Linkovi

Komisija za istragu napada 6. januara izglasala sudski poziv Donaldu Trumpu za svjedočenje


Arhiva: Donald Trump govori tokom protesta povodom navodne izborne krađe u Washingtonu 6. januara 2021. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)
Arhiva: Donald Trump govori tokom protesta povodom navodne izborne krađe u Washingtonu 6. januara 2021. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021, izglasala je da se bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu uputi sudski poziv za svjedočenje.

Tu odluku podržalo je sedam članova iz redova demokrata i dvoje republikanca. Sa ukupno devet glasova donijeta je odluka da Trump dostavi dokumenta i svjedoči pod zakletvom u vezi sa napadom na Kongres.

Trump je jedina osoba u centru priče o onome što se dogodilo 6. januara. Zato želimo da ga čujemo”, rekao je predsjedavajući komisijom kongresmen Berni Tompson – iz redova demokrata.

Prema federalnom zakonu, neodazivanje pozivu Kongresa za svjedočenje ili dostavljanje dokumentacije, predstavlja prekršaj kažnjiv zatvorskom kaznom u trajanju od jednog do 12 mjeseci.

Ukoliko se pojedinac ogluši o poziv potrebno je da Predstavnički dom, u punom sastavu, glasa hoće li ga proslijediti Sekretarijatu za pravosuđe - koji je ovlašten da odluči hoće li podići optužnicu.

U nekoliko objava na društvenoj mreži "Istina" Donald Trump nije precizirao da li će se odazvati sudskom pozivu koji bi mu mogao biti upućen narednih dana.

Objava Donalda Trampa na društvenoj mrež "Istina" (Foto: Truth/@realDonaldTrump)
Objava Donalda Trampa na društvenoj mrež "Istina" (Foto: Truth/@realDonaldTrump)

"Zašto me nisu zvali da svjedočim prije nekoliko mjeseci? Zašto su čekali do samog kraja, njihovog posljednjeg zasijedanja? Zato što je Komisija potpuna propast. Samo je dodatno podijelila našu zemlju kojoj, inače, ide jako loše. Čitav svijet joj se podsmijeava", objavio je između ostalog bivši američki predsjednik.

"Trump unapred planirao da proglasi pobjedu"

Tokom pretresa su objavljene su informacije, za koje članovi Komisije Predstavničkog doma tvrde, da ukazuju da je bivši američki predsjednik imao unaprijed smišljen plan da, prije prebrojavanja glasova nakon predsedničkih izbora novembra 2020, proglasi pobjedu - bez obzira na stvarni ishod glasanja.

Dokazi pokazuju da je njegov lažni pobjednički govor planiran mnogo unaprijed, prije nego što su glasovi prebrojani. Plan je bio da proglasi pobjedu bez obzira na stvarni rezultat glasanja”, rekla je tokom pretresa Zoi Lofgren, inače predstavnica demokrata iz Kalifornije.

Razgovarali smo i sa Bredom Parsejlom, koji je rukovodio kampanjom predsjednika Trumpa. Prenio nam je da je Trump još u julu uoči izbora planirao da objavi da je pobijedio na izborima, čak i slučaju poraza”, rekla je ona.

Materijali predstavljeni u četvrtak obuhvataju snimke izlaganja bivšeg potpredsjednika Majka Pensa i Grega Džejkoba u kojima potonji opisuje da su se on i Pensov tadašnji šef kabineta Mark Šort pripremali da Trump proglasi pobjedu u izbornoj noći - bez obzira na ishod izbora.

Mark mi je nagovijestio da postoji mogućnost proglašenja pobjede u Bijeloj kući za koju bi se neki mogli zalagati – a prije nego što budu poznati izborni rezultati. Tražili su se načini da se izbjegne da potpredsjednik bude gurnut u situaciju da treba da iskaže stav o tome – u trenutku kada možda ne bi bilo dovoljno informacija o tome”, kaže Džejkob u snimku.

Nakon razgovora održanog 3. novembra 2020. Džejkob je pripremio dopis za Šorta koji je odbor Predstavničkog doma dobio od Nacionalnog arhiva – predstavivši ga prvi put tokom pretresa u četvrtak.

Od suštinske je važnosti da potpredsjednik ne bude percipiran u javnosti kao osoba koja odlučuje o pitanjima koja se tiču spornih izbornih glasova prije potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica”, navodi se u dopisu.

Kesidi Hačinson, bivša pomoćnica šefa kabineta Bijele kuće Marka Medouza, u iskazu u septembru rekla je da joj je Medouz prenio da je Trump znao da je izgubio izbore, uprkos tome što je od zvaničnika u Džordžiji tražio da, kako je to tada formulisao, pronađu glasove neophodne kako bi bivđi predsjednik pobijedio u toj američkoj državi.

Sjećam se da sam pogledala Marka i rekla mu da on nikako ne može misliti da ćemo izvesti tako nešto. Odgovorio mi je da je Trump svestan da je gotovo – da zna da je izgubio. Ali, nastavićemo da pokušavamo”, rekla je Hačinson u iskazu pred odborom Predstavničkog doma Kongresa.

Potpredsednica istražnog odbora, republikanka Liz Čejni, istakla je da je bivši predsjednik Trump bio, kako ga je označila, centralni uzrok nereda 6. januara 2021.

Ništa se ne bi dogodilo da nije bilo njega. Lično i suštinski bio je uključen u sve to. Kako je tačno jedan čovjek sve to izazvao? Usredredićemo se na stanje duha predsjednika Trumpa, njegove namjere, motive i kako je druge podsticao da izvrše njegove naloge. Ukazaćemo i da bi se još jedan 6. januar mogao ponoviti ako ne preduzmemo potrebne mjere da to spriječimo”, rekla je Čejni.

Odbor je do sada saslušao više od 1.000 svjedoka i pregledao više od 130.000 stranica dokumenata.

Istraga o nasilju 6. januara se neće završiti ni poslije posljednjeg pretresa, ali će se odbor fokusirati na pisanje sveobuhvatnog izvještaja o nalazima koji bi Kongresu mogao da se preda do kraja godine.

Trump je ovu istragu nazvao "jednostranom, stranačkom, lovom na vještice".

Odbor je do sada održao osam sednica koje su uživo prenošenje na televiziji i svaka je imala jednu temu.

Osmi pretres, održan 21. jula, fokusirao se na Trumpovu ulogu u neredima jer navodno nije htio da osudi napad na Kongres, niti da svojim pristalicama kaže da se raziđu.

Od posljednjeg javnog pretresa, članovi odbora intervjuisali su još nekoliko važnih svjedoka, poput bivšeg Trumpovog državnog sekretara Majka Pompea ili Ilejn Čao, Trumpove sekretarke za saobraćaj.

Kako je rekla republikanska članica odbora Liz Čejni, dobili su oko 800.000 stranica od Tajne službe, posle navoda u javnosti da su neke poruke izbrisane.

Koji su sljedeći koraci?

Odboru Predstavničkog doma mandat prestaje kada u januaru dođe novi saziv Kongresa. Prije toga bi odbor trebalo da predstavi izvještaj o svojim nalazima i napiše preporuke Kongresu u vezi sa tim. Očekuje se da bi to moglo da bude do kraja godine.

Odbor je već predložio izmjene zakona iz 19. vijeka pošto su Trumpove pristalice tvrdile da potpredsjednik SAD, u tom slučaju Majk Pens, ima mogućnosti da zaustavi proces potvrde izbornih rezultata u Kongresu. Taj prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu.

Hoće li Trump snositi posljedice?

Odbor nema nadležnosti da krivično goni nekoga, ali može to da preporuči Sekretarijatu za pravosuđe.

Sekretarijat je već istraživao pokušaje da se preokrenu rezultati izbora 2020. i sekretar Merik Garland je rekao da se istraga nastavlja.

Članovi kongresnog odbora su takođe podijeljeni po pitanju treba li da preporuče krivično gonjenje Trumpa. Neki, poput demokrate Šifa jesu za to, drugi poput Benija Tompsona kažu da odbor nema ovlaštenja za to.

XS
SM
MD
LG