zemlje. Član republikanskog komiteta Adam Kinzinger rekao je u nedelju tokom intervjua da je komitet "popunio praznine" o tome šta je Trump radio tokom napada, rekavši da je bivši predsednik uradio malo osim da je "radosno gledao televiziju tokom ovog vremenskog perioda".

U međuvremenu, očekuje se da će Tajna služba u utorak predati komitetu svu elektronsku komunikaciju svojih agenata u vrijeme napada.

Komisija je pozvala agenciju nakon što je interni inspektor Odeljenja za unutrašnju bezbjednost, matične agencije Tajne službe, izdao izvještaj u kojem se kaže da je Tajna služba izbrisala tekstualne poruke agenata poslate 5. i 6. januara 2021.

U izveštaju su korištene neke informacije AP-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG