Linkovi

Zaključak sedmog pretresa: Trump podsticao pristalice da napadnu Capitol


Detalj sa pretresa u Predstavničkom domu posvećenom neredima na Capitol Hillu januara 2021. (Foto: Doug Mills/Pool via REUTERS)
Detalj sa pretresa u Predstavničkom domu posvećenom neredima na Capitol Hillu januara 2021. (Foto: Doug Mills/Pool via REUTERS)

Bivši predsjednik Donald Trump podstakao je masu pristalica da napadnu Capitol Hill pokušaju da se održi na vlasti u trenutku dok je Kongres potvrđivao njegov izborni poraz, jedan je od zaključaka sedmog pretresa odbora Predstavničkog doma koji istražuje nasilni upad u Kongres 6. januara 2021.

Članovi odbora su tokom pretresa ukazali i da je Trump pokušao da kontaktira jednog od svjedoka koji još nije prisustvovao pretresima - ne otkrivši njegov identitet.

Ta osoba nije odgovorila na poziv, već je kontaktirala svog pravnog zastupnika, dok je kongresni istražni odbor Predstavničkog doma o tome obavijestio Sekretarijat za pravosuđe.

Stephen Ayres, jedan od izgrednika koji je upao u zdanje američkog Kongresa, rekao je tokom pretresa da je odluku da napusti područje nasilnog protesta kada je Trump na društvenoj mreži Twitter objavio poziv pristalicama da se udalje.

"Doslovce smo se razišli odmah nakon što smo izašli iz Capitola. Lično mislim, da nas je ranije pozvao – možda ne nismo bili u ovako lošoj situaciji", rekao je Ayres.

Prezicirao je i da je vjerovao da će Trump marširati na Capitol sa svojim pristalicama.

"Mislim da su svi očekivali da će se pridružiti. Rekao je to u obraćanju. Djelovalo je da će biti tamo sa nama. Vjerovao sam u to", rekao je tokom pretresa Ayers.

Bennie Thompson, predsedavajući istražnog odbora Predstavničkog doma koji se obratio na početku zasjedanja, ukazao je da će dokazi potvrditi da je bivši predsjednik Donald Trump pozivao masu u, kako je naznačio, njegovom posljednjem pokušaju da poništi rezultate predsjedničkih izbora koje je izgubio 2020.

Thompson je rekao da su brojne Trumpove pristalice bile uvjerene da su izbori pokradeni jer je bivši predskednik uporno iznosio te neutemeljene tvrdnje.

Istakao je i da je Trump trebalo da umiri napetosti.

"Išao je suprotnim putem. Prigrabio je bijes koji je izazvao među svojim najodanijim pristalicama i dok su se približavali granici, nije ih umirivao, već podsticao", rekao je Tompson.

"Trump je pozvao rulju u Washington i podstakao je da napadne našu demokratiju", zaključio je Thompson u izlaganju.

Tokom pretresa prikazan je snimak svjedočenja bivšeg savjetnika Bijele kuće Pata Cipollonija koji je rekao da je vjerovao da je Trump trebalo da se saglasi sa rezultatima predsjedničkih izbora novembra 2020. na kojima je pobijedio kandidat demokrata i aktuelni predsjednik Joe Biden.

Cipolloni je preneo i da mu je Mark Medows, bivši šef Trumpovog kabineta, rekao da dijeli to mišljenje.

Ukazao je i da je ideju Sidneyja Powella, pravne zastupnice povezane sa Trumpom, o zapleni glasačkih mašina - označio kao užasnu.

"Da federalne vlasti zaplijenjuju mašine? To je užasna ideja za zemlju. Ne rade se tako stvari u Sjedinjenim Državama. Nema zakonskih ovlaštenja za to", rekao je Cipolloni u svom svjedočenju.

Rekao je i da je podržao zaključke bivšeg sekratara za pravdu Williama Barra da nije postojalo dovoljno dokaza o izbornoj prevari da bi bio promijenjen ishod predsjedničkih izbora.

