Linkovi

Svjedok: Trump znao da su njegove pristalice naoružane


Bivši američki predsjednik Donald Trump tokom obraćanja na skupu koji je prethodio nasilnom upadu u Kapitol (AP/Jacquelyn Martin)
Bivši američki predsjednik Donald Trump tokom obraćanja na skupu koji je prethodio nasilnom upadu u Kapitol (AP/Jacquelyn Martin)

Donald Tramp bijesno je pokušao da zgrabi volan automobila Tajne službe kada mu je saopšteno da se neće pridružiti pristalicama koje su se uputile prema Kapitolu 6. Januara 2021, izjavila je Kesidi Hačinson pomoćnica bivšeg šefa Trumpovog kabineta na pretresu u američkom Kongresu.

Ja sam aktuelni predsjednik – odmah me vodite do Kapitola”, bile su Trumpove riječi koje je Hačinson citirila u svjedočenju pred odborom koji istražuje okolnosti upada Trumpovih pristalica u sjedište američkog Kongresa.

Kesidi Hačinson, pomoćnica bivšeg šefa Trampovog kabineta, tokom pretresa u Predstavničkom domu
Kesidi Hačinson, pomoćnica bivšeg šefa Trampovog kabineta, tokom pretresa u Predstavničkom domu

Ona je posvjedočila da je Trump, kada mu je u vozilu pod nazivom “Zvijer” saopšteno da neće ići prema Kapitolu, reagovao ljutito.

Ukazala je da je agent Tajne službe bio primoran da ga fizički spriječi u pokušaju da, dok se smještao na zadnje sjedište, rukom za vrat zgrabi agenta Tajne službe Roberta Engela.

Trump je slobodnu ruku iskoristio da se baci prema Bobiju Engelu”, rekla je Hačinson tokom pretresa.

Trump je na svojoj društvenoj mreži demantovao navode Hačinson da je pokušao da zgrabi upravljač vozila.

Hačinson, koja je bila angažovana kao pomoćnica šefa Trumpovog kabineta Marka Medouza, rekla je da bivši predsjednik nije brinuo zbog prisustva njegovih naoružanih pristalica na skupu, koji je prethodio nasilnom upadu u Kapitol 6. januara 2021, bile naoružane - uključujući i automatske puške AR-15.

Umjesto toga ljutio se zbog toga što je Tajna služba, zadužena za obezbjeđivanje predsjednika, naoružane ljude držala podalje od područja gdje je Trump držao vatreni govor u kom je ponovio lažne tvrdnje da je njegov poraz rezultat izborne prevare”, rekla je Hačinson pred odbor koji istražuje okolnosti upada Trumpovih pristalica u sjedište američkog Kongresa.

Sklonite detektore metala, nisu došli da me povrijede”, citirala je Hačinson riječi tadašnjeg predsjednika.

Prethodno je, u svjedočenju putem video linka, tokom posljednjeg pretresa protekle sedmice, Hačinson rekla da su Trumpovi republikanski saveznici tražili pomilovanja od Bijele kuće zbog umiješanosti u pokušaje poništanjavanja ishoda predsjedničkih izbora 2020.

U dosadašnjem procesu, između ostalog, moglo su se čuti dokumentovane tvrdnje o pritiscima Trumpovih pristalica na izborne zvaničnike Džordžije i Arizone, kao i da su saradnici bivšeg američkog predsjednika Trumpu ukazivali da je poražen na izborima.

Takođe, objelodanjeno je i da su izborne neregularnosti bile minimalne i nedovoljne da bi bila poništena pobjeda demokratskog kandidata Bidena glasovima elektorskog koledža.

Tokom prethodnih dana pretresa rečeno je i da je Trumpu predočeno da bi bilo nezakonito da tadašnji potpredsjednik Mike Pence (Pens) blokira Bidenovu pobjedu – što je bivši predsjednik tražio od Pensa da učini.

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trumpa okupilo 6. Januara 2021. u centru američke prijestonice na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Napad je počinjen poslije marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trumpa uz, između ostalog, i povike: “Objesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bidenova pobjeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vješala – navodeći da su namijenjena bivšem potpredsjedniku.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjedenika Bidena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG