Linkovi

The Washington Post: Trump pokušao da sakrije povjerljiva dokumenta od FBI-a


Trump na mitingu u septembru 2022.
Trump na mitingu u septembru 2022.

Bivši zaposleni kod nekadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa rekao je federalnim agentima da je Trump tražio da se kutije sa povjerljivim dokumentima prebace u njegovu privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu na Floridi, nakon što je dobio obavezujući poziv da ta dokumenta vrati, piše The Washington Post.

Ova izjava potvrđena je i video snimkom sa nadzorne kamere, koji ima Sekretarijat za pravosuđe i jedan je od najjačih dokaza koji ukazuju na moguću opstrukciju pravde od strane Trumpa.

FBI je pretresao Trumpovu vilu 8. avgusta i zaplijenio 11.000 dokumenata, od kojih je 100 označeno kao povjerljivo.

Zaposleni, koji je u to vrijeme radio u Mar-a-Lagu, sarađuje kao svjedok sa Sekretarijatom za pravosuđe i nekoliko puta je davao izjave federalnim agencija, piše Post pozivajući se na svoje izvore.

Sekretarijat za pravosuđe nije komentarisao ove navode.

Trumpov portparol je ocijenio da administracija Joe Bidena "koristi institucije kao oružje".

"Svaki drugi predsjednik imao je mogućnost da raspolaže dokumentima i da ih kategorizuje, i da odredi šta je povjerljivo", rekao je Tejlor Budovič i optužio sekretarijat da u medije pušta "obmanjujuće i lažne informacije".

Istraga o povjerljivim dokumentima je samo jedan od pravnih procesa sa kojima se Tuamp trenutno suočava.

Državni tužilacNew Yorka je nedavno pokrenuo postupak protiv Trumpa i njegovo troje djece jer su lažno predtstavljali svoje finansijsko i imovinsko stanje.

Trumpova organizacija će 24. oktobra izaći pred sud u državi New York zbog optužbi za poreske malverzacije. U Džordžiji se vodi istraga o tome kako je Trump pokušavao da preokrene izborni rezultat 2020.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG