Linkovi

Izborni zvaničnici u Kongresu svjedočili o prijetnjama Trumpovih pristalica


Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger (L) i Gejb Sterling, izborni zvaničnik Džordžije (D) tokom pretresa u Predstavničkom domu (REUTERS/Jonathan Ernst)
Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger (L) i Gejb Sterling, izborni zvaničnik Džordžije (D) tokom pretresa u Predstavničkom domu (REUTERS/Jonathan Ernst)

Zvaničnici angažovani u izbornom procesu svjedočili su pred istražnim odborom Kongresa o prijetnjama pristalica Donalda Trumpa - pošto su odbili da učestvuju u poništavanju njegovog poraza na predsjedničkim izborima novembra 2020.

Osim njih, na meti prijetnji našli su se i članovi njihovih porodica.

Tokom pretresa su, između ostalih, govorili državni sekretar i glavni izborni zvaničnik američke države Džordžija Bred Rafensperger, njegov kolega Gabrijel Sterling i predsjedavajući Predstavničkog doma države Arizona, republikanac, Rasti Bauers – koji su se suprotstavili nacrtu zakona koji bi omogućio odbacivanje izbornih rezultata.

Rafensperger je posvjedočio da je sa svojim timom istražio, kako se izrazio, svaku pojedinu tvrdnju o izbornoj prevari koju je iznio bivši predsjednik Trump — istakavši da nisu došli ni do jednog podatka koji bi ukazivao na bilo kakvu prevaru.

Brojevi ne lažu. Istražili smo svaku od brojnih optužbi. Preispitivao sam sebe i svoj tim da li nam je nešto promaklo. Trump i njegovi saradnici tvrdili su da ima više od 66.000 maloljetnih glasača. Otkrili smo da ih nije bilo”, rekao je Rafensperger tokom pretresa u Predstavničkom domu.

Bivši predsjednik i njegovi saradnici tvrdili su da su pozive za glasanje dobijali preminuli građani – što, kako je ukazao Rafensberger, takođe nije bilo tačno.

U tužbama su tvrdili da ih je bilo 10.315 mrtvih. Mi smo ukupno pronašli četiri. Ne 4.000, niti 5.000 ili 10.000. Već samo četiri”, istakao je državni sekretar Džordžije tokom pretresa.

Gejb Sterling, izborni zvaničnik Džordžije, se u svom izlaganju osvrnuo na direktne opaske koje je uputio Donaldu Trumpu zbog zapaljive retorike prema zvaničnicima uključenim u izborni proces.

On se prvog decembra 2020. obratio Trumpu – pomenuvši da djeluje da je izgubio Džordžiju, ali da se njegove tvrdnje još istražuju. Pozvao ga je tada da prestane da inspiriše građane da vrše moguće akte nasilja.

"Neko će biti povrijeđen, ili ustrijeljen. Neko će poginuti, a to nije u redu”, podsjetio je na svoje reči Sterling.

Podsjetio se i trenutka kada se, kako je opisao, razbjesnio – zbog toga što je vidio da jedan od službenika kompanije angažovane za prebrojavanje glasova dobija prijetnje smrću od pristalica teorije zavjere Qanon.

Na Tviteru sam video mladićevo ime uz poruku da je počinio izdaju uz koju se nalazila i animacija omče. Bio sam u društvu moje tadašnje šefice kada sam se razbjesnio”, rekao je Sterling.

Kako je ukazao ona je tada pozvala sekretara Rafenspergera rekavši mu da dobijaju prijetnje i da bi trebalo da obavijeste javnost – koji se saglasio sa time.

To je ono što me je navelo da reagujem. Utom trenutku izgledalo je kao neophodno. Zato što je postajalo sve gore”, naveo je između ostalog u svom svjedočenju Sterling.

Rasti Bauers, predsjedavajući Predstavničkom domu Arizone govorio je o posljedicama odluke, po njega i njegovu porodicu, da se usprotivi pokušajima prekrajanja izbornih rezultata u državi Arizona – čiji je zvaničnik.

Kao uznemiravajuće opisao je proteste ispred svog doma. Čitajući odlomke iz dnevnika – osvrnuo se i na prijatelje za koje je rekao da su se okrenuli protiv njega,

Bauers je posebnu pažnju posvetio uticaju koji su okupljanja pred njegovim domom imali na suprugu i kćerku, koja je kako je opisao, u tim trenucima bila teško bolesna i uznemirena onim što se dešavalo pred kućom.

Naše nove životne okolnosti bile su da brinemo šta će se dešavati subotom kada su nam pred dom dolazile razne grupe. Sa kamioneta su puštali video snimke u kojima sa proglašavan pedofilom, perverznjakom i korumpiranim političarom”, posvjedočio je Bauers.

Ukazao je da se jednim prilikom među demonstrantima našao i naoružani čovek za koga mu se činilo da je povezan sa ekstremno desničarskom militantnom grupom Tri procenta.

Imao je pištolj i prijetio je mom komšiji“, rekao je Bauers tokom pretresa.

Pritisak na službenike kao dio plana

Pretres je otvorio predsjedavajući odbora - demokratski kongresmen Beni Tompson.

"Pokazaćemo da ono što se dogodilo (potpredsjedniku SAD) Majku Pensu nije bio izolovani dio plana Donalda Trumpa da poništi izborni rezultat. U stvari, vršenje pritiska na javne službenike da prekrše zakletvu koju su dali bio je osnovni dio njegovog plana", rekao je na početku pretresa predsjedavajući odbora, demokratski kongresmen Beni Tompson.

Tompson je aludirao na prošlonedeljeni pretres koji je bio usredsređen na pritisak koji su Trump i njegovi saradnici vršili na Pensa da odbije formalnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora u novembru 2020. godine.

Na početku pretresa su prikazana svjedočenja o nizu napada na lokalne izborne zvaničnike, uglavnom republikance, među kojima je i jedan zakonodavac u Mičigenu čiji je broj telefona Tramp tvitovao milionima svojih pristalica, kao i drugi u Pensilvaniji koji je morao da isključi kućni telefon zbog stalnih poziva tokom noći.

Republikanka Liz Čejni, potpredsjedavajuća odbora, apelovala je na Amerikance da obraćaju pažnju na dokaze koji se iznose na pretresima.

“Donalda Trumpa nije bilo briga za prijetnje nasiljem. Nije ih osudio, nije pokušavao da ih zaustavi. To je ozbiljno. Ne možemo da dozvolimo da Amerika postane nacija teorija zavjere i razbojničkog nasilja", upozorila je Čejni.

U danima prije potvrđivanja elektorskih glasova u američkom Kongresu 6. januara 2021. Trump je nastojao da preokrene izborne rezultate u državama u kojima je tijesno izgubio – nadajući se da će to uticati na njegov ukupan skor. Najviše napora uložio je u Džordžiji gdje je izgubio za 11,799 glasova – što je bio prvi izborni poraz republikanskog kandidata u toj državi od 1992.

U snimljenom razgovoru održanom 2. januara Trump je od Rafenspergera tražio da se ponište rezultati glasanja u Džordžiji. Inače, glasovi su brojani tri puta i svaki put je potvrđivana Bidenova pobjeda.

Međutim, Trump je bio uporan u komunikaciji sa državnim sekretarom američke države Džordžija.

Građani Džordžije su gnjevni. Nema ništa loše u tome da kažete da ste se preračunali. Sve što želim je sljedeće: da nađete 11.780 glasova, što je za jedan u odnosu na ono što smo osvojili. Momci, treba mi 11.000 glasova”, rekao je Trump u snimljenom telefonskom razgovoru.

Takođe, bio je uporan u tvrdnjama da nema nikakvih šansi da je izgubio izbore u Džordžiji.

Nema teorije. Pobijedili smo sa razlikom od nekoliko stotina hiljada glasova. Bili biste veoma cijenjeni ako bi se to moglo ispraviti”, poručio je bivši američki predsjednik Bredu Rafenspergeru.

Inače, bivši predsjednik ne odustaje od neutemeljenih tvrdnji da je, kako navodi, prevaren za jedan mandat u Bijeloj kući – nagovijestivši da mi mogao da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2024.

Iznosio je i kritike u vezi sa istragom koja se vodi u Predstavničkom domu Kongresa – tvrdeći i da je njegov razgovor sa državnim sekretarom Džordžije bio sasvim prikladan.

Taj razgovor, kao i brojni drugi, uključujući i brojne advokate bio je potpuno savršen i prikladan. Da, bio je to savršen poziv”, napisao je Trump tokom prethodnog vikenda na društvenim mrežama.

Objava bivšeg predsednika Donalda Trampa na društvenoj mreži Truth (Istina)
Objava bivšeg predsednika Donalda Trampa na društvenoj mreži Truth (Istina)

U dosadašnjem procesu pred odborom Predstavničkog doma Kongresa moglo se čuti da su saradnici bivšeg američkog predsjednika Trumpu ukazivali da je poražen na izborima, kao i da su izborne neregularnosti bile minimalne i nedovoljne da bi bila poništena pobjeda demokratskog kandidata Joe Bidena glasovima elektorskog koledža.

Takođe, tokom prethodnih dana pretresa rečeno je i da je Trumpu predočeno da bi bilo nezakonito da tadašnji potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) blokira Bidenovu pobjedu – što je bivši predsjednik tražio od Pensa da učini.

Kako je tokom pretresa ukazivano napori Donalda Trumpa zasnivali su se na imenovanju elektora – njegovih pristalica u državama u kojima ga je Biden tesno pobijedio, što bi potvrdilo da je bivši predsjednik osvojio dovoljno glasova što bi ga moglo održati na vlasti još četiri godine.

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trumpa okupilo 6. Januara 2021. u centru američke prijestonice na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa - koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Napad je počinjen poslije marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trumpa uz, između ostalog, i povike: “Objesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bidenova pobjeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vješala – navodeći da su namijenjena bivšem potpredsjedniku.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjedenika Bidena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

Amerika godinu posle napada na Kapitol
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:17 0:00

XS
SM
MD
LG