Liz Cheney, potpredsjednica odbora Predstavničkog doma iz redova republikanaca, navela je u jednom od svojih izlaganja da je uočena promjena u odnosu svjedoka i advokata bliskih Trumpu prema istrazi odbora.

"U početku se činilo da su njihova strategija poricanje i odlaganje. Sada se čini da preovladava opšte priznanje da je odbor utvrdio ključne činjenice, uključujući da su gotovo svi bliski Trumpovi saradnici Trumpu ukazivali da izbori 2020. nisu pokradeni", rekla je Cheney.

Prema njenim riječima, činilo se da je nova strategija Trumpovih saveznika u odbrani ukazivanje na to da su njime manipulisale druge osobe van administracije.

"Strategija je okriviti druge za ono što je Trump uradio. To je, naravno, glupost", rekla je Cheney dodavši da je Trump 76-godišnji muškarac - a ne dijete.

"Kao i svi u našoj zemlji, odgovoran za svoje postupke i odluke koje je donosio. Kao što je pokazala istraga, Donald Trump imao je pristup detaljnijim i konkretnijim informacijama koje pokazuju da izbori zapravo nisu bili pokradeni", rekla je ona.

Članovi odbora tvrde da je Trump tvitovao pozivnicu na miting 6. januara i da je to zapravo bio signal ekstremno desničarskim grupama poput Ponosnih dječaka, Čuvara zakletve i drugih, da dođu u Washington.

"Predstavićemo dokaze koji prikazuju da je predsjednikov tvit od 19. decembra zapravo bio poziv desničarima da dođu", rekla je članica odbora, demokrata Stephanie Murphy.

Trump je 19. decembra tvitovao da će u "Washingtonu 6. januara biti održan veliki protest" i pozvao ljude da "dođu i budu divlji".

Ovo je sedmi pretres u odboru Predstavničkog doma koji istražuje ulogu bivšeg predsjednika u neredima u Kongresu, u kojima je poginulo pet osoba. Odbor pokušava da istraži da li je Trump lažnim tvrdnjama o pokradenim predsjedničkim izborima zapravo inicirao nasilje.

Također se istražuje da li su ekstremističke organizacije bile u koordinaciji sa Bijelom kućom i zajedno planirale upad u Kongres.

Demokrata i član odbora Jamie Raskin rekao je da će jedna od tema biti i iskaz Pata Cipollonija, nekadašnjeg pravnog savjetnika Bijele kuće, koji je navodno bio upoznat sa svim planovima.

Na prethodnom pretresu je bivša zaposlena u Bijeloj kući, Cassidy Hutchinson, pod zakletvom svjedočila o tome da je Trump znao da njegove naoružane pristalice dolaze u Washington i da ih je svjesno poslao u Kongres, a onda ih brzo pozvao da se povuku, jer je nasilje eskaliralo.

Trump je negirao navode Cassidy Hutchinson.

Članovi organizacija Ponosni dječaci i Čuvari zakletve su optuženi za podsticanje pobune i, prema sudskim navodima, bili su spremni da dođu u Washington.

Vođa Ponosnih dječaka Enrique Tarrio je 29. decembra na društvenim mrežama pozvao članove da se "pojave u rekordnom broju na protestu 6. januara".

Noć pred protest, Tarrio se sastao sa vođom Čuvara zakletve, Stewartom Rhodesom, na podzemnom parkingu.

Poslije upada u Kongres, Rhodes je, preko nekoga, uputio hitnu poruku Trumpu, posvjedočio je jedan od članova te grupe. Navodno nije uspio da razgovara sa Trumpom, ali je prenio poruku da predsjednik treba da pozove militantne grupe da nastave da se bore za njegov ostanak na vlasti.

Rhodes je rekao da bi javno svjedočio pred kongresnim odborom.

Odbor također istražuje koliko je Trumpovih pristalica bilo priklonjeno teoriji zavjere QAnon. Pristalice te teorije vjeruju da se Trump bori sa sektom duboke države, u kojoj su i poznatije demokrate i holivudske zvijezde, a koja slavi Satanu i umiješana je u trgovinu djecom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